Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg Vimmel
Nöjesnytt Helsingborg Takida
Nöjesnytt Helsingborg Laleh
Nöjesnytt Helsingborg Sean Banan
Nöjesnytt Helsingborg Årets DJ & Bartender KalleHa
nsen PÅ STINSEN Segern som Årets Bästa Bartender 2011 på Nöjesnytts Krogfest gav mersmak. Nu satsar Kalle Hansen även på att vinna utmärkelsen som Årets Bartender när Sveriges Bartenders Gille håller sin stora gala på Grand Hôtel i Stockholm. största renodlade cocktailmässa. – Jag har ställt upp en gång tidigare, 2009, då tillsammans med Rikard Hansson. I år ställer jag upp tillsammans med Joacim Paninder som också jobbar här på Stinsen, berättar Kalle. D SÅDAN FAR – SÅDAN SON Kalle förstod tidigt i livet att han en dag skulle få hjälpa sin pappa Kaj Hansen, som själv vunnit priset både som Bästa Bartender och Årets Bartender, på Stinsen. Men det var det inte där hans yrkesverksamma liv startade. Född 1990 växte han upp i en lugn och skön miljö i Gantofta. Inte många barer där inte, så valet till gymnasiet blev en rörläggarutbildning på energiprogrammet. – Intresset för rör har jag kvar, skämtar han, fast nu är det sugrör som gäller. När han jobbat som rörläggare i ett och ett halvt år frågade Kaj om han inte hade lust att jobba på Stinsen på helgerna. Så blev det, först i disken och numera även som bartender. – Jag stormtrivs här, säger han. Det är väldigt omväxlande. Till lunch har vi mestadels medelålders gäster. Och i och med läget på Knutpunkten och närheten till både Elite Hotel Marina Plaza och Helsingör, har vi många långväga gäster. Idag har här varit både engelsmän och australiensare, berättar Kalle Hansen. – På helgerna är Stinsen 18-åringarnas stamställe, de kommer hit och förfestar innan de drar vidare eller turar med båtarna. MEDLEM I SVERIGES BARTENDERS GILLE Efter att Kalle hade jobbat som bartender ett tag tyckte Kaj att han skulle gå med i Sveriges Bartenders Gille. Ett medlemskap en 26 februari hålls det kval till tävlingen på fyra olika platser: Halmstad, Stockholm och Malmö. Finalen går av stapeln på Grand Hôtel den 25 mars parallellt med Sveriges som bland annat innebär att ställa upp i drinktävlingar. – Så 2009 tänkte jag att det är väl lika bra att testa, så nu gällde det bara att komma på en drink, säger Kalle. Drinken blev “Hard Fucking”, en drink med Absolut Kurant, Sourz Ananas, Passôa och Sprite garnerad med Lime. Då slutade han på en sjätte plats. Delvis på grund av drinkens namn som enligt honom själv kanske var lite väl provocerande. – Men också på att det var första tävlingen, jag var ju en rookie. Och tillställningen var större än jag hade förväntat mig, förklarar han. FINALEN I STOCKHOLM Kvalet, som då gick i Lund i en lite mindre lokal, gick bra och tog honom till finalen i Stockholm. Men på stora Grand Hôtel i Stockholm blev pressen en annan. På femton minuter skulle allting förberedas och läggas upp på en bricka. Sedan var det dags att gå upp på scenen där man på mindre än sex minuter skulle göra fem exemplar av drinken. En till var och en av de fyra jurymedlemmarna och en femte till en utställning. Både drinken och tekniken bedömdes sedan av den professionella juryn. – För att hinna med gör man alla fem drinkarna på en gång, precis som när man jobbar i baren. Plötsligt kom jag på att jag glömt Passôa i den sista, då blev jag lite stressad och när jag skulle rätta till misstaget råkade jag armbåga ut en av drinkarna. Men jag körde vidare med fyra drinkar istället, berättar Kalle. – I år är jag ingen nykomling längre och är mer förberedd på tävlingsmomenten, därför ställer jag upp igen, fortsätter han. KAFFEDRINK OCH SOLERO Vilken drink det blir i år, och vad den ska heta, har han dock inte bestämt än. – Men det lutar åt en kaffedrink, någonting med kaffelikör, funderar Kalle. Och alternativen är ju många. Vid tävlingen är det tillåtet att göra vilken typ av drink man vill som innehåller maximalt sju centiliter alkohol. Men det är bara tillåtet att använda produkter som finns tillgängliga i Sverige. – Det ger ju en möjlighet att pröva både gamla och nya produkter i oväntade kombinationer. Något som man kanske inte alltid har tid och möjlighet till medan man jobbar, förklarar han. Drinkmenyn på Stinsen visar dock upp en rad fantasifulla namn som “Womanizer” och “Coo Chanel”. – Men bäst säljer ändå “Solero”, trots att Absolut har slutat att tillverka mandarinvodkan. Folk vill ha den i alla fall. Ett enkelt och gott recept som jag gärna bjuder läsaren på, avslutar Kalle Hansen på Stinsen. ■ TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN/WWW.LAZZEX.COM DRINKRECEPT SOLERO De här ingredienserna behöver du för att kunna blanda en egen Solero! 2 cl Vodka 1 cl Passôa Monin Jordgubb Syrup Passionsfruktsjuice 20 | nöjesnytt ÅRETS BARTENDER 2011
Nöjesnytt Helsingborg Trender
Nöjesnytt Helsingborg London Street Fashion
Nöjesnytt Helsingborg Rebecca & Fiona
Nöjesnytt Helsingborg Peter Magnusson
Nöjesnytt Helsingborg Digilistan
Nöjesnytt Helsingborg Recensioner
Nöjesnytt Helsingborg Teknik
Nöjesnytt Helsingborg Notiser