Nollelva 1
Prenumerera på vår digitala tidning! Inget är så
synonymt med svensk sommar som sköna grillkvällar. Ladda upp med god dryck och smaskiga tillbehör och bjud hem lite vänner på en matbit. Grillningen har tusenåriga traditioner men inget tyder på att intresset håller på att mattas. Den första klotgrillen uppfanns 1952 i Chicago och sedan dess har utvecklingen bara fortsatt. Det går att hitta enkla engångsgrillar för några tior och upp till den australiensiska BeefEatergrillen i 24 karats guld för en bit över miljonen. Är man en riktig grillfantast kan man satsa på toppmoderna grillar med mängder av tekniska finesser, göra egen marinad, satsa på exklusiva tillbehör och dyra styckdetaljer, men grillning kan också vara oerhört enkelt. En eld och något att grilla är i princip det enda som behövs. Många tycker till och med att det finns något befriande i att det inte behöver vara så noga. Lite svarta kanter, vad gör det? Och ett rejält rökmoln hör väl snarast till själva upplevelsen. Ett visst mått av planering kan dock vara att föredra, särskilt om man tänkt göra en egen marinad. Och se till att tända grillen i god tid innan ni tänkt äta, så att glöden hinner bli fin. Kanske vill du göra en egen rub? Enkelt, blanda bara paprikapulver, salt, svartpeppar och cayennepeppar och variera om du vill med farinsocker, vitlökspulver, lime och olika örter efter behag. Fortfarande är fläskkött svenskarnas grillfavorit, men det finns mycket annat att lägga på gallret. Exempelvis nötkött, kyckling, lax, hamburgare, korv, bacon, räkor, grillspett och olika grönsaker. Om fett droppar ner från köttet på briketterna är det för varmt, uppstår flammor lägger du på locket. Glöm inte tillbehören, det är oftast de som höjer en medioker grillkväll till en kulinarisk fest. Byt ut den färdiga potatissalladen från affären mot en egengjord eller variera med pommes frites, potatisgratäng, bakad potatis, grönsallad eller rostade rotfrukter. Spetsa det hela med såser, kryddsmör, bröd – och god dryck. Tips på presenter till Grillfantasten • Grilltermometer: Finns moderna varianter som skickar temperaturen till mobilen. • Förkläde: Bra för att skydda kläderna. • Skorstenständare: Gör att du kan skippa den miljöfarliga tändvätskan. • Rökspån: Ger extra god smaksättning. • Grillborste: Ser till att hålla grillen ren och fin. • Grillvante: Bekvämt och säkert för händerna. Läs mer på nollelva.nu Det är härligt och grilla, men glöm inte bort förklädet som kan bli räddaren i nöden för dina kläder. NOLLELVA 47 Grillsommaren är här Text: Tobias Pettersson Foto: Shutterstock