NG Malmö 1
Krog Bäst just nu Den här gången blir det ingen r
öd tråd och inget tema över vad som är bäst just nu. Istället tänkte jag göra det enkelt, fast egentligen kanske svårare, och lista några grejer som gör februari i Malmö väldigt kul. AZALEE Det är inte första gången vi skriver om karaokebaren och krogen Azalee på Claesgatan och faktum är att hajpen kring stället bara fortsätter. Förr i tiden kunde du i princip kliva rakt fram till mikrofonen och börja sjunga, numera är kölistan lång och du ska vara glad om du hinner börja på refrängen i din första låt innan kvällen är slut och det är dags att gå hem. FAR I HATTEN Den lilla stugan mitt i Folkets Park är Malmös mysigaste ställe för god mat och öl vintertid. Nu när julbelysningen är borta och vi tampas med vintermörkret som aldrig tycks ta slut fyller verkligen Far i hatten en bra funktion. Lokalen är liten och varm och maten är god. Far i hatten är underskattat på vintern. BISTRO DE PARIS Vesterbrogade 19, Köpenhamn, bistrodeparis.dk 2 Personligen slår det mig då och då att jag besöker det franska köket alldeles för sällan. Köket som ofta brukar vara ett säkert kort med sin mustiga bœuf bourguignon som värmer i vinterkylan, sitt vin och fantastiska såser. För att inte tala om ostarna. Just det slog mig när jag var i den danska huvudstaden och hungern föll in för mig och mitt sällskap. Vi enades om att en fransk bistro vore toppen och att det inte skulle vara alldeles för dyrt. Då snubblade vi över Bistro de Paris på Vesterbrogade som på utsidan var allt vi sökte. Immiga vindrutor, tända ljus på borden som varmt lyser upp i den mörka vinterkvällen. Namnet på restaurangen må vara i det klyschigaste laget, men nu är det som tur är inte idérikedom när det kommer till namnfantasi vi ska recensera. När vi öppnar dörrarna hinner vi inte sätta mer än lilltån innanför dörren innan vi möts av ett leende och ett korrekt uttalat ”Bonjour!”. Att servitören är fransk och gästvänlig ger genast ett stort plus. Vi får ett bord för två och menyer serverade i handen. Servitören är snabb med att slå sig ner på en stol vid bordet för att gå igenom menyn steg för steg. 82 NÖJESGUIDEN | NR 2, 2019 Han säljer in det franska köket på bästa sätt och vi faller för trerättersmenyn. På så vis kan vi testa både kvällens fiskrätt (175 dk) som består av ugnsbakad lax med potatis och grönsaker, och tro det eller ej bœuf bourguignon (145 dk). Till det beställer vi husets vin – en klassisk Cote du Rhône. Men först och främst får vi varsin råbiff, med ett rått ägg till att börja med. Förrätten kommer in fort och hungriga som vi är hugger vi in. Råbiffen är fylld med kapris och lök och smakar lite syrligt. Eftersom jag inte är så förtjust i kapris så skulle jag önska att det var lite mindre av just den varan. Men annars får råbiffen klart godkänt. Miljön vi sitter i är trevlig, typiskt fransk, och restaurangen fylls på med både kompisgäng och par på romantiska dejter ju senare klockan slår. Stämningen är pratglad men inte högljudd och högst av alla hörs servitören som med sin bastanta franska röst är lika entusiastisk till att presentera menyn för varje ny gäst som kommer in genom dörren. Även huvudrätten serveras fort och med tanke på hur vi blivit behandlade av servitören är förväntningarna höga. Men tyvärr är min bœuf bourguignon redan vid en första anblick inte en särskilt trevlig historia, och den extrema hettan som infaller när jag tar en första smakbit får mig att påminnas om nyligen mikrovågsvärmd matlåda som stått en halv minut för länge. Tyvärr fortsätter den känslan även efter att maten har svalnat och såsen smakar mest salt. Köttet skulle kvalificera in bra om det gick att hitta bland frysmaten på Willys. Hela rätten känns som något som bara värmts på lite snabbt och grönsakerna har samma konsistens och utseende som om de just tinats upp. Detta är dock inget vi kan fastslå. Fiskrätten gör dock ett bättre intryck och har en vällagad konsistens och smakar gott. Den ger ett helt annat intryck av att vara tillagad. Potatisen är något för smörad, och grönsakerna ger tillsammans med bouef bourguignonen inte ett jättestarkt intryck. Nej, behållningen för kvällen är vinet som faktiskt är sådär mustigt och franskt som vi hoppas. Och så får vi ändå ge ett plus åt servicen som var dedikerad och högklassig från den ensamme servitören. Öppet: mån-sön 16-22. MALMÖS BÄSTA FOODTRUCK KOMMER TILLBAKA Foodtrucken Korrito som såg dagens ljus första gången på Malmöfestivalen 2017 vann förstapriset på Fast Food Awards i slutet av januari. Den koreanska foodtrucken ska nu öppna i Hornstull i Stockholm (grattis) och därefter bär det av hem till Malmö igen. TITTI QVARNSTRÖM OCH DANIEL LINDGREN JOBBAR ÄNTLIGEN IHOP Stjärnkockarna Titti Qvarnström och Daniel Lindgren får äntligen chansen att laga mat tillsammans, efter flera års vänskap. Duon möts i den egna satsningen 1 Bord och Kök som är precis vad det låter som, en restaurang som bara har ett bord, med plats för max 14 personer åt gången. Här gäller det att vara på hugget om man vill ha en biljett. FILIP SANDSTRÖM BEIJER filip.beijer@ng.se