Nöjesnytt Malmö 1
Nöjesnytt Malmö PÅ KROGEN
KROGPROFILEN LOUISE PERSSON PÅ VAPIANO Louise Per
sson älskar god mat, glada människor och förstklassig service. Därmed är hon en levande reklampelare för den snabbt växande och internationellt omspännande italienska restaurangkedjan Vapiano, som numera även finns i Malmö, i Caroli Citykvarteret och i nya storköpcentret Emporia. F rån början är Louise Persson Helsingborgstös. Nu bor hon i Malmö, där hon driver Vapiano Caroli. s – Jag flyttade till Malmö två veckor efter studentexamen men fick smak för servicebranschen redan när jag serverade på Hamnkrogen i Helsingborg som sommarjobb, säger hon. – Jag gillar tempot i branschen, vill ha grejer att göra hela tiden. Flytten till den nuvarande hemstaden berodde på att hon fick jobb på McDonalds där hon stannade i fyra år. Under de åren utvecklade hon sitt branschkunnande och när hon slutade var hon andreassistent, närmaste medarbetare till biträdande restaurangchef. Så kom förfrågan om hon ville vara med när Vapiano skulle etablera sig i Malmö. – Jag kände till planerna ett år i förväg och fick möjligheten att åka till Stockholm under tio månader för att utbilda mig till skiftledare. Sedan dess har det marscherat på rejält. För tillfället är Louise Persson biträdande restaurangchef men har i praktiken redan tagit över restaurangen. Nu är det bara den formella verifieringen, som är på gång, kvar. Vapianorestaurangerna drivs som franchise, det vill säga en affärsmodell där ägaren av ett varumärke upplåter det till någon annan mot en avgift. – Men alla Vapianorestauranger i Sverige och Norge ägs av två killar från Stockholm, berättar Louise Persson. – De öppnade i Oslo för ett halvt år sedan och ska i mars öppna ännu en i Stockholm, i köpcentret Skrapan. 10 | nöjesnytt FINNS ÖVER HELA VÄRLDEN Det innebär att det kommer att finnas fyra i Stockholm, två i Malmö och en i Norge – hittills. För Vapiano är en snabbt expanderande restaurangkedja, som startade 2002 i Hamburg i Tyskland. Nu finns det nästan 100 Vapiano över hela världen, från Skandinavien till USA, Mellanöstern, Asien och Australien – en fördubbling på bara några få år. Det vinnande konceptet kallas ”Fresh Casual Dining”. Det innebär till exempel all mat tillreds i öppna kök så att restauranggästerna har glädjen inte bara av måltiden utan också av att se hur den tillreds av kockarna. All personal, från pizzabagare till bartenders, utbildas inom företaget. – Vi anställer folk efter hur de är och inte efter vad de kan när de börjar hos oss, säger Louise Persson. – Det är därför alla som jobbar hos oss är glada och trevliga, tycker om att jobba med andra och att ge den bästa servicen. För övrigt är det alltså färskt, fräscht, närproducerat och ”hemlagat” som gäller. Tillsatser i maten förekommer inte och grönsaker levereras färska varje morgon. Skälet till att alla Vapianorestauranger ligger på toppnivå är inte minst självserveringsprincipen och ett alldeles eget smidigt betalsystem. PRISVÄRT OCH NÄRA Tillgänglighet är ett annat skäl. Var än restaurangerna öppnar, är det på ett sådant läge att de kan nås av de flesta på ett enkelt sätt. Lägg till det atmosfären, som sommartid inkluderar uteservering. Längre öppettider, fram till kl. 24.00 torsdagar till söndagar och under helger till kl. 01.00 med köket öppet ända fram till en halvtimme före stängningsdags. – Vår prisvärdhet är också viktig, säger Louise Persson. Vi har ett medelpris som passar de flesta och en stående meny. Varannan månad byts specialrätterna ut: tre pastarätter, en sallad och en pizza. Om hon måste välja en favoriträtt blir det Scampi é Spinaci med jätteräkor, grädde, pesto och spenat. En favoritdrink är Elderflower & Basil Collins, som baseras på bland annat fläder, äpple, basilika och gin. – Som alla våra drinkar är den gjord på färska produkter; Sockerlagen gör vi på ”gammaldags” vis, på socker och vatten, citronen pressas här, och givetvis ingår vår egen färska basilika. Vapiano? Namnet Vapiano är från det italienska talesättet «Chi va piano va sano e va lontano». På svenska ungefär: människor som tar det lugnt lever ett långt och friskt liv. s TEXT OCH FOTO: LAZZE X EVENTHÉN & LILITH WALTENBERG FAKTA: LOUISE PERSSON ålder: 26 civilstånd: Sambo med Fredrik bor: På Sorgenfri i Malmö favoriträtt på vapiano: Scampi e Spinaci favoritdrink: Elderflower & Basil Collins
Nöjesnytt Malmö MODE
Nöjesnytt Malmö SVAR PÅ TAL
Nöjesnytt Malmö DIGILISTAN, RECENSIONER & FILMKOLL
Nöjesnytt Malmö TEKNIKPRYLAR