Näringsliv 1
30 NÄRINGSLIV SJUHÄRAD Vecka 45 - 2019 Odlingar i
Kenya utan gödsling med biokol. FOTO: LUKONG PIUS NYUYKONGE ”Det fi na med biokolseldade spisar är att de kommer att bli godkända för utsläppsrätter.” MARTIN KARLSSON Martin Karlsson, Make It Green Solutions, med den biolkolsspis företaget tagit fram. Här monterad i en grill, som är tänkt att marknadsföras även i industriländer. – Det är en bra grej om man får elavbrott, då kan man ändå laga mat – och även ladda mobilen. FOTO: KATARINA JOHANSSON Odlingar på samma plats som gödslats med biokol. FOTO: LUKONG PIUS NYUYKONGE Tog fram spis som hjälper miljön ”Biokol minskar utsläppen och binder koldioxid” Företaget Make It Green Solutions har tagit fram en spis främst tänkt för utvecklingsländer med dålig tillgång till el. Och den är inte bara användbar till matlagning: Man kan även ladda mobilen på den, och biokolet som bildas vid förbränningen kan dels användas som gödningsmedel – dels binder det koldioxid under många hundra år. SVENLJUNGA Det hela började med att Lukong Pius, ingenjörsstudent på Halmstad högskola, kom på studiebesök till företaget Ulma, som Martin Karlsson drev tillsammans med en kompanjon. Martin, som länge försökt hitta en bättre lösning för matlagning i utvecklingsländer, frågade Lukong om han visste något om spisar. Det visade sig att Lukong arbetade just med ett sådant projekt. De båda slog sig ihop, och startade företaget Make It Green Solutions AB, där Lukong, med stöd från Högskolan i Halmstad, Almi och Chalmers Innovationscenter, tog fram en prototyp. – Spisen eldas med biomassa. Det kan vara grenar, kvistar och vedbitar, men man kan även blanda i lite koskit, berättar Martin Karlsson. När spisen tänts stängs den, och det uppstår pyrolysförbränning, alltså en syrefattig förbränning. – Det är som en modern kolmila, beskriver Martin Karlsson. ALSTRAR EL Pyrolysen innebär att rökutvecklingen blir minimal, vilket är en hälsofördel för användaren. Det fi nns också fl era positiva bieff ekter med spisen. När den används alstrar den en viss mängd el. – Under tiden man eldar kommer det att fi nnas en funktion där man kan ladda sin mobiltelefon eller ha en lampa lysande. BINDER KOLDIOXID Det som återstår efter förbränningen är biokol, som är mycket användbart som gödningsmedel. – Om man gräver ner det i jorden varar det i många år, man behöver inte slänga på ny gödning varje vår. Om man blandar grus, småsten och biokol får man också en odlingsmark som passar i ett klimat med häftiga regn. – Även om det kommer en störtskurar rinner vattnet ner och stannar kvar i marken. Biokol binder också koldioxid. – När du eldar annars frigör du den koldioxid växterna tagit upp under sin livstid. Med biokol minskar utsläppen istället. Att använda biokol som gödning har därmed eff ekten att koldioxiden binds i marken – under många hundra år. En viktig aspekt i klimatförändringarnas tidevarv. Martin säger att renare köksspisar i utvecklingsländer skulle ha stor positiv påverkan på miljö och klimat. – Det fi na med biokolseldade spisar är att de kommer att bli godkända för utsläppsrätter. Vår spis kommer att bli listad, men först ska vi få spisen certifi erad. Då måste vi visa hur mycket den minskar utsläppen på ett år. TAGIT PATENT Liknande spisar fi nns sedan tidigare, men det fi nns en viktig skillnad mot den Biokol Biokol framställs genom att organiskt material, exempelvis ved, trädgårdsrester eller matavfall, upphettas till mellan 300 och 1 000 °C i en ugn utan tillförsel av syre. Processen kallas pyrolys, och den begränsade syretillgången skiljer pyrolys från vanlig förbränning med fri syretillförsel. (Vid fullständig förbränning vid lufttillförsel övergår allt kol i biomaterialet till koldioxid och kvar som rest blir aska i huvudsak bestående av oorganiska substanser.) Källa: Wikipedia Make It Green tagit fram. – Vår spis kan matas på under tiden man använder den, så kallad ”continous feeding”. Det fi nns inga andra biokolsspisar som fungerar så, berättar Martin. Kompanjonerna har tagit patent på spisen, och har i samarbete med KTH i Stockholm gjort tester på den i Kenya. Dessa har fallit väl ut. – Vi kommer att göra fl er och större fälttester under det närmaste halvåret. Dessutom kommer jag att medverka på ett stort arrange - mang i Nairobi, Kenya, ”Clean Cooking Forum” där människor från hela världen samlas för att visa upp köksspisar. Alla de stora marknaderna, Afrika, Indien, Bolivia, med fl era, kommer att vara med. PRODUCERAS LOKALT Martin tror mycket på företagets spis. Och det fi nns det fl er viktiga aktörer som gör. – Vi var på en luftkvalitetsmässa i Göteborg, där de hade en katalog med företag de tyckte gjorde bra saker. Vi var 20 företag som fi ck pitcha vår idé, och vi var bland de tre som fi ck dela på förstaplatsen. Det är roligt att få bevis för att man är på rätt väg! Make It Green kommer nu att leta upp företag som kan producera spisen lokalt, i de länder där den ska säljas. På det viset bidrar man också med att skapa arbetstillfällen. Man håller också på att ta fram en grill, där spisen kan En kvinna lagar mat på biokolsspisen vid ett fälttest i Kenya. FOTO: J ESSICA RUUD monteras. Den kommer att marknadsföras även i industriländer. När den är klar kommer man att starta försäljning, i samarbete med ett företag som kommer att sälja produkten på nätet. RENA VATTEN Än så länge är spisen och grillen företagets enda produkter. Men mer är under utveckling, i samma anda, berättar Martin. – Biokol kan också användas för att rena vatten, och vi håller på att ta fram en sådan lösning. Även om försäljningen inte kommit igång ännu har Martin redan slutat på Ulma för att satsa helt på Make It Green Solutions. – Kan man göra något bra för många i världen är det mer värt än pengar. Det känns mycket skönare. KATARINA JOHANSSON Make It Green Solutions AB Startades: 2017 Personal: Martin Karlsson, vd Lukong Pius, project manager Sara Rosén, production manager Jespher Karlsson, IT Verksamhet: Bolaget skall bedriva forskning, utveckling, tillverkning och försäljning av miljöprodukter anpassade för hushåll och marknader utan elförsörjning.