NG Malmö 1
Krog BRA KÖK OCH KROGAR I HELSINGBORG På senare å
r har staden upplevt ett starkt uppsving med starka influenser av havet som ligger inpå knuten. Vi har valt ut ett axplock av några. De flesta i Helsingborg men även en krog i Råå och en som ligger lite norrut. TEXT: REDAKTIONEN RICKARD OLSSON RICKARD OLSSON, VÄLKÄND krogprofil i Helsingborg, är kökschef över AMA Nikkei Restaurang och Rooptop Bar som huserar på Clarion Hotel Sea U. Rickard har tidigare drivit restaurang Terassen men också arbetat på Sillen & Makrillen i Helsingborg. AMA betyder sea woman på japanska och är taget från fridykartraditionen i Japan där kvinnor dyker efter ostron och pärlor på havets botten. Det passar också perfekt då man serverar ostron från Västkusten som fiskas genom fridykning av Lotta Klemming. Maten är inspirerad av Nikkeiköket som genom sin kombination av peruansk och japansk mat ger japansk elegans med hettan och syran från det peruanska köket genom chili, lime, rötter och potatis. Menyerna bygger på tanken att man som sällskap ska kunna ta in ett gäng olika smårätter och dela med varandra. Och för att underlätta den upplevelsen för gästen så har man en avsmakningsmeny som sätter ihop smakerna och rätterna i en god kombination. Kungsgatan 1, Helsingborg REDIMAT ÄR RESTAURANGEN som serverar husmanskost från grunden med ledorden lantligt, rustikt och hemlagat. Restaurangen ägs och drivs av två unga och energifyllda tjejer som träffades på restaurangskolan i Åre. De har båda jobbat inom branschen sedan 15 års ålder och har hunnit med att jobba på allt ifrån kvarterskrogar till välkända restauranger. Nya utmaningar lockade och därför öppnade de hösten 2015 Redimat här i Helsingborg. Deras mål är att skapa en genuin och hemtrevlig känsla som gör restaurangen till en naturlig mötesplats. Redimat är restaurangen där både stammisarna och de spontana lunchgästerna som vill äta riktigt god mat i mysig miljö samlas. Kommer man hit en lunch, kan det vara svårt att få bord om man inte bokat. Redan från start har de haft ett helhetstänk för vad som serveras. Luncherna till exempel serveras alltid med fräsch sallad, hembakt bröd och kryddsmör och med en liten, välbakad kaka till kaffet efter maten. De gör också olika evenemang och den 1-2 juli hittar du Redimat i krögartältet på Gröningen under HX festivalen. Badhusgatan 4, Helsingborg VID HELSINGBORGS NYA landmärke, Prismahuset i Oceanhamnen, ligger Brasseriet Helsingborg som en given mötesplats för både luncher och middagar med vänner i kontorshuset Prisma med Stefan Mildén som en av de tre delägarna. Han driver sedan tidigare SMAK i Helsingborg tillsammans med sin fru och ser Brasseriet som en bra expandering av sin verksamhet. Med den nya Varvsbron från Helsingborgs resecentrum är restaurangen den första i området med möjlighet att locka både Helsingborgare och hitresta. Brasseriet har öppet alla dagar i veckan med några paradrätter på menyn såsom GARAGE BAR räkmacka, Moule frites och pepparstek. De satsar på säsongsanpassade menyer med fokus på råvaror av hög kvalitet. Det finns också ett stort sortiment av vin och hantverksöl från mikrobryggerierna i trakten. Redaregatan 50, Helsingborg MÄNNISKORS MÖTESKULTUR OCH resande har börjat finna nya mönster och transformeras. Nelly’s Food Etc på Radisson Blu Metropol Hotel får nu än mer axla rollen som en trygg upplevelse samtidigt som restaurangen ger möjlighet till en gastronomisk upplevelse veckans alla dagar. Du känner kökets puls och kockarnas passion genom det öppna köket i en mycket avslappnad och mysig restaurangmiljö. Carl Krooks Gata 16, Helsingborg YOKO ÄR EN dinner club som öppnade på sensommaren 2021 i Gastros gamla lokaler på Järnvägsgatan 3. Det är ett restaurangkoncept inspirerat av smakerna i de asiatiska köken men med nordiska råvaror i fokus. En viktig del i konceptet har inredningen och designen varit, där man har tagit hjälp av arkitektfirman Bornstein & Lyckefors i Göteborg som var med på resan med att skapa KOL & Cocktails både i Helsingborg och i Malmö. Det är Michael Fogelqvist tillsammans med Patrick Jakobsson och Mattias Tornblad (ägarna bakom KOL & Cocktails) som står bakom Yoko. Och de som ansvarar för den dagliga verksamheten är en erfaren trio från Helsingborgs restaurangvärld med Andreas Lundh (kökschef), Danielle Meyer (restaurangchef) och Joel Schultz (barchef). Järnvägsgatan 3, Helsingborg NELLY'S 86 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2022 LITE SÖDERUT – RÅÅ Denna lilla pärla, Bistro 46, är en mysig liten kvarterskrog med det där extra trivsamma som man vill ha. Bistron serverar både god lunch, trevlig meny på kvällen och för den som vill komma in på en fika finns det goda hembakade kakor och gott kaffe. Allt gjort med kärlek. Rebecca Stan och Jesper Löwander som driver stället har haft detta som en dröm länge. 2011 flyttade de själva till Råå och kände att de ville ha ett ställe i kvarteret. Rebecca har arbetat länge i restaurangbranschen och när hon och Jesper träffades var mat och dryck från början en stark gemensam passion. – Vi lagar mat med kärlek och vi ger gästerna en nära, familjär känsla. När folk fyller år, går vi ut med en överraskning till dem till exempel. Vi har koll på våra gäster och när de har födelsedagar och bemärkelsedagar. Gästerna hos oss ska få en helhetsupplevelse och känna det som att vi är deras förlängda hem och familj, säger Rebecca. Rååvägen 46, Råå LITE NORRUT – HÖGANÄS Det bästa sättet att deala med en frestelse är att falla för den, står det att läsa på Garage Bars hemsida. Mats Hernström driver restaurangen och rockbaren Garage Bar i Höganäs tillsammans med Kim Bröchner. En frestelse för dem båda som blev verklighet, en mötesplats som blivit självklar för både familjer och bikers. 2012 var Mats och hans byggfirma med och byggde Saluhallen i Höganäs och i samtal med ägarna föddes Garage Bar. Mats och Kims stora passion för motorer, mat, öl och musik fick en plats, med grunden i möten och i ett kök som lagar mat influerat från amerikanska södern och Mexico. Allt lagas av hög kvalité. -Maten ska smaka så som det gjort när vi varit ute och rest i världen, i god kombination med ett rejält urval av öl. Det blev bra redan från början då 2012 och vi fortsätter att varje dag tänka hur vi ska kunna göra det ännu bättre, säger Mats. Bruksgatan 36z, Höganäs