Omtanke 1
RECEPT Världens bästa knöl Potatis är en fantasti
sk råvara; god, billig, kan tillagas på oändligt många sätt och passar till nästan allt. Nyttig är den också; en portion potatis ger dig t ex endast 7 procent av dagliga energibehovet men ca 30 procent av dagsbehovet av vitamin C, B6 och mineralen Kalium. Här några lättlagade recept med världens bästa knöl i huvudrollen. SAMTLIGA RECEPT FRÅN SVENSKPOTATIS.SE Rysk pytt i panna Praktisk allt-i-ett mat som är enkel att tillaga, ovanlig och god. Gräddfil blandat med pepparrot passar bra att äta till. Gör gärna i ordning potatis och köttfärs var för sig i god tid. Hetta upp och blanda ihop strax innan servering. Ingredienser, 4 portioner 8 hg potatis, fast sort 6 hg (kött)färs, gärna vegetarisk eller varför inte älgfärs? 2 msk fransk senap 2 dl purjolök, finhackad 1,5 dl inlagd rödbeta, små tärningar 1 dl ättiksgurka, hackad 3 msk kapris (kan uteslutas) smör till stekning salt & peppar Tillbehör 4 st råa äggulor 1,5 dl gräddfil 2 msk pepparrot, finriven Gör så här: Råstek potatisen fint gyllenbrun i en stekpanna. Fräs köttfärsen för sig tills den är smulig och genomstekt. Blanda i purjolök, senap och späd med lite spad från rödbeta och ättiksgurka. Krydda med salt, peppar och efterstek några minuter innan kapris, rödbets- och gurkhack tillsätts. Hit går det bra att förbereda i god tid. Blanda ihop potatis och köttfärsen strax innan servering. Smaka av och strö över persilja. Rör ihop finriven pepparrot och gräddfil och servera den kall tillsammans med rå äggula. 60 | www.ssil.se Potatislåda med kaviar & dill Underbart god potatislåda med härlig sälta. Passar utmärkt som lunchrätt tillsammans med knäckebröd. Ingredienser, 4 portioner 500 g potatis, favoritsort 1 st gul lök 1 dl dill 3 ägg 1,5 dl kaviar, mildrökt 3 dl mjölk 1 krm vitpeppar Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skala och skiva potatisen och lök. Varva potatis, lök och dill i en medelstor väl smord form. Vispa ihop ägg, mjölk, kaviar och peppar i en bunke. Häll äggstanningen i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 40 - 45 minuter tills potatisen är mjuk och lådan har fått en fin färg. Serveras varm.