Kanalen 1
2016 • Tisdag 18 okTober • Vecka 42 • Nr 42 • Kan
alen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM samhälle &politik 7 Guldstjarn r minskar matsvinnet Pia Nilsson, vikarierande kökschef på Sjökarbyskolan, har dragit igång en tävling som fått eleverna att slänga i genomsnitt ett och ett halvt kilo mindre mat varje dag. Tävlingen går ut på att eleverna får en guldstjärna när de slänger mindre än 6,5 kg. När de har fått ihop tio stjärnor så får de önska vilken rätt som ska serveras. Slentrianmässigt slängs väldigt mycket mat varje dag. I skolmatsalen kan det bero på att en elev blir stressad när de bästa kompisarna är klara och går. Då är det lätt att den nyss hämtade andraportionen åker i soporna. Eller så har man tagit för sig mer än vad man orkar, vilket bekräftas av vikarierande kökschefen Pia Nilsson på Sjökarbyskolan. – Det slängs faktiskt mer när det är mat som korvstroganoff som många elever gillar. Den 26 september drog vi i gång en tävling för att minska matsvinnet. Veckorna innan tävlingen vägde vi den slängda maten, utan att berätta det för eleverna. Och vi såg att det kastades mellan 8-11 kg per dag. Nu delar vi ut guldstjärnor för de dagar då eleverna kastar mindre än 6,5 kg, säger Pia Nilsson som efter påtryckningar från rektor Ami Josefsson Moe drog igång projektet. Framför allt de yngre eleverna deltar i tävlingen med liv och lust och springer in i matsalen för att se om de har fått en guldstjärna dagen innan. – När eleverna har fått ihop 10 guldstjärnor så kommer vi att byta ut en måltid som kanske inte är så barnvänlig mot en önskerätt så som tacos eller lasagne. Eleverna kommer att få vara med och rösta fram vilken maträtt det blir. Hittills har de fått ihop sex guldstjärnor, så det är inte så långt kvar, menar kocken Caroline Westbom. Varje dag väger kökspersonalen den mat som har kastats. I en almanacka i matsalen skriver vikarierande kökschef Pia Nilsson sedan upp hur många kilo som har slängts. Är det mindre än 6,5 kg får eleverna en guldstjärna. På skolan finns det ett matråd där två elever från varje klass deltar och de har bland annat föreslagit att de elever som vill ta om inte måste ställa sig sist, utan får gå före i kön. Det går helt i Ami Josefsson Moe, Kostan Sherif Ghafor, Christer Ahlgren, Pia Nilsson och Caroline Westbom från Sjökarbyskolan är väldigt nöjda med att eleverna numera slänger i genomsnitt 1,5 kg mindre mat varje dag. Foto: MoniquE staLås hÖrnstEn linje med tävlingen då eleverna uppmuntras att inte ta mer än de orkar äta upp och hellre ta en extra gång om de fortfarande är hungriga. – Personalens förhållningssätt till eleverna är väldigt viktigt. Det betyder jättemycket att möta glada människor som önskar en välkommen till matsalen. Vi har verkligen fullt förtroende för Pia och hennes personal, säger Ami Josefsson Moe rektor på Sjökarbyskolan. En del barn äter väldigt lite och innan tävlingen började fanns det vissa som var oroliga för att just de barnen skulle äta ännu mindre. – Men det har visat sig att just de här eleverna fortfarande tar lite mat, men istället för att slänga hälften så äter de nu upp det de har på tallriken, avslutar Pia Nilsson. Monique Stalås Hörnsten Välkommen på ÖPPET HUS lördag 22 okt kl 10-17 Sågvägen 3. SPA-bad Kom och provbada Bada ute i varmt vatten – ÅRET RUNT Besök vår nya UTSTÄLLNING ! Sågvägen 3, Åkersberga • Tel: 08 - 410 79 411 • E-post: ecobox@scoreab.se • scoreab.se Fler modeller att välja på. NYHET!