NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu Ordningen är återställd! Semest
ertider och sommaruppehåll är ett minne blott, och äntligen kan du smörja kråset varhelst du vill. Denna månad borde detta innebära minst ett av följande ställen. COPINE Kommendörsgatan 23, copine.se Fina Jim & Jacob har öppnat en ny krog i La Boccas gamla lokaler, och inspirationen kommer från Medelhavet. Öppet: mån-ons 11:30-00:00, tor-fre 11:30-01:00, lör 11:00-01:00. MISSHUMASSHU Birger Jarlspassagen, misshumasshu.se 5 Adam och Albin är krögarduon som går likt tåget de senaste åren, på ett bra sätt. Förutom flaggskeppet på Rådmansgatan med tillhörande Tvätteriet, har de även en ramenetablering i Ringens matscen Teatern samt numera även Misshumasshu som huserar i Birger Jarlspassagen. Misshumasshu är precis vad det låter som, ett mishmash i flera aspekter. Dels av olika nationaliteter i form av Tokyo och Stockholm, men också av omakase och dive bar. Inte minst är personalen slutligen en mishmash av ansikten bekanta från såväl Adam och Albins andra ställen, som stjärnkrogar som Frantzén. Menyn består utöver ett fåtal bowls till största delen av smårätter av vilka du behöver cirka tre stycken för att bli mätt. Dessa utgörs av ett brett spektra från det japanska köket, alltifrån råa fiskar till waguy samt lite grönt. Vi inleder obligatoriskt med paradrätten ”Guacamasshu” (115 kronor), som vid det här laget har blivit nästan lika känd i sociala medier som Bank Hotels efterrätt ”Smash the piggy bank”. Att något så enkelt som en lätt smaksatt avokado du själv får mortla och äta med händerna kan skapa sån effekt är en smula oväntat. Men allt går att sälja med riktigt bra råvaror, som man brukar säga. Därefter kliver vi in på en krispig auberginetaco med grön chili för 135 kronor. Den är, precis som den efterföljande gurk- och bläckfisksalladen (125 kronor), habil om än inte någon smaksensation. Men besvikna blir vi inte heller. Det blir vi inte heller på den rostade broccolin som serveras på en bädd av hummus och rostat bovete för 95 kronor. Det sistnämnda serveras för övrigt som ett texturskapande element i ett flertal av rätterna, med ett ur flera aspekter gott resultat. 82 NÖJESGUIDEN | NR 8, 2019 SYMBIOS Skånegatan 72, symbiossthlm.se Gänget bakom succéer som Ichi och Barobao nordiska krog serverar något så uppfriskande som klassiska för- och varmrätter. Och gott är det! Öppet: tis-fre 11:30–01:00, lör middag 14-01. SEKT Runebergsgatan 1, restaurangsekt.se Den nytyska restaurangen vägg i vägg med vår husfotografs studio är ett perfekt ställe för att vidga din syn på vad tysk mat är och kan vara. Öppet: tis-lör 17-00. HÄKTET Hornsgatan 82, haktet.se Är du också trött på allt snack om vad de serverar för mat i Kronobergshäktet? Besök the real deal istället. Öppet: mån-ons 15–01, tor-lör 15-03. I särklass bäst av rätterna är emellertid den halstrade tonfisken som serveras på en bädd av misomarinerade riskakor. Det är så förtrollande gott att det nästan är löjligt och vi tar faktiskt in backning på den rätten vilket ska sägas inte hör till vanligheterna. Det här är rätten du ringer hem till mamma och berättar om. Precis när vi inte trodde att vi kunde bli mer tillfreds kommer desserterna in, och om den färska persikan med yuzuis är precis vad den låter är chawanmushin desto mer överraskande. Tänk en crème brûlée smaksatt med miso och toppad med färska hallon. Det är givetvis precis så gott som det låter. Lägg till ovanstående en duglig vinlista samt Stureplans förmodligen billigaste fatöl och du har en krog vi utan omsvep gärna återvänder till många gånger framöver. Öppet: mån-tis 11-00, ons-fre 11-01, lör 12-01, sön 12-22. ”Det här är rätten du ringer hem till mamma och berättar om.” MOGGE SUSHI Munkbron 5, facebook.com/MoggeSushiGamlaStan Få sushikrogar i Stockholm levererar en lika högkalibrig fiskupplevelse som Mogge. Öppet: mån-fre 11-20, lör 12-20. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se