Nöjesnytt Jönköping 1
sommarbuffé Bjud upp till en härlig sommarbuffé m
ed klassiskt italienskt bröd som är lätt att baka till många. Melonsallad, den ultimata sommarsalladen som passar till allt, god fransk paj med ost och skinka. En festlig variant av cheesecake toppad med färska räkor och en snabb krispig smördegspizza med smetana, getost, citron och pistagenötter är både enkel och otroligt god! FOCACCIA 20 bitar 2 msk olivolja 9 dl vetemjöl special 2 tsk salt 25 g jäst 4 dl vatten KRYDDSMÖR 3 vitlöksklyftor 2 msk hackade färska örter, t.ex. rosmarin, timjan, oregano 50 g Arla® svenskt smör TILL LÅNGPANNA & PENSLING 2 msk olivolja Vatten 1 msk havssalt Lägg olivolja, mjöl, salt och jästen delad i mindre bitar i en bunke. Värm vattnet max 37° och rör ner det i mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt till den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°. Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, örter och smör. Pensla en långpanna ca 30x40 cm med olja. Häll den jästa degen direkt ner i långpannan och platta ut den med väl mjölade händer. Gör små gropar i degen och fördela kryddsmöret i dem. Låt jäsa utan bakduk ca 20 min. Pensla med kallt vatten och strö över saltet. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. MELONSALLAD MED VITOST 4 portioner 600 g vattenmelon 3 tomater 0,5 gurka 0,5rödlök 1 burk Apetina® vitost vitlök & persolja 1 kruka färsk koriander DRESSING 3 msk olivolja 1 lime, finrivet skal & saft 2 krm salt Skala melonen. Skär melon, tomater och gurka i mindre bitar. Skala och strimla rödlöken tunt. Blanda avrunnen ost med grönsakerna. Rör ihop olja, skal och saft av lime och salt till en dressing. Häll dressingen över salladen strax före servering och strö över korianderblad. QUICHE LORRAINE 4 portioner PAJDEG 125 g Arla® svenskt smör 3 dl vetemjöl 1 krm salt 1-2 msk kallt vatten FYLLNING 1,5 dl Arla Ko® vispgrädde 1,5 dl Arla Ko® mjölk 3 ägg 1 krm cayennepeppar 0,5 tsk salt 150 g rökt skinka 150 g Kvibille® cheddar riven Skär smöret i tärningar. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga degen och låt stå i kylen minst 30 min eller ca 15 min i frysen. Värm ugnen till 200°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 min. Fyllning: Vispa ihop grädde, mjölk, ägg, cayennepeppar och salt. Skär skinkan i små tärningar. Lägg skinka och ost i pajskalet. Häll på äggstanningen och vänd försiktigt runt med skinkan och osten. Grädda i mitten av ugnen 30-40 min, eller tills pajen stannat. Låt svalna. RÄKCHEESECAKE 12 bitar 100 g Arla® svenskt smör 250 g kavring FYLLNING 5 gelatinblad 450 g naturell färskost 2 dl Alra Köket® crème fraiche 1 kruka färsk dill 0,5 rödlök 0,5 burk röd stenbitsrom 1 krm cayennepeppar 1 citron, finrivet skal & saft Salt & peppar TOPPING 250 g skalade räkor 0,5 burk röd stenbitsrom 2 msk finskuren färsk gräslök 2 msk finhackad rödlök 0,5 citron Botten: Smält smöret. Bryt brödet i mindre bitar och lägg i en mixerbunke. Tillsätt smöret och mixa smuligt. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa ihop färskost och crème fraiche. Finhacka dill och lök och rör ner i smeten. Tillsätt rom, cayennepeppar, citronskal och citronsaft . Smaka av med salt och peppar. Lyft upp gelatinbladen ur blötläggningsvattnet och smält på svag värme i en liten kastrull. Rör ner lite av färskostsmeten i det smälta gelatinet. Rör ner det i resten av färskostsmeten och blanda väl. Bred fyllningen över kavringsbottnen. Ställ kallt minst 5 tim, gärna över natten. Topping: Garnera cheesecaken precis innan servering med räkor, rom, gräslök, rödlök och citron. SMÖRDEGSPIZZA MED CHÈVRE, PISTAGENÖTTER OCH CITRON 4 bitar 250 g kyld smördeg 1 dl Arla Köket® smetana 150 g Falbygdens® getost 0,5 dl skalade pistagenötter 1 citron, finrivet skal Flingsalt Svartpeppar Värm ugnen med en plåt till 225°. Rulla ut smördegen med sitt bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel. Bred smetana på pizzan. Smula över osten. Grädda pizzan på den varma plåten i mitten av ugnen ca 10 min. Toppa smördegspizzan med nötter, citronskal, salt och peppar. 30 | nöjesnytt