STT 1
PÅ MOGAVIS Mogaskolan har nu fått en ny tidningsr
edaktion. Den här gången skriver de om personalen på skolan. Att visa respekt Det var sista dagen kvar på sommarlovet när jag gick in genom ingången till mitt skåpsrum på väg till utvecklingssamtalet. Direkt när jag kom innanför dörrarna fi ck jag en chock. En chock av hur rent och fräscht det såg ut. Kladdet på skåpen var borta, nästan inga streck på väggarna fanns kvar, inget kvarliggande godispapper på korridorernas golv. Jag skulle gärna sett mitt ansiktsutt ryck i det ögonblicket. Det var knappt att jag ville trampa in med mina gamla skor på det rena golvet. Den där första skoldagen Men redan första dagen när skolan väl hade börjat och vi elever stormade in genom entrédörrarna kom vågen med allt det där tillbaka. Folk kastar papper tvärs över korridoren trots att de vet att chansen att de missar är störst och att pappret kommer att landa på golvet. Sedan kommer de att låta pappret ligga kvar av ren lathet och ursäkta sig med att städerskorna kan plocka upp det. Vid sådana tillfällen kan jag nästan skämmas lite över vårt beteende som tonåringar och det får mig även att undra ifall bara jag minns det mina föräldrar lärde mig som yngre: Att man slänger sitt skräp efter sig i en papperskorg. Att slänga sitt eget skräp på golvet och sedan gå därifrån helt nonchalant som om inget har hänt, tycker jag faktiskt är väldigt respektlöst, skäms man inte av sådant? Eller är det bara jag? Vi visar för lite respekt Tyvärr är nog det där med respekt någonting som vi är dåliga på att visa vid många tillfällen men även någonting som jag tror att vi alla behöver förbätt ra och lära oss att visa. Det spelar ingen roll var någonstans vi befi nner oss, om det är i skolan eller hemma eller vem vi tilltalar. Respekten ska fi nnas med oss vart vi än går. Någonting jag kan komma att tänka på ibland när jag kommer till skolan på morgonen är vilket otroligt jobb städerskorna här gör egentligen, för oavsett hur mycket godispapper vi slänger på korridorens golv så kommer städerskorna och plockar upp efter oss och behåller hela tiden humöret på topp när de städar efter oss, trots att vi bara fortsätt er på samma sätt . Jag ser upp till de personerna som tar de här jobben, som gör smutsjobbet, för vad vore vår skola utan dem egentligen? Om de inte gjorde sitt jobb så hade det tagit max en vecka, sen hade vi inte velat vistas i lokalerna mer. Möjligheten att göra något bra Vi borde visa städerskorna och andra arbetande här i skolan mer respekt. Istället för att kasta exempelvis skräp på golven så gå den lilla sträckan till soptunnan och sitt inte där och påstå att någon annan ska plocka upp efter dig. Om alla skulle göra dett a hade vi både kunnat underlätt a för våra städerskor men också för oss själva. Man sitt er hellre i ett rent klassrum än ett stinkande och stökigt, eller hur? Det är okej att göra misstag men kom ihåg det till nästa gång. Så gå den där lilla extra biten till soptunnan och underlätt a för allihop och visa städerskorna din tacksamhet! Mogaskolans matsal där Randi Rosåsen jobbar. FOTO: CECILIA TASSILA Här tankar eleverna energi Möt en av människorna bakom portionerna SVENLJUNGA Randi Rosåsen är kökschef på Mogaskolan där man dagligen lagar mer än 1 400 portioner. Skäms man inte av sådant? Randi berätt ar att hennes intresse för matlagning alltid funnits, och att hon redan vid tio års ålder lagade mat med sin mamma. Hon växte upp i en familj på 13 personer så mycket mat lagades. Idag lever Randi tillsammans med sin man och hund Camaro av rasen schäfer. Hon dansar även linedance sedan sju år vilket hon anser är en otroligt rolig hobby. Hennes favoritmat är kokt fi sk – speciellt torsk – kokt potatis, morött er och äggsmör. Hemma är det mycket husmanskost som gäller. Det är även närproducerat, ofta fi sk och hjort hemma hos Rosåsens. Jasmine Larsson Hedström, går i 9E på Mogaskolan och ägnar en stor del av sitt liv åt musiken. Randis utbildning såg annorlunda ut, då hon väx”Jag är i mål. Jag vill inte RANDI ROSÅSEN, KÖKSCHEF högre upp.” te upp i Norge. Hon gick efter grundskolan en yrkesskola på tre år med inriktningen restaurang. En yrkeskola är ungefär som ett gymnasium fast här har man teori första året och andra året har man praktik. Även en bit in på tredje året har man praktik men den sista tiden har man repetition av det man lärt sig och sist ett slutprov. Efter utbildningen fi ck hon som 17-åring jobb på en restaurang på ett hotell. Där skaff ade hon sig de första erfarenheterna som kock. Tio år senare har hon jobbat mycket inom hotellrestauranger men även på äldreboenden som Klockaregården. För 15 år sedan fi ck hon jobb som vikarie på Svenljungas skolrestaurang. Hon jobbade som vikarie i fyra månader innan hon fi ck fast anställning. Sedan klätt rade hon gradvis upp för karriärstegen och arbetar nu som kökschef. Att arbeta på skolrestauranger var aldrig planen men nu har hon jobbat här i Svenljunga ett bra tag. Randi tycker att det mest frustrerande med jobbet är när maten inte hinner bli färdig eller när schemat inte stämmer. Det är även jobbigt när det är personalbrist. Det roligaste med jobbet är att ha den kontakten man får med eleverna, anser hon. Randi menar att det inte är många klagomål, istället kommer många trevliga hälsningar, synpunkter och förslag på maträtt er. – Idag är barnen trevligare, tycker hon. En annan fråga är om hon har eller hade andra mål inom yrket. Men Randi är nöjd. – Jag är i mål. Jag vill inte högre upp. Jag trivs. Jag är stolt! svarar Randi bestämt. Kökspersonalen gör ett väldigt bra jobb, tycker vi på redaktionen. CECILIA TASSILA OCH LINNÉA NIKLASSON KARLSSON Fakta om skolmaten Svenljunga: Målet för år 2015 är att 25 procent av varorna ska vara ekologiska. Allt kött som serveras är svenskt, och det är också kycklingen. Alla mejeriprodukter är även svenska. Köttet är alltid färskt. Fisken som serveras är miljöcertifierad och kommer bland annat från Island. Det enda som inte lagas i köket på Mogaskolan är: köttbullar, pannbiffar och panerad fisk. Varje elev har en budget för råvarorna, på 10 kr per dag. Detta inkluderar mjölk, smör, knäckebröd och maten. Visste du att: Sverige och Finland är de enda länderna i Europa som serverar fri skolmat.