STT 1
4 Prisjakt i Gällstad en bilaga medföljandes STT
Vecka 39 torsdag 26 september 2013 Lena och Sven-Inge GÖTÅKRA Lena och Sven-Inge Hansson födde upp köttrasen Limousine på Attorps gård. Stjärnkocken Leif Mannerström skaffade sommarställe i trakten och blev bekant med makarna Hansson. Där föddes idén om att göra korv på gårdens kött. Korven blev en succé, och nu kan man få prova den under Prisjakten i Gällstad. Lena och Sven-Inge kommer att stå och grilla korven på torget i Gällstad. De producerar tre olika korvar, Attorps Grillkorv , Attorps special (som är lite tjockare) samt ostkorv, med ost från Gäsene mejeri. – Vi kommer att ha med alla tre korvarna och grilla, så får man köpa dem med bröd, berättar Lena. Till jul och påsk gör de även prinskorv, även den finns i en variant med ost, som har blivit mycket efterfrågad. År 1990 började Lena och Sven-Inge med köttuppfödning, efter att tidigare ha haft mjölkkor på gården. – Vi valde rasen Limousine, eftersom de hade lätta kalvningar. På köpet fick vi bra, fintrådigt kött som påminner om kalvkött, säger Sven-Inge. De har ett 30-tal dikor på gården och föder upp deras kalvar. De köper även in en del kalvar för uppfödning. Till en början sålde de köttet till Scan, men efter några år började de sälja direkt till butiker. De har skaffat en kylbil, och Sven-Inge kör själv ut leveranserna. De har ingen försäljning på gården, men åker ibland ut på mässor och andra evenemang när tiden räcker till. En tredjedel av köttet på ett djur blir köttfärs, och Lena och Sven-Inge funderade på ett bra användningsområde för all färs. När de blev bekanta med ALLA Leif Mannerström föddes idén om att de skulle göra korv. – Vi är väldigt glada för samarbetet med Leif och även med hans son, Sebastian, säger Lena och Sven-Inge. Korvarna har , liksom köttet, blivit väldigt uppskattade, och efterfrågan har växt undan för undan. Nu säljs den i butiker både i Gällstad, Ulricehamn, Tranemo, Dalum och Borås, och den är även på gång till Svenljunga. Den serveras på flera restauranger i Borås, och även hos Emma å Andreas i Ulricehamn. – Det är väldigt trevligt att restaurangerna börjat fråga efter den! Att Attorps kött är populärt visade sig inte minst när Smaka på Ulricehamn arrangerades för några veckor sedan. Då bjöd Emma å Andreas på Attorps ryggbiff. Lena och Sven-Inge var med och hjälpte till med serveringen. – Det var ett väldigt lyckat arrangemang. Många sa att de aldrig sett så mycket folk i Ulricehamn som den dagen. Det kom så mycket folk så vi hann inte ens diska, utan till slut fick vi servera maten med plastbestick till! även vill komma och besöka Prisjakten i Gällstad. Nu hoppas de att många – Det är positivt att det händer lite här. Vi hjälps åt med att sätta Gällstad på kartan! KATARINA JOHANSSON katarina@stthuset.com Attorps gård producerar tre olika korvar, här Attorps special. Till jul och påsk gör de även två sorters prinskorvar. DAGAR i veckan 9-20 GÄLLSTAD DUBBEL PRISJAKT! ÖVERRASKNINGS- 10% Utlottning av PAKET! Du har chans att vinna både under lördag & söndag. BUTIK Boråsv. 31, Gällstad Bredvid Sparbankshuset TEL 070-395 47 87 Ord. öppet: Mån-fre 11-18 Lördag 11-16 PÅ ALLA GARNER Gäller även på redan nedsatta priser. Erbj. gäller 28-29/9 LÖSVIKTSGODIS Jmf.pris 59 kr/kg 590 /hg Erbjudandet gäller t.o.m 29/9