AMES 1
GASTRO NICE TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER
Nice bjuder på bra klimat, mycket sol, havet, strandpromenaden, sevärdheter, nöjesliv, shopping, samt god och genuin fransk/italiensk mat. Varje dag möter du Nice mycket speciella och berömda ljus, vilket i alla tider lockat konstnärer, kungligheter och andra besökande. Mycket förändras i Nice men det gudomliga solljuset består. Trivsamt är att ströva runt i Nice och känna dess speciella atmosfär. Den väldiga strandpromenaden är mycket levande, med en härlig puls dygnet runt. En bra start är att bevista torget Cours Saleya tidigt på morgonen med dess berömda blomster- och matmarknad. Köp gärna de speciella små svarta, goda och smakstarka, Nice-oliverna samt olivoljan. Mest lockas besökarna av de gemytliga och oerhört välbesökta uteserveringarna i Nice vilka ofta serverar bra mat, men sällan mycket bra mat. Populära områden är hela den gamla stan, gågatan Rue Massena/Rue de France, Place Garibaldi och Rue Bonaparte. Varuhusen finns på Avenue Jean Médecin. 40 För de många som promenerar eller solar längs strandpromenaden är Plage Opera ett tilltalande alternativ. Vad kan ge mer Nice-känsla än en äkta Salad Niçoise och ett glas rosévin. Två utsökta restauranger i Gamla stans brokiga och pittoreska gränder är Le Bistrot d’Antoine och La Merenda. Båda serverar mycket genuin och smakfull provencalsk mat. Le Bistrot d’Antoine ligger på livliga rue de la Prefecture. Vi äter gärna Capresesalladen med den egna dressingen gjord på mozzarellajuice, tartaren på räkor och avokado eller någon av de perfekt krämiga risottons. La Merenda drivs av skicklige chefskocken Dominique Le Stanc och hans hustru. På den provencalska menyn, vilken dagligen skiftar och skrivs upp på en tavla, finns, beroende på årstid, lökpaj, biff bourgogne, ratatouille, petit farcies samt den alltid helt fantastiska pastan med pesto. Le Café de Turin har serverat skaldjur vid Place Garibaldi i över 100 år. Vad som erbjuds går att se i korgarna öppet placerade ut mot torget. Har många gånger njutit av ostronen och musselsoppan tillsammans med en pichet av husets, väl kylda, vita vin. Avstå från krabborna och hummern, de är inte på svensk nivå. Välförtjänt är det alltid mycket gäster i de nyligen, elegant, uppfräschade matsalarna. Nära Place Garibaldi ligger Rue Bonaparte och baren Le Comptoir Central Electrique. Här erbjuds allt från frukost, brunch, lunch, middag, fika till temakvällar med dj´s. Från den stora uteserveringen har du utsikt över trivsamma Place de Pins med alla dess restauranger. En delikat fiskrestaurang är Peixes, nära havet, och Cours Saleya. Restaurangen har en modern, trivsam, inredning och en lockande meny. Specialiteten är smakfull ceviche, vilken finns till förrätt i hela fem olika former. De läckra ostronen är alltid en bra start. Har du tur serveras Moule Marinière, härligt dagsplockade, vitlöksdoftande, vinkokta musslor, musslor som bäst. Dagens fisk, perfekt kokt, kan vara en havsabborre, marulk eller torsk. Och visst finns det smaskiga desserter. För köttälskare är La Rossettisserie det rätta stället. Här grillas, i en 150 år gammal grill, kött i form av gris, kalv, kyckling, lamm och nötkött på bästa sätt. De fem saftiga och smakfulla köttbitarna serveras med valfri bakad Cafe de Turin-Skaldjur La Merenda-Provencalskt La Rossettisserie-Grillat kött Le Bistrot d’Antoine-Provencalskt Le Chantecler-Stjärnkrog Le Comptoir Central Electrique-Bar Peixes-Fisk potatis, ett härligt krämigt och ”fluffigt” potatismos eller färska grönsaker från marknaden. De många gästerna kommer till restaurangen för att äta det grillade köttet men även förrätterna och desserterna är tilltalande. Sardinpatén på en toast och lökpajen är två goda regionala specialiteter. Och chokladmousse eller tiramisu är ju alltid en bra avslutning. I det välkända hotellet Negresco, ståtligt synligt på strandpromenaden, finns enstjärniga restaurangen Le Chantecler. Chefskock, den första kvinnliga, är Virginie Basselot. Noterbart är att Virgine, 40 år, är den endast andra kvinnliga kock som erhållit den förnämliga utmärkelsen för cheifs ”Meilleurs Ouvriers de France”, sedan den började delas ut 1924. ® NICEFAVORITER