LIVET I SKOGEN Ingrid och Pelle Holmberg är svamp
entusiaster av stora mått. Var alltid försiktig med skivlingar. En grundregel för nybörjare är att låta bli vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor. Ingrid tipsar vidare om att aldrig plocka svamp i plastpåse då det är för tätt. – Svamp är en ömtålig färskvara och därför ska du grovrensa redan i skogen. Ta bort den jordiga delen av foten, skär igenom svampen och se om den är insektsangripen. Är den bara lite angripen så skär bort de delarna. När du kommer hem ska du ta hand om svampen så fort som möjligt. Soppar och kremlor är mest känsliga. Kantareller, trumpetsvampar och får tickor håller sig ett par dar om de förvaras svalt. Det är faktiskt vanligare att bli sjuk av skämd svamp än av att ha ätit en giftsvamp. . SVAMPBRUSCHETTA 4 portioner 1 liter rensade, färska kantareller i bitar 4 skivor bacon 1 rödlök 2 vitlöksklyftor 4 msk olivolja 1 msk pressad citronsaft 4 skivor lantbröd 2 bifftomater ½ kruka basilika Salt Nymalen svartpeppar Ev några kirskålskvistar Gör så här: Stek svampen i en torr stekpanna och låt all vätska ånga bort. Strimla baconet, finhacka eller strimla löken. Lägg ner i pannan med svampen. Stek på medelhög värme tills svamp och bacon blivit knaprigt. Lägg över i en skål. Sätt ugnen på 250°C. Finhacka vitlök, blanda med olja, citronsaft och salt. Pensla brödskivorna på ena sidan med en del av oljan, rosta i ugnen. Skär tomaterna i tärningar och hacka basilikabladen grovt, blanda med resten av oljan, svamp- och baconröran. Lägg upp på det rostade brödet, dekorera med basilikablad eller kirskål. (Recept ur Naturkokboken, Norstedts 2015) #3 | 2016 KAMBIUM 5 Festa loss med nyskördade kantareller på mackan.