Kanalen 1
8 arbete & näringsliv veckans inslag tipsa Redakt
ionen redaktionen@fixmedia.se 08-540 883 00 Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter/bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material och att korta texter. Waxholmbolaget trafikerar Nässlingen n NÄRINGSLIV En helt ny brygga på Nässlingen har möjliggjort att Waxholmbolaget kan börja trafikera Nässlingen i sommar, med start från 15 juni. Bryggan som mäter 22 x 5 meter och har nyligen blivit godkänd för trafik av Waxholmsbolaget. – Det är väldigt glädjande. Många ton betong har körts ut, närmare bestämt 50-60 ton totalt. Det har varit ett intensivt arbete att bli klara i tid inför sommaren, säger Johan Pedersén, ägare av Nässlingen Resort AB som även varit med under byggnationen. Förutom Östra bryggan, som den kommer att heta, har även hamnen utökats med ny brygga. Nu finns här plats för 100-talet båtar, mot tidigare kapacitet på cirka 50 båtar. - Nu kan fler båtfolk komma hit och även de utan båt ges en möjlighet att åka ut till skärgården. Båtarna avgår från Strömkajen i Stockholm och turen beräknas ta ca 2 timmar. Samtidigt med att Waxholmsbolaget börjar trafikera Nässlingen utökar Nässlingens egna restaurang Svarta Malin, sina öppettider och håller öppet sju dagar i veckan. CL 46 miljoner till lokala projekt i skärgården n NÄRINGSLIV Österåkers kommun har ingått i ett samarbete mellan offentlig, privat och ideell sektor i sex skärgårdskommuner i Stockholms län i den ideella föreningen Leader Uross mellan 2007 till 2015. Nu är medlemmarna på väg att omorganiseras under nytt paraply med namnet Leader Stockholmsbygd. Jordbruksverket har prioriterat Leader Stockholmbygd som ett av 48 så kallade leaderområden i Sverige och tilldelat området 46 miljoner kronor från EU, svenska staten och kommuner som ska användas till lokala utvecklingsprojekt. Projektansökningar kan dock inte hanteras förrän tidigast i höst då några steg kvarstår innan ett slutligt godkännande av leaderområdet. JA Vid invigningen fick Vaxholms kommunfullmäktigeordförande Karin Enström (t.v) och de övriga gästerna premiärsmaka på de tre första ystningarna av cheddarosten Oskar-Fredrik som legat på lagring i nästan ett år. Historisk ostpremiär Efter nästan ett års lagring kan nu det lokala Ostmakeriet på Rindö presentera en unik borglagrad cheddarost Fredagen den 8 maj bjöd Ostmakeriet på Rindö in till ståtlig invigning och provsmakning av sin – och sannolikt Sveriges enda – borglagrade hårdost. Bandklippningen utfördes av Vaxholms kommunfullmäktigeordförande Karin Enström och därefter kunde gästerna strömma in i det kyliga borgrummet där ett bord var uppdukat med ostläckerheterna. Man bjöds att smaka cheddarostar från tre olika ystningar, massproducerad alla med sin distinkt egna smak. Papillerna i munnen blev snabbt på det klara med att det inte var frågan om någon vanlig ostklump. Här snackar vi hantverksmässigt och småskaligt tillverkad artisan cheese med jordiga och skarpa smaker. – Engelsmännen brukar säga att ”en cheddar ska ligga kvar länge i munnen”, och deklarerade Festival i Åkersberga centrum n NÄRINGSLIV Lördagen den 30 maj arrangerar butiker i Åkersberga centrum tillsammans med Fix Media AB en färgsprakande centrumfestival. Under lördagen kommer det bjudas på ansiktsmålning, sång, dans och musik. På plats finns bland annat Kulturföreningen Livat med Linda Rapp i spetsen, Popskolan, Friskis & Svettis, Gym & Motion och Marinbutiken. Sammanlagt 27 av centrumets butiker deltar i festivalen som också arrangerar en tävling för de medverkande butikernas kunder. CL När Anna Kälvebrand för ett antal år sedan fick idén att starta ett mejeri och börja ysta ost så var det just engelsk cheddar hon var mest nyfiken på att skapa. sade Anna Kälvebrand att hennes ost Här inne i mörker, fukt och kyla förvaras Sveriges enda borglagrade cheddarost. såklart bara var tvungen att bära namnet efter fästningen där den bott så länge. Oskar-Fredrik, rätt och slätt. Prisbelönt När Anna Kälvebrand för ett antal år sedan fick idén att starta ett mejeri och börja ysta ost så var det just engelsk cheddar hon var mest nyfiken på att skapa. Hon åkte över till England för att gå kurs och lära sig av experterna. Men eftersom cheddarost kräver sin tid och framför allt anpassad lagringsmiljö fick mejeriet börja med att tillverka andra mindre krävande ostar. I februari 2012 slog Ostmakeriet upp portarna i en gammal verkstadslokal nere i Rindö hamn. Försäljningen har gått bra, mejeriet säljer sina produkter direkt över disk i lokalen men även i delikatessbutiker och på flera skärgårdskrogar. Anna Kälvebrand har till och med vunnit priser, bland annat en silvermedalj i SM i mathantverk för sin ost Rindö Sommar. Men tanken på att skapa en egen cheddar lämnade henne inte och hon insåg tidigt att fästningen Oskar-Fredriksborg skulle kunna erbjuda en ypperlig miljö för ostlagring. – De här ostarna behöver ha det fuktigt, närmare bestämt 92 procents luftfuktighet. Dessutom får det inte vara för varmt eller för kallt. 12 grader är det perfekta klimatet och det är det just här i borgrummet, berättar hon. Foto: Jesper Almén Anna Kälvebrand tog kontakt med Statens fastighetsverk som äger fästningen och bad om tillstånd att få använda ett av borgrummen till lager. SFV installerade nya dörrar och lampor och sedan var det bara att sätta igång att ysta. I snart elva månader har nu de stora ostblocken lagrats på hyllor av gran och vänts för hand var tredje vecka. Utöver cheddarostarna lagras även i borgrummet en fransk Tomme-ost som döpts till Grågubbe, efter de straffsoldater som en gång byggde fästningen. Anna Kälvebrand pratar om ostarna som om de var hennes bebisar. Men hur kommer det sig då att man kan bli så förälskad just i ost? – Jag är inte förälskad i ost, det är hantverket jag älskar, själva processen. Det här kräver känsla och noggrannhet och det är inget som går att stressa fram. Det gillar jag. Framför allt är det känslan att man aldrig blir riktigt fullärd som lockar mig, säger hon. Jesper Almén jesper.almen@fixmedia.se Foto: Jesper Almén Åkersberga kanalen nr 22 • vecka 22 • tisdag 26 maj • 2015