Nöjesnytt Helsingborg 1
Praktisk taget alla typer av vin finns som naturv
iner från champagne, vitt, rosé till röda och dessertviner. Producenter i Frankrike, Italien och Spanien är föregångare med naturviner. Författaren assisterar vid skörd av naturvinsdruvan Grillo på Sicilien. naturvin När du besöker restauranger passa på att prova viner som tillverkats på olika sätt. De flesta viner som presenteras på restaurangernas vinlistor är industriellt tillverkade med hjälp av olika kemikalier. Som konsument får du inget veta eftersom innehållsförteckningar i princip är förbjudna för viner. Ekologiska viner är snäppet bättre eftersom de har tillverkats av druvor som odlats utan giftiga bekämpningsmedel och med ett begränsat antal kemikalier. Naturviner är de renaste vinerna eftersom de är gjorda av ekologiskt eller biodynamiskt odlade druvor och utan användning av kemikalier. De olika tillverkningssätten påverkar inte bara hälsan utan även smak och arom. Fråga efter ekologiska viner och naturviner (kallas utomlands ofta Organic wines och Vin Natur) och be att få prova! INDUSTRIVINER Vin har troligen tillverkats i mer än 7000 år. Grundprincipen är att med hjälp av jäst omvandla sockret i vindruvorna till alkohol. Enligt EU definieras vin som ”jäst dryck av nyligen skördade druvor”. Innan kemikalierevolutionen på 50-talet var definitionen korrekt och nästan alla viner var i princip naturviner. Därefter började man producera vinerna med hjälp av systemiska bekämpningsmedel s.k. pesticider, konstgödsel, specialdesignad jäst och ett 60-tal olika kemikalier och processtekniska metoder. Detta gjorde att man kunde öka skördarna kraftigt. Konsumenterna hålls ovetande om att vinet innehåller rester av pesticider som är hormon- och reproduktionsstörande och cancerframkallande (EU:s Directive of Dangerous Substances). Även i extremt små mängder och vid enstaka exponeringar kan pesticider ge upphov till mutationer i DNA med sjukdom som följd. Halterna är oftast mer än 200 gånger högre än vad som är tillåtet för dricksvatten. Höga halter av sulfiter gör att man kan få brist på vitamin B1 med allmän trötthet, minnesstörningar och domningar som följd. EKOLOGISKA VINER I början av 1980-talet började en rörelse växa fram bland mindre vingårdar när man började bli medvetna om effekten på människa och natur av de kemikalier som användes för odling av druvor och i tillverkningsprocessen. Allt fler vingårdar började tillverka vin enligt de ursprungliga principerna som användes före kemikalierevolutionen på 50-talet. Det första steget var att inte använda farliga systemiska pesticider och att använda naturlig gödsel i stället för konstgödsel. Antal kemikalier och processtekniska hjälpmedel begränsades till ett 40-tal. Ur hälsosynpunkt är dessa viner betydligt bättre än industriviner. Producenterna måste vara godkända av oberoende certifieringsföretag vilket visas med ett grönt löv på flasketiketten. Detta gjorde att ekologiska viner blev ett begrepp och började på allvar göra sitt intåg i Systembolagets sortiment 2013. NATURVINER På 1990-talet började ”ortodoxa” vinproducenter gå ett steg längre. Förutom att använda ekologiskt odlade druvor började man använda den naturjäst som finns på druvan och undvek alla kemiska tillsatser i tillverkningsprocessen. Det enda tillåtna är smärre tillsatser av sulfit. Dessa viner benämns idag naturviner och biodynamiska viner. Frånvaron av manipulerande kemikalier och genom att naturjäst (vildjäst) används framhävs druvans smaker och aromer i original. Ofta upplevs vinerna mer äkta, välsmakande och komplexa än industriviner. För naturviner finns ännu inte någon officiell definition inom EU. En allmänt accepterad definition är: • Enbart ekologiskt odlade druvor får användas • Jäsningen skall ske med naturjäst • Inga kemikalier får användas vid vinifieringen • Minimala tillsatser av sulfit tillåts Utöver ovanstående är det vanligt att druvorna skördas manuellt och att inga animaliska tillsatser används vid klarning och att man inte finfiltrerar vinerna. Vinerna kan därför klassificeras som veganviner. Vinerna kan ofta ha en bottensats vilket beror på att de inte finfiltrerats varvid vissa smak-, aromämnen bevaras. Att hitta en bottensats i en flaska är egentligen en kvalitetsmarkör! I röda naturviner kan halten antioxidanter vara tillräckligt hög för att helt undvika tillsats av sulfiter. Vissa röda naturviner med höga halter av antioxidanten procyanidin anses kunna reducera risken för bl.a. hjärt- kärlsjukdom med upp till 40 procent. För att kunna garantera en hög och jämn kvalitet bör naturvinsproducenter vara certifierade för ekologisk odling. Naturviner är renare än vanliga industriviner och ger samma eller bättre smakupplevelser. Flera blindprovningar har visat detta. Hållbarheten för naturviner är densamma som för vanliga viner. Innehållsförteckning finns inte för vin. Om man vill undvika viner med hälsovådliga och manipulerande tillsatser är därför den enda möjligheten att välja naturviner från gårdar som är ekologiskt certifierade. Nästa gång du besöker en restaurang fråga efter naturvin för smaken och hälsans skull! ■ TEXT: RUDOLF SILLÉN fakta ExpertWine Naturvin med säte i Växjö är en av pionjärerna i Sverige på att marknadsföra enbart naturviner sedan starten 2011. Naturvinerna importeras från noggrant utvalda vingårdar i Frankrike, Italien och Spanien. Vingårdarna är certifierade för ekologisk eller biodynamisk odling för att garantera en hög och jämn kvalitet. Mer om naturvin och om utbudet av naturviner finns på naturvin.se. Där finns även artiklar och youtube-klipp om olika aspekter av vinframställning. Hemsidan anses vara den bästa om man vill lära sig mer om naturvin. Företaget har även publicerat en bok 2015 med rubriken ”Vad finns i vinet? Naturvin eller industrivin”.