Marknad 1
Gastro Svenska juldrycker vi älskar Text Paul Dah
lgren Julglögg Glögg är en typiskt nordisk dryck. Det varma kryddade vinet har funnits långt tillbaks i tiden. Redan Gustav Vasa kryddade med kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Den färdigblandade glöggen började säljas i slutet av 1800-talet. Vinhandlarna hade sin egen komponerade glögg, oftast med tomteprydda etiketter på egna buteljer. Glögg blev snabbt en mycket populär juldryck. Idag dricker vi fem miljoner liter glögg varje jul. Årets glögg Blossa 18, den femtonde årgången, har inspirerats av den italienska likören Limincello. Glöggen har en bas på citroner, örterna basilika, ros - marin och timjan samt glöggkryddor. Smaken är frisk och fruktig med en behaglig syra och en touch av mandel. Färgen på den lite grumliga dryck en är vit. Kan med fördel drickas kall. Den Italien-inspirerade flaskan är inbjud - ande, medelhavsblå med en citrongul kork. Julmust I Sverige dricks det ungefär 60 miljoner liter must varje år, det är nästan sex liter per invånare. Drygt 45 miljon - er liter dricks under december, julmån - aden. Noterbart är att nästan all julmust görs på extrakt från Örebroföretaget ”AB Roberts”. Endast tre personer i Roberts ägarfamilj känner till det ex - akta julmustextraktet. Receptet, med ett 30-tal ingredienser, hämtade Harry Roberts, son till företagets grundare Robert Roberts, hem från Tyskland och redan 1910 köpte Roberts dess rättigheter. Idag har Roberts ofattbara 98 procent av marknaden. Och visst är julmusten en unik svensk tradition och en naturlig och viktig del av vårt julbord och julfirande. Ett bryggeri i vårt län vars julmust anses vara en av landets allra bästa är Hammars. Det lilla Askersundsbrygg - eriet tappar ett starkt ökande antal flaskor med julmust varje år. Det bryggs på ett originalrecept från 1910. Rekommenderas. 52 Marknad Julöl Julöl har funnits på vårt julbord sedan vikingatiden. Då firades Midvinter - blotet på årets mörkaste dag. Vid blot - et dracks stora mängder mjöd och öl. Ölet nybryggdes inför varje blot då det inte kunde förvaras så länge utan blev surt efter någon vecka. Traditionen har fortsatt efter det att landet kristnats. Idag tillverkar de flesta bryggerierna särskilda ölsorter inför jul. En lämplig julöl är ”Winter Blizz Ale” från innovativa Örebro Brygghus. Doft - en är frisk, lite fruktig. Passar perfekt till julmaten genom sin beska och malt - iga kropp vilken rundas av med en triv - sam humlesmak. En favorit. Julsnaps Äkta "Örebro Överste Brännvin” skap - ades redan i mitten av 1880-talet av Hugo Jacob Hamilton, överste och sekundchef för dåvarande Kungliga Livregementets Husarkår i Örebro och på Sannahed. Brännvinet försvann från marknaden 2008 då Svenska staten sålde AB Vin och Sprit till franska spritkoncernen Pernod Ricard. Ett tiotal personer, inkluderande Carl-Jan Gran qvist, Rune Johansson, Einar Lyth, Sigvard Marjasin och Gustaf Svensson började arbeta aktivt för ett återinförande. Resultatet blev att genom det nybildade företaget Örebrobrännvin AB, så återköptes år 2018, efter flerår - iga förhandlingar, rättigheterna till namnet. Och förvärvade dessutom receptet till ”Överste Brännvinet” från franska Pernod Ricard. Överste Brännvin tillverkas helt man - uellt exakt efter originalreceptet. Färgen är inbjudande ljusgul med en tilltalande frisk doft av kummin och lite citrus. Smaken är kryddig, lätt söt, fylld av mild kummin. Snaps som bäst. Efter buteljering förses flaskorna med den klassiska etiketten med hus ar mössan, två korsade sablar och tre stjärnor.