Lokaltidningen Kanalen 1
12 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM
• NR 3 • Vecka 3 • ONSDaG 9 jaNuaRi • 2019 • åRG 24 Kropp & Själ NyTTIG KOST FöR TARMEN. Korn bidrar till en varierad tarmflora och motverkar inflammation och skadliga effekter av fett i tarmen. Det visar forskning som genomförts på Lunds universitet. Foto: YlvA BerlIn KORNMALT används bland annat vid tillverkning av öl men också i vissa livsmedel. Foto: YlvA BerlIn Malt ger balans i tarmen Den som äter kornrik mat får en varierad tarmflora, eftersom tarmen tar upp energi på ett bättre sätt och blir mindre inflammerad. Det visar forskning från Lunds universitet. Korn används för att producera öl och whisky, men även vissa livsmedel. En positiv effekt är att tarmfloran kommer i balans. – Det är framförallt mältat hÄRI FINNS MyCKET kostfibrer som håller magen i trim. VI BEDÖMER OCH BEHANDLAR DINA BESVÄR • Långvarig smärta • Idrottsskador • Ont i ryggen, nacken • Akut/kronisk ryggsmärta • Ont i fötter Sågvägen 2, Åkersberga Tel. 08-544 105 90 www.stockholmnorr.se • Stress • Huvudvärk m.m. korn, malt, som ger en bra miljö i tarmen. Malt innehåller ämnen som motverkar inflammationer, skadliga effekter av fett i tarmen, samt ger en varierad tarmflora, säger docent Frida Hållenius, Institutionen för livsmedelsteknik på Lunds universitet. FRIDA håLLENIUS, docent vid Institutionen för livsmedelsteknik på Lunds universitet. Korn innehåller mycket kostfiber. När kornet bryts ner bildas smörsyra, bra näring för tarmens celler. Smörsyra har antiinflammatoriska egenskaper som leder till en god hälsa. – Våra studier visar att kornet blir särskilt nyttigt AKUPUNKTUR – MATRIXTERAPI KOSTTERAPI Akuta och kroniska smärtor Idrott sskador Sömnbesvär Allergi och astma Stress Utmatt ning m.m. www.roslagensakupunktur.se Kungsängsbryggan 8 Åkersberga info@roslagensakupunktur.se • 070-292 23 55 AKUPUNKTUR MATRIX-RYTM-TERAPI KOSTTERAPI mot smärta, idrottsskador om man förädlar det genom så kallad mältning, sådant malt som används vid tillverkning av öl. Malt innehåller kostfibrer, som kan tillsättas i livsmedel, såsom bröd och gröt, uppger Frida Hållenius. När kornet mältas får det först gro, sedan torka och till slut värmebehandlas. Enligt henne är det väsentligt vilka råvaror som används i livsmedel, men även hur ingredienserna behandlas – vilket är ett nytt forskningsområde. mAlt malt är säd, vanligen korn, som fuktats med vatten och fått gro. Groddarna producerar enzymet amylas vilket får stärkelsen i maltet att omvandlas till maltsocker – malt som legat i blöt i samband med bryggning. När kornet grott tillräckligt länge avbryts processen och grönmaltet torkas eller rostas med varm luft. det kan lagras länge. malt används vid framställning av öl och whisky, jul- och påskmust, bröd och mumma. HÖR HIT! En hörselklinik där du har frihet att välja själv. Boka gratis hörseltest. Ring 08-80 80 20 Vi fi nns i Alceahuset Hackstavägen 22 www.horab.se I kontakt@horab.se Vi är helt leverantörsoberoende. Svart eps På uppdrag av_svart.eps Vit eps På uppd Svart png På uppdrag av_svart.png Vit png På uppd – Mältning är en surningsmetod. Den som får i sig malt via livsmedel har en mer varierad tarmflora än andra och därför en bättre hälsa. Våra tester är gjorda på råttor, men kan troligen appliceras på människor, förklarar Frida Hållenius. Forskningen om maltets hälsobringande effekter utförs med målet att finna skräddarsydda livsmedel som kan ge en bättre hälsa. Ylva Berlin Broschyr: Så här kan du använda märket På uppdrag av Stockholms läns landsting. 1 Så här kan du använda märket »På uppdrag av Stockholms läns landsting« Bilaga till Riktlinjer för vårdgivares information och marknadsföring inom Stockholms läns landsting Mottagningen Uppdragsmärket för tryck, webb och officepaketet.