Piraja 1
KVARGEN KOMMER! Kvarg är färskost som framställs
genom att mjölk mjölksyras och separerar då vasslen (den flytande delen) och efter filtrering blir det slutprodukten, som innehåller kaseinprotein (mer om kasein senare). Sist tillsätts grädde i den mängd som fetthalt önskas. Det kan ses som ett mellanting mellan yoghurt och grekisk yoghurt. De flesta är lite tjockare (utom ica 0.1%) än drickbart i konsistensen. Kvarg innehåller mycket protein och lite kalorier. Att den sen går att mixa med i princip allt möjligt gör den väldigt populär, inte minst bland folk som tränar aktivt. Du har alltid en ny mix att prova. När du hittar din favorit blandning är det lätt att äta den kväll efter kväll, tro mig jag vet. Våga prova nya och trötta inte ut din favorit. Kvargen äter du bäst genom att tillsätta bär, nötter, saft.. ja det du känner för. Du gör din egen röra eller dessert helt enkelt. Passar även utmärkt att använda till bakning. Vanligast är kvarg i naturell smak, många föredrar den neutrala smaken för att den är så mycket nyttigare än den smaksatta, och för att kunna smaksätta (som den här sidan går ut då) själva. Vill du ändå köpa smaksatt är de vanligaste smakerna vanilj, hallon, citrus samt rabarber. Alla dessa från arlas kvarg (kesella). På senare tid har även ica börjat sälja vanlijkvarg. Den smaksatta kvargen innehåller över dubbelt så många kalorier (150 kcal) som den naturella och dessutom mindre protein (7,5 g). Ett flertal märken säljer kvarg, där de populäraste är Kesella, Milbona, Lindahls och Ica. Naturell kvarg varierar i fetthalt från 0,1 % ända upp till ungefär 10 %. Sen finns det en mängd smaksatta, men då oftast med högre fetthalt och mer kalorier. Kvarg innehåller kaseinprotein som är ett långsamt protein och optimalt att äta på kvällen. För naturell kvarg med fetthalt mellan 0,1 % – 1 % är näringinnehållet per 100 gram runt 12 gram protein, 65 kalorier och 4 gram kolydrater. KVARGSMOOTHIE MED KOKOSVATTEN FRÅN PT-FIA KOKOSVATTEN + APELSIN + INGEFÄRA + AVOKADO + JORDNÖTSSMÖR + ÄPPLE + HAMPAPROTEIN + FRYSTA HALLON/LINGON. BLÅBÄRSSMOOTHIE MED KVARG (ICA) Smoothie med blåbär, äppeljuice och laktosfri kvarg kan det bli bättre? Protein som mättar från kvargen, kombinerat med vårt svenska superbär blåbär, som är packat med antioxidanter. Nyttigt och gott, bara att mixa juice, kvarg och bär - servera! Kvargrukost med müsli, bär, mango mm, eller bara blåbär i naturell kvarg med blåbär som nedan INGREDIENSER Portioner: 4 7 dl äppeljuice 250 g laktosfri kvarg (0,1%) 250 g frysta blåbär SÅ HÄR GÖR DU Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras. Mixa alla ingredienser i en mixer eller med mixerstav. Häll upp i glas. Fri från gluten, laktos och ägg. Gör mjölkproteinfri: byt ut kvarg mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. 58 PIRAJA NR 3- 2016