Nöjesnytt Växjö 1
Nöjesnytt Växjö FIDDES NATTBOK
Nöjesnytt Växjö MÅNADENS PROFIL
MÅNADENS PROFIL PER BLOMQVIST Text: Ola Karlsson
Foto: Martina Wärenfeldt/MStudio Om det hade gått som Per Blomqvist tänkt sig hade han varit fotbollsproffs, eller åtminstone före detta fotbollsproffs vid det här laget. Under uppväxten på Teleborg satsade han det mesta på att etablera sig i Växjö BK och han hängde i samma kretsar som framtida storheter som Joakim Björklund, Andreas Bild och Patrik Isaksson. Men, som han med ett ironisk leende uttrycker det, ”jag hängde nog inte riktigt med i utvecklingen” och skorna hamnade snart på hyllan. Inte för att Per ångrar det, eller behöver ångra det. Inte en enda sekund. Det har nämligen gått ganska bra för den sympatiske 43-åringen ändå. Per kan inte minnas att han egentligen hade något brinnande matintresse från början. Däremot minns han vad själva fröet till hans framtida, mycket framgångsrika karriär låg. – Pappa brukade anordna vinprovningar och jag tyckte det var fascinerande att höra människor berätta om och beskriva dofterna, säger han och får något drömskt i blicken. Det är nog det tydligaste minnet jag har från uppväxten när det gäller mitt intresse för mat och dryck. Så under gymnasietiden började jag praktisera i receptionen på Royal Corner och när jag sedan började jobba extra där väcktes min passion för service i alla dess former. Det var väldigt kul att träffa människor och få möjligheten att ge dem något de inte väntat sig i serviceväg, något utöver det vanliga. I GRYHYTTAN FÖLL BITARNA PÅ PLATS NÄR DET GÄLLDE MITT YRKESLIV. Trots detta uppvaknande fick inte riktigt tankarna på service som yrke fäste hos Per. Efter gymnasiet drog han och en kompis till Val d’Isere för att leva livet ett tag. Pers mamma kunde dock inte släppa sonens nyvunna passion och när hon fick nys om att en ny restaurangutbildning skulle startas upp i Grythyttan, under Carl-Jan Granqvists ledning, skickade hon helt sonika ner ansökningspapperen till Per i Frankrike. – Det var bara att lyda och skicka in papperen, säger Per och garvar. Jag åkte upp på intervju, kom in och började hösten 1993. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte var lite som att komma hem. I Gryhyttan föll bitarna på plats när det gällde mitt yrkesliv. Det var lite flummigt till en början; det slumpade sig så att helt plötsligt skulle hela utbildningen bli universitetsklassad, på grund av att det låg som en del av Örebro Högskola, som just blivit uppgraderat till universitet. Carl-Jan är en på alla sätt fantastisk människa, en sann inspiratör, och vi fick möjligheten att påverka utbildningen. Han frågade: vad vill ni göra?, och jag, som vid det här laget blivit mer och mer intresserad av vin, svarade att jag ville lära mig allt om vin, hur det skördas etc. Han sa ok, återkom någon vecka senare och meddelade att de som ville rikta in sig på vin fick åka till Australien i åtta veckor, om de ville. Det ville vi (skratt). JAG TROR VERKLIGEN ATT MISS ANDERSON OCH KUNGLIG KORV ÄR TVÅ RESTAURANGER SOM HAR SAKNATS I VÄXJÖ. Det blev, så klart, åtta fantastiska och omtumlande veckor för Per och hans kamrater och vid hemkomsten var han än mer fast besluten för vad han ville göra. Han gick klart utbildningen och blev en av de blott tre som faktiskt tog sin examen. De två andra var den välkände TV-profilen Jens Dolk – och Pers blivande fru. Jens och Per hade hittat varandra tidigare och när stjärnkocken Melker Andersson under sista terminen föreläste i Grythyttan bestämde Jens och Per träff med honom och lyckades på något sätt – ”jag vet fan inte hur”, säger Per – övertyga honom om att de skulle få jobba på hans krog Fredsgatan. – Det var ju en otrolig chans han gav oss, vi fattade nog inte riktigt det, säger Per. Vi jobbade på krogen på kvällarna och körde tillbaka till Grythyttan på natten, gick i plugget och så tillbaka till Stockholm för att jobba igen. Så höll vi på i flera månader. Vi var helt galna, men det gick. Efter några år på Fredsgatan, som Per och Jens vid det här laget hjälpt till att bygga upp från kvarterskrog till en restaurang med en stjärna i Guide Michelin, tog Per och hans fru sitt pick och pack och drog till Göteborg. Under sin tid på Fredsgatan hade Per träffat en annan begåvad restaurangkille från Växjö, Magnus Lindström. De hade tidigare pratat om att någon gång öppna något eget och på något sätt lyckades Per övertala Magnus att komma till Göteborg och göra verklighet av drömmarna. Så föddes Swedish Taste. – Det hände verkligen helt overkliga saker med Swedish Taste, säger Per och skakar på huvudet. Magnus blev Årets Kock 2003 och samma år hade vi ansvar för Nobelfesten; vi var matansvariga när Sverige hade ordförandeskapet i EU och vi blev Årets Stjärnskott och, det jag nästan är mest stolt över, Årets Arbetsgivare i Göteborg. Magnus är ju en makalös kock, så han styrde över köket, medan jag fick vara där jag trivs, i matsalen. 2010 sålde Per sin del i Swedish Taste och fick erbjudande om att ta över den återuppstartade krogen Bagatell i Oslo. Det var en utmaning som han och
Nöjesnytt Växjö TREND
Nöjesnytt Växjö STUDENTLIV
Nöjesnytt Växjö TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Växjö NOTISER
Nöjesnytt Växjö DIGILISTAN BY NÖJESNYTT
Nöjesnytt Växjö RECENSIONER & FILMKOLLEN
Nöjesnytt Växjö SERIER