Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg Sida 2
Nöjesnytt Helsingborg Sida 3
Nöjesnytt Helsingborg Mingel
Nöjesnytt Helsingborg Sida 5
Nöjesnytt Helsingborg Sida 6
Nöjesnytt Helsingborg Sida 7
Nöjesnytt Helsingborg Eric Amarillo
Nöjesnytt Helsingborg Sida 9
Nöjesnytt Helsingborg Veronica Maggio
Nöjesnytt Helsingborg Sida 11
Nöjesnytt Helsingborg Sida 12
Nöjesnytt Helsingborg Sida 13
Nöjesnytt Helsingborg Håkan Hellström
Nöjesnytt Helsingborg Sida 15
Nöjesnytt Helsingborg Sida 16
Nöjesnytt Helsingborg Sida 17
Nöjesnytt Helsingborg Sida 18
Nöjesnytt Helsingborg Sida 19
Nöjesnytt Helsingborg Sida 20
Nöjesnytt Helsingborg Sommarmode
Nöjesnytt Helsingborg Sida 22
Nöjesnytt Helsingborg Sida 23
Nöjesnytt Helsingborg Sida 24
Nöjesnytt Helsingborg Sida 25
Nöjesnytt Helsingborg Sida 26
Nöjesnytt Helsingborg Sida 27
Nöjesnytt Helsingborg Solbrillor
Nöjesnytt Helsingborg Sida 29
Nöjesnytt Helsingborg Sida 30
Nöjesnytt Helsingborg Sida 31
Nöjesnytt Helsingborg Sida 32
Nöjesnytt Helsingborg Sida 33
Nöjesnytt Helsingborg Sida 34
Nöjesnytt Helsingborg Sida 35
Nöjesnytt Helsingborg Månades Modeprofil
Nöjesnytt Helsingborg Sida 37
Nöjesnytt Helsingborg Månadens Krogprofil
Nöjesnytt Helsingborg Sida 39
Nöjesnytt Helsingborg Uteserveringar
Nöjesnytt Helsingborg Sida 41
Nöjesnytt Helsingborg Sida 42
Nöjesnytt Helsingborg Sida 43
Nöjesnytt Helsingborg Sida 44
Nöjesnytt Helsingborg Sida 45
Nöjesnytt Helsingborg Sida 46 Lakritsfabriken EN G
ULDGRUVA FÖR LAKRITSFANTASTER Martin Jörgensen, sommelier och grundare av företaget ScandChoco och nu även Lakritsfabriken i Ramlösa har sedan många år tillbaka intresserat sig för bland annat choklad, te och vin. Tidigare i år bestämde han sig för att fylla behovet av svensk premium lakrits och startade upp sitt första egna varumärke, Lakritsfabriken. gjord på ekologiska produkter och är dessutom glutenfri. Det var i januari som Martin påbörjade sin idé om att starta upp sitt första egna varumärke. I april under lakritsfestivalen i Stockholm lanserades produkten och idag har Martin omkring hela 45 återförsäljare. Lakritsfabriken är det första företaget i Sverige som erbjuder P premium lakrits, vilket innebär en högre kvalité och mer lakrits. – Vanlig lakrits innehåller endast 1-2 procent av lakritsextrakt medan premium innehåller hela 6 procent, berättar Martin. INTRESSET Intresset för lakrits har alltid legat Martin varmt om hjärtat sedan han var barn. Varje sommar när Martin var liten åkte han över till Danmark och bodde hos sin farmor. Då hade familjen alltid med sig lakrits. Några år senare när Martin gick i åttonde klass och praktiserade på en restaurang kom intresset för mat och dryck. När han senare åkte på en vinresa till Spanien och besökte en liten butik vid namn Cacao Sampaka uppstod passionen för choklad. – Där nere fanns det redan då en massa spännande smakkombi- nationer, som choklad med parmesan eller sardeller, säger Martin. På den tiden kunde folk inte så mycket om vin, men sen började intresset växa fram och Martin ville göra något eget så han kombinerade choklad- och vinprovningar, vilket var ett lyckat koncept. 46 | nöjesnytt å kontoret i Ramlösa trängs olivoljor, teer i flotta förpackningar och choklad i alla möjliga smaker med den nyproducerade premium lakritsen. Lakritsen är till största del BESÖKER TILLVERKNINGSLÄNDERNA För att lära sig mer om produkterna och tillverkningen av dem åker han ner till länderna där vinet eller chokladen kommer ifrån och följer hela processen från plantagen till fabriken. Snart hoppas Martin kunna åka ner till Iran, Pakistan eller Spanien där lakritsroten odlas och skördas för att lära sig ännu mer om framställningen. Sedan flera år tillbaka driver Martin företaget ScandChoco. Under en resa till New York när han utvecklade sina chokladkunskaper passade han även på att utöka sitt sortiment med andra intressanta produkter. Nu har han kunder främst i Sverige men också i andra länder inom Europa. Viktigt är att produkterna är ekologiska eller rättvisemärkta och att de håller hög kvalité. SÅ GÖR MAN LAKRITS Lakritsroten är en baljväxt som växer runt medelhavet och ibland annat Pakistan, Iran och Kina. Var tredje till fjärde år skördar man, och då tar man upp rötterna och soltorkar sedan dessa för att malas till ett pulver. Tillsammans med socker, sirap och rismjöl blandas pulvret för att sedan kokas i 122 grader i ca 30 minuter. – Istället för vanligt mjöl använder vi rismjöl. På så sätt blir lakritsen glutenfri och folk upplever också att den inte fastnar lika lätt i tänderna som vanlig lakrits kan göra. Vi har valt att göra bitarna små och avlånga för att man inte ska behöva bita av. Istället ska man tugga långsamt flera gånger och göra det hela till en liten upplevelse, berättar Martin. Än så länge finns söt och saltlakrits i Lakritsfabrikens sortiment, men det finns planer på att utöka smakerna. Söt- och saltlakrits är de populäraste smakerna och enligt en undersökning som HISTORIKEN BAKOM LAKRITS Redan år 4000 f.Kr. använde man lakritsroten som läkemedel i Mellanöstern. Sedan 1600-talet har man använt lakrits som medicin och användes mest för att motverka dålig mage. År 1760 uppfanns den mjuka lakritsen av misstag när en engelsk apotekare råkade hälla mjöl i ett lakritsmedikament han kokade. Den söta smaken i lakritsen används än idag som slemlösande i hostmedicin och halstabletter. Lakritsfabriken gjorde finns det en skillnad mellan vad som går hem hos vem. – 60 procent föredrog saltlakrits och det var främst unga, medan 40 procent gillade sötlakrits och det var flest äldre, avslöjar Martin. Nu ska Martin utveckla sina produkter och bege sig ut i butikerna så att folk får prova på den goda premium lakritsen. I Helsingborg hittar du lakrits från Lakritsfabriken på Café Etoile, Chateau Foret, Chocolatte, Coop Konsum Kopparmöllegatan, Helsingborgs Turistbyrå, Mästerlivs på Sundstorget och i delikatessbutiken Piazza. TEXT & FOTO: PAULINA HOLKENBERG
Nöjesnytt Helsingborg Sida 47
Nöjesnytt Helsingborg Grilltips
Nöjesnytt Helsingborg Sida 49
Nöjesnytt Helsingborg Drinktips
Nöjesnytt Helsingborg Sida 51
Nöjesnytt Helsingborg Glasstest
Nöjesnytt Helsingborg Sida 53
Nöjesnytt Helsingborg Sida 54
Nöjesnytt Helsingborg Sida 55
Nöjesnytt Helsingborg Teknik
Nöjesnytt Helsingborg Sida 57
Nöjesnytt Helsingborg Sida 58
Nöjesnytt Helsingborg Sida 59
Nöjesnytt Helsingborg Sida 60
Nöjesnytt Helsingborg Sida 61
Nöjesnytt Helsingborg Sida 62
Nöjesnytt Helsingborg Sida 63
Nöjesnytt Helsingborg Sida 64
Nöjesnytt Helsingborg Sida 65
Nöjesnytt Helsingborg Sida 66
Nöjesnytt Helsingborg Sida 67
Nöjesnytt Helsingborg Sida 68
Nöjesnytt Helsingborg Sida 69
Nöjesnytt Helsingborg Sida 70
Nöjesnytt Helsingborg Sida 71
Nöjesnytt Helsingborg Sida 72
Nöjesnytt Helsingborg Sida 73
Nöjesnytt Helsingborg Sida 74
Nöjesnytt Helsingborg Sida 75
Nöjesnytt Helsingborg Recensioner
Nöjesnytt Helsingborg Sida 77
Nöjesnytt Helsingborg Sida 78
Nöjesnytt Helsingborg Sida 79
Nöjesnytt Helsingborg Sida 80
Nöjesnytt Helsingborg Sida 81
Nöjesnytt Helsingborg Sida 82
Nöjesnytt Helsingborg Sida 83
Nöjesnytt Helsingborg Serier
Nöjesnytt Helsingborg Sida 85
Nöjesnytt Helsingborg Sida 86
Nöjesnytt Helsingborg Sida 87
Nöjesnytt Helsingborg Sida 88