NG Gbg 1
Krog Bäst just nu BAR MINIMAL Skanstorget 9, barm
inimal.com 5 Imma frostar glasrutan som skiljer den inbjudande varma och omhuldade insidan av Bar Minimal från den bistert kalla utsidan där vinterkylan fortfarande håller ett stadigt grepp om ett Skanstorg i mörker. Innanför den mjölkvita tunna hinnan av fukt anas det fladdrande skenet av tända ljus över gäster med muntra miner. Lokalen är liten, nästintill minimal och fylld till bredden. Stämningen är sprudlande inbjudande. Vid små bord och uppflugna på barstolar sitter gäster i olika åldrar. Vi brottar oss förbi några entusiastiska barn som i sällskap med en dunbeklädd mamma ivrigt inväntar sina take-away-pizzor. Väl förbi den lilla familjen placeras vi vid ett bord i lokalens mitt och efter lite tråcklande med välvadderade vinterjackor finner vi oss tillrätta. En charmant kypare med ett okonstlat göteborgskt manér frågar om allt är gött och undrar vad vi gillar för vin. ”Något trevligt mousserande att börja med” yppar vi och en flaska slovensk pet nat blir svaret på hans fråga. Törstande försvinner den flyktigt snabbt i sällskap med lite gröna oliver, Wrångebecksost med brynt smör och nötter samt en liten tallrik med chips toppat med boquerones, lök och créme fraîche. Snacksen blir en perfekt inledning på middagen. Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza. Göteborg har under de senaste åren belönats med en rad olika kompetenta pizzaetablissemang som tar den italienska husmanskostsklassikern till nya höjder. Bar Minimal tenderar att vilja slå sig in på just den lite mer ambitiösa pizzascenen. Allting började dock i 82 NÖJESGUIDEN | NR 2, 2023 hemmaköket där grundaren och kocken Erik, efter otaliga misslyckade försök, brottades med överjästa degar och kylskåpskaos som följd. Hantverket förfinades dock successivt och slutligen resulterade passionen för pizzan i nuvarande Bar Minimal som han sedan sommaren driver tillsammans med kompisen Oscar. Sedan dess har jakten på perfektion fortsatt och fokuset har i mångt och mycket handlat om att hitta de perfekta råvarorna. Slutligen lokaliserades dessa och pizzan bakas idag på mjöl från Varberg och Limabacka Kvarn samt ost från Frägsta Mejeri i Hudiksvall. Här lämnas således varken deg eller ost åt slumpen. Att hitta smakrika lokala tomater till såser såhär års är svårt men i övrigt är ambitionen att just kunna handla direkt från bonden eller producenten. Övriga topping varieras och är ett resultat av vad fantasin och lusten i stunden pockar på. Variationen i kreationerna är följaktligen stor men vissa av klassikerna står ändå att finna på menyn stundtals. Att överösa en pizzabotten med läckerheter är egentligen inte en svår uppgift. Djävulen sitter i detaljerna sägs det och därför kanske den mest rättvisa bedömningen av en pizzeria görs genom att smaka på dennes Margherita. Denna enkla napoletanska pizza, skapades i slutet av 1800-talet av pizzaiolon Raffaele Esposito åt den ditresta drottningen Margherita of Savoy, med italiens färger i åtanke. Den röda tomatsåsen, den vita osten och den gröna basilikan är i princip allt som toppar den hett gräddade botten. Det ställer också krav på råvarorna, yrkeskunnandet och skickligheten hos bagaren samt den delikata balansen i smakerna. På Bar Minimal får också Margheritan ett väl godkänt betyg. Degen är smakrik och angenämt gräddad, tomatsåsen friskt syrlig och osten noggrant utvald. Möjligtvis saknas en viss sälta, men i övrigt är den riktigt vass. Vi testar ytterligare tre lika varianter, alla tre desto mer originella än originalet. En med salami och och gremulata, en annan med vitlöksgräddfil, champinjon, hårdost och persilja och en tredje med taleggio, grön tomat, valnöt och rosmarin. Respektive variant attraherar olika individer runt bordet, men alla inkasserar överlag höga omdömen. I glasen suktas vi samtidigt med en österrikisk fruktbomb från Claus Preisinger, Fruit Loops. Druvorna Scheurebe, Furmint och Riesling i en unik och välbalanserad harmoni. Innan vi beger oss faller vi för frestelsen och beställer in en genial dessert i all sin enkelhet. Mjukglass med chokladsås och nötter är naturligtvis inte någon innovativ smaksensation, men utger sig heller inte för att vara en sådan. Likväl är det väldig gott till en kopp sträv espresso. När vi lämnar Bar Minimal bakom oss gör vi så med en energifylld glädje och mätta magar. Pizzorna är visserligen delikata och vinet noggrant utvalt och gott, men det som lämnar det mest beständiga intrycket oss är den fantastiska stämningen som finns där. Intimiteten, entusiasmen, minimalismen och exklusiviteten är smittande och småskrattandes och lyckliga ramlar vi därifrån. Bakom oss lämnar vi en immig ruta och där bakom konturerna av några tillsynes välmående medmänniskor som uppassas av barpersonalens varma och charmerande klämkäcka anekdoter. Öppet: tis-tor 17-22, fre-lör 16-23. MESTIZA Underbara kvarterskrogen Mestiza, vid Skanstorget, firade fem år härom veckan. Ett välförtjänst firande minst sagt. För det finns få ställen i stan som har en så avslappnad och inbjudande inställning till restaurangdrift som krögarparet Maria och Kiki. Medelsvenssons våta dröm, skrev vi i Nöjesguiden 2019 - det är bara för mig att ogenerat hålla med. Varifrån den snidade könsfetischen som nyligen proklamerades på krogens Instagram kommer ifrån är dock fortfarande höljt i dunkel. BIKT Det är en svårbemästrad konst att lyckas få till den där sömnlösa övergången mellan middag och fest. Trevliga Bikt, på Kyrkogatan 20-22, lyckas dock med konststycket att överbrygga en riktigt god och trevlig middag till en lagom blöt utekväll. Det har saknats i Göteborg, förutsatt att man inte vill hänga på Avenyn då, och det vill man inte. FOLK Folk, i Folkteatern vid Järntorget, har verkligen varit i ropet på sistone. Fastighetsägaren Folkets Hus hotade krögaren Blenda-Lars och hans trivsamma mat- och kulturhubb med indraget hyreskontrakt. Som om inte det vore nog så häckar ”draken” strax bakom och dess uppenbarelse överskuggar nästan hela platsen. Snart får vi ytterligare ett Stordalsk hotellprojekt i stan. Detta tilltrots kämpar Folk på. Med bravur. Testade den nya menyn härom veckan och maten håller trots allt lika hög klass som stämningen. Skönt att framtiden ser ljus ut! CARL BODIN SVENSK carl.bodin.svensk@ng.se