Sten Omslag
Sten Innehåll/Sten 1 2020
Sten Ledare: Starkare färger, fler speciallösninga
r
Sten Kort & gott: Ny bok om Thorbjörn Andersson, d
esignpris utreds, Yxhult blir byggnadsminne
Sten Stenbrottet: Broberg
Sten Intervjun: Emil Åreng INTERVJU EMIL ÅRENG Bar
disk i spansk Emperadormarmor, Cadier baren. Emil Åreng på plats på jobbet som kreativ chef för Cadier baren på Grand Hôtel i Stockholm. Bedårande barhäng B En bardisk i sten ger en särskild känsla och ett avtryck som man känner igen — och gärna återvänder till. TEXT PETER WILLEBRAND FOTO ANDY LIFFNER ardisken är en inbjudande inredningsdetalj som inte sällan definierar hela barens själ och tanke. Vid vissa bardiskar skulle man gärna tillbringa en ansenlig tid av sitt liv. Några gör det också – inte minst bartendrarna. – När vi tar bilder på våra drinkar använder vi oftast vår bardisk som bakgrund. Förra året lanserade vi vår drink Whiskypinne som serveras i ett glas som är utformat efter en unik pinne, den gör sig väldigt bra mot den mörka spanska Emperadormarmorn, säger Emil Åreng, en av Sveriges mest meriterade bartendrar och författare till drinkboken Salongs i Norrland. han delar sitt arbetsliv mellan Umeå och Stockholm där han sedan att par år tillbaka är kreativ chef för Cadierbaren på Grand Hôtel, den kanske mest klassiska av svenska barer, döpt efter hotellets grundare Jean-François Régis Cadier. Samtidigt som bardisken är hjärtat i verksamheten är den också en arbetsyta och ett arbetsredskap som ska tåla stora på frestningar. – En bardisk i sten ser nästan alltid bra ut, den får ju också en patina med åren som ofta gör den ännu snyggare. Och när man väl lärt sig hur man sköter ett en bardisk i sten så håller den också mycket längre och bibehåller sitt utseende. – I dag inreds barer med större hänsyn till att det är en arbets10 plats, det måste vara praktiskt med funktion som möter stil. Valet av material i bardisken sänder även en signal till besökarna, en signal som vittnar om såväl ambition som stil. Naturmaterial har ofta en förmåga att överbrygga både trender och tidsepoker. – Natursten fungerar bra i både klassiska och moderna barmiljöer, men oavsett materialval – sten, stål, koppar eller zink som till exempel är vanligt i ett brasserie – är det viktigaste att baren inte får bli ett slags kulissverk. En bra bar ger en särskild känsla, ett avtryck som man alltid känner igen när man återvänder, säger Emil Åreng. – Jag tycker också att vi under senare år har fått se flera exempel på färg i bardiskar i natursten, kanske som reaktion mot den vita Carraramarmorn som har varit så dominerande i många barmiljöer under lång tid. Vi håller själva på att bygga ut Cadierbaren med fler bord och har fastnat för en sten som innehåller mycket kvartsit. emil åreng utbildade sig till bartender i London, så det är kanske inte så konstigt att två av hans absoluta favoritbarer med bardiskar i natursten finns just där. – Både Savoy och Swift har klassiska bardiskar i fantastiska miljöer, något som alla som vill ta en drink borde få uppleva. n
Sten Tema: Inredning – färgernas återkomst!
Sten Årets sten 2020: Gotländsk kalksten
Sten Årets sten x 3: Cityringen, Villa Odense & La
ulasmaa Spa
Sten Projekt: NK
Sten Projekt: Intermezzo, Karolinska universitetss
jukhuset
Sten Familjeföretagen: Kungälvs Natursten
Sten Nyhet: Handbok i markbeläggning
Sten Krönika: Erik Simonsen
Sten Småsten: en guldmedaljör, tre vinnare och en
ny vd
Sten Fråga Kurt & Kai: Funkar sågad granit runt tr
appan?
Sten Marknaden