Örebro Läns Tidning 1
Text och foto// Pelle Blohm örebro läns tidning |
Länet Kreativa Davide Lindqvist har tillsammans med sin familj och kollegor köpt och dragit igång Rönne kapell efter att det varit stängt under en längre period. Rönne kapell har återuppstått Rönne kapell hade några fantastiska år men i sviterna av pandemin lades till sist verksamheten ner. Nu har kapellet återuppstått där de välkända krögarna Davide Lindqvist och Sandra Walther, Krogen som inte finns, tillsammans med Philip Gustafsson, Götlunda glass, dragit igång verksamheten igen. Det var smygöppning i Mars men nu är det full fart resten av året. Rönne kapell ligger vackert uppe på en kulle ett par minuter ifrån riksväg 50. Tillsammans med Rönne Trädgård, Varuhuset Rönneshytta och några mil därifrån Krogen som inte finns, så ligger kapellet på en välbesökt ”instickare” in i Sydnärkes kreativa hjärta. När jag kommer fram strax innan lunchtid är parkeringen redan välbes32 ökt. Efter att ha beställt en caffe latte och en ostsmörgås, hittat en av få lediga platser, och öppnat datorn, så rasade det in lunchgäster. Under en timmas tid var det mer eller mindre kö och tempot i köket var högt. Sedan kom Davide och satte sig en stund för att berätta lite om verksamheten. – Det här är gäster ifrån mestadels Rönneshytta, säger Davide när jag påtalar lunchrusningen. Annars riktar vi oss mycket mot att vara en lunch- eller fikadestination för alla. En plats dit man åker när man ska fira någon, eller tacka av eller att vänner och äldre väninnor åker hit och äter. Vi får se var det tag vägen. Menyn kommer vara den samma hela tiden med en och annan avvikelse. – Får vi många återkommande gäster så kommer vi erbjuda en speciell dagens- eller veckolunch. Vi har även mycket avhämtning och har sagt att vi vi vill lägga oss bra i pris med ett pris på dagens, ett pris på helgens och eventuellt en lite finare rätt på helgen. Det viktigaste av allt är att det ska vara folkligt. Samtidigt måste vi ta betalt så att vi får ihop det. Man har även anställt en konditor för att ha hög kvalitet på bakverken i disken framme vid kassan. Vilka jag stod och såg länge på men insåg att det var en smörgås jag behövde ha. Jag tyckte att jag kände igen inredningen när jag kom men det är enbart några tavlor och små bord som är kvar sedan förra ägarna. Annars är det mesta omgjort så även köket. Och delar av inredningen har Davide själv sin vana trogen varit runt och köpt på olika second hand-butiker. På en fråga om vem som äger fastigheten så svarade Davide: – Det är vi och Götlunda glass som köpt fastigheten. Därför känns det också vettigt och extra kul att lägga ner pengar i huset. Davide börjar bli lite stressad, det fyller på med gäster, och han måste in i köket igen. Innan han försvinner hinner han tala sig varm för sin råbiff som han menar har ersatt den traditionella ägg- och sillmackan på ett framgångsrikt sätt. Han ser nöjd ut när han går och jag inser att det här är ytterligare ett framgångsrikt koncept bland de andra han, Sandra och övriga samarbetspartners företagit sig. På min väg ut möter jag ytterligare gäster på väg in medan andra strosar runt i trädgården och ytterligare några tar bilder ifrån parkeringen. Det är verkligen full fart vid Rönne kapell.