NG Gbg 1
Dryck VINMAKARE MED PASSION PÅ BJÄREHALVÖN Jeppe
Appelin är arkitekten som tänker utanför vinboxen. På Vejby vingård skapar han rött och orangefärgat vin som vunnit internationella priser och satt Bjäre på vinkartan. TEXT OCH FORO: THOMAS LB JOHANSSON – JAG SER VIN som ett konstnärligt skapande, öppnar Jeppe Appelin när han ska förklara sin kärlek till vinet. HANS BAKGRUND HAR sina rötter i det konstnärliga fältet. – Det finns en skolad arkitekt, mitt vanliga jobb, i min profil. Jag tänker som en arkitekt och konstutövare när jag gör vin. VINTILLVERKNINGEN PÅ VEJBY vingård drivs med synsättet ”Single Vineyard”. – Det innebär att vi styr hela processen från druva till glas såsom en 100 procent estetisk resa. Utomlands kallas det för ”Artisan”. Vin är mångfacetterat och komplicerat. Men jag fann en ny nyans av mitt skapande i vinmakeriet för 17–18 år sedan. Det var när jag renoverade gården samtidigt som jag arbetade som arkitekt i Köpenhamn. Jag reflekterade då över vad för skapande aktiviteter vi skulle ta till gården. På fritiden besökte jag även vingårdar i Danmark. Där och då kom startskottet som inspirerade oss till att bli pionjärer som vinmakare på Bjäre. Det bor så mycket kreativitet i det. Så fick det bli och nu är vi en EU-certifierad vingård, Vejby vingård i ”Bjäre Wine Country”. Vi blev dessutom de första som satte vinrankor i jorden på Bjäre och i Vejbystrand. Jag är lokalpatriot och vinskapandet blev vårt bidrag till grannskapet. Vi förde det smakfulla vinet till bygden. Har du gått i vinskola eller är du helt självlärd som vinkännare? – Jag är inte utbildad sommelier, men undervisar blivande sådana. Det är självstudier av litteratur över lång tid som banat vägen för mig. Det finns ingen skolning i fem år på lantbruksuniversitet utomlands för att bli vinbonde heller. Jag har läst och lärt mig det själv. Ska man bli vinmakare så vill branschen att man ska ha läst till det på ett fint vinslott i Italien eller Frankrike. Det har jag inte heller gjort. Den kunskapen har jag också inhämtat på egen hand. Min passion för vin har drivit min utveckling och kunskapshunger. I den resan vilar min kunskap och erfarenhet. Från mina erfarenheter som arkitekt bär jag på en raffinerad känsla för estetik, färdighet i skapande av värden och kunskap om hur man växlar tekniker för att ta fram något bra. Det införlivar jag i mitt skapande av vin. Jag tänker som en arkitekt när jag gör vin. Ett starkt varumärke stärker företagsprofilen. Vad utmärker Vejby vingård? – Kreativitet, engagemanget gentemot kund, en stor och pågående variation och den starka upplevelsen på den lokala platsen. Vi skänker bygden en vingård, Vejby vingård. Det har funkat jättebra. Folk är tacksamma och stolta. Den lokala uppskattningen skänker oss stor glädje. Vad är det svåraste med att vara vinbonde? – Sverige är det svåraste landet i världen för vinproduktion. Här tar vi nämligen fram en vara som vi inte får sälja. Det är i särklass det mest prövande. Att göra vin är en bagatell i jämförelse. Att driva ett företag utan att få sälja produkterna riskerar ge dålig lönsamhet. Det kräver därför en stor portion av kreativitet och tålamod. Vad vill du att besökaren ska ta med sig för intryck efter ett besök hos Vejby vingård? – Att det här är en upplevelse som man aldrig glömmer. Vinet i sig är spännande komplext. Och miljön här stärker intrycket. Sedan ger jag av all min kraft för att förmedla vinet, odla vinet och presentera vingården. Det ger ett bestående intryck av vin och ett vin som inte finns någon annanstans. Jag vill ge folk en maximerat underbar vinupplevelse. Här får man vin med dramatik i form av passion, engagemang och med en unik stil som positivt överraskar. Det ger ett bestående intryck och skapar en nyfikenhet för att vilja provsmaka fler viner från Bjäre. 72 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2023