På spaning i svampskogen För Ingrid och Pelle Hol
mberg är svamp en självklar råvara och skogen är full av goda delikatesser. Svampplockning handlar om tålamod och att lära sig hur skogen ser ut där svamparna växer. Men svamparna är även en nödvändighet för att skogen ska må bra. TEXT Petra Alexander FOTO Susanne Fessé wwwww H östen är här och med den högsäsongen för svampentusiaster. – Plocka svamp är faktiskt ett av de största fritidsintressena och jag har aldrig sett en så stor ökning av svampplockare som nu, säger Pelle Holmberg, som tillsammans med sin fru Ingrid gett ut ett flertal svampböcker, håller kurser och exkursioner i svampskogen. Men svamparnas roll i skogen är långt mycket större än att vara goda och nyttiga råvaror. De lever i symbios med träden och andra växter i skogen. Utan svamp ingen skog, utan skog ingen svamp. – Ett kalhygge kan vara utan svamp under lång tid men i takt med att nya träd planteras kommer också svamparna tillbaka. 4 KAMBIUM #3 | 2016 Och svamparna i sin tur hjälper träden att växa. Vill du som skogsägare främja tillgången av olika sorters svampar kan det vara en god idé att plantera in olika trädarter. Visserligen trivs svampar allra bäst i granskog men ju äldre och mer varierad skogen är, desto större blir artrikedomen, säger Pelle. I en skog som mår bra finns mycket svamp. Med det inte sagt att det är enkelt att hitta den och alla arter är inte ätbara. Listan över våra vanligaste matsvampar toppas föga förvånande av gula kantareller, trattkantareller och karljohansvamp. – Det är svampar som de flesta känner sig trygga med att plocka. Men det finns otroligt många fler delikatesser, säger Ingrid. Soppar är till exempel jättefina svampar. Vårt bästa tips är att skaffa sig en aktuell svampbok och lära sig känna igen de olika arterna och framför allt vilka svampar du ska undvika. FOTO: JOHNÉR