Lokaltidningen Kanalen 1
24 kultur &nöje Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM •
NR 43 • Vecka 43 • TISDaG 24 OkTOBeR • 2017 Cheese Please! n rIndÖ Det börjar så smått lacka mot jul, och vad är väl mer jullikt än ost? Det skulle väl då möjligtvis vara snö, tomtar och granar. Ostmakeriet på Rindö har i alla fall tagit fasta på julstämningen i de speciella ostprovningar som arrangeras under tre tillfällen i november. Provningarna sker tre kvällar i ostmakeriets cafélokal, närmare bestämt lördag 11 november, torsdag 16 november och lördag 25 november. Under kvällen provas 7 olika sorter av Ostmakeriets ostar tillsammans med olika tillbehör som frukt, nötter, marmelader och hembakat bröd. Bokningar görs genom att maila till ostprovning@ostmakeriet.se Kuslig promenad i Vaxholm n VaXHolm Lördagen den 4 november arrangeras en annorlunda stadsvandring i Vaxholm. I skymningsljuset leder guiden dem som vågar på en promenad genom stadens historiska äldre kvarter och berättar om ruskigheter som avrättningar, spöken och gengångare med koppling till Vaxholm. Efter rundvandringen får man värma sina kylda lemmar vid dukat bord med fisk- och skaldjurssoppa på Hamnkrogen. Förhandsbokning sker via arkeologievent.se. BOKA DIN HELKVÄLL Kulinarisk THEPUBLIC.SE | 08-558 090 00 Sedan 18 år tillbaka har restaurang Sazna fått invåAFTER WORK MÅNDAG - FREDAG 16-18 MIDDAG MÅNDAG - SÖNDAG DJ FREDAG & LÖRDAG narna i Österåker att älska vad det Indiska köket har att erbjuda. Hemligheten bakom framgångarna är personalen som vänligt ledsagar en genom menyn, och kryddorna som ger maten den speciella smak som bara indisk mat har. Den populära Indiska restaurangen Sazna i Åkersberga centrum har ett trettiotal platser. Förutom hög service och vällagad mat är den intima och gemytliga atmosfären en del av deras koncept. Under lunchoch middagstid är det nästan alltid fullsatt. – Vi vill ha det nära och familjärt som hemma, säger Shaifur Rahman och skrattar. Nu öppnar vi igen! Välkommen till vår RESTAURANG Vi börjar 10 november med TEMA HUSMAN. www.skargards.se/restaurangen Matnyttigt för både kropp och själ Se meny och öppettider på vår hemsida: Det är också dags att boka plats till våra JULBORD vecka 49 och 50. Välkomna önskar elever och lärare. Boka bord: restaurangen@skargards.se 08-525 262 68 Utbildning med stor chans att få jobb. (RL) Bageri och konditori (RL) Kök och servering www.skargards.se Helhetsupplevelser verkar vara trenden nu. musik, skratt, matprovningar eller bakkurser kan fördubbla den positiva känslan man går ut. när när jag bodde inne i Stockholm i början på 1990-talet fanns det gott om matställen som spelade livemusik. Ofta var det lokala och okända förmågor som uppträdde, men ibland kunde det hända att man hade turen att vara på plats då rockhistoria skrevs, då någon internationell artist på uppgång tittade förbi och gjorde en av sina första Sverigespelningar, och man kunde skryta om att man minsann varit där och sett dem innan de blev världskända. efter millennieskiftet har antalet barer och restauranger i Stockholm där man kunnat njuta av livemusik i princip helt försvunnit. Därför värms mitt hjärta när jag nu tycker mig skönja en positiv trend på området, åtminstone här i Norrort. Flera ställen lockar nu med liveband eller andra former av underhållning eller aktiviteter, från stand up-comedy till öl-, ost- eller whiskyprovningar. Flera etablissemang arrangerar Afternoon tea och andra, som till exempel lilla Vaxholms Bed & Breakfast ordnar kurser i bullbak vissa förmiddagar. roliga idéer ska premieras- då växer de och blir till fler. Se till att nästa utgång blir en upplevelse för både kroppen och själen. Det är sådant som gör våra hemkommuner unika. Följ dessa sidor eller håll koll på de lokala etablissemangens kalendrar för att inte missa några av alla de innovativa påhitt som arrangeras på ett hak nära dig. när reSTauranGenS ägare Munshi Delower kom till Åkersberga i slutet av 1990-talet tyckte han att det saknades en Indisk restaurang bland alla pizzerior. Sazna betyder älskling på det Indoariska språket. Foto: AGnetA JohAnsson Han har arbetat på restaurangen i snart åtta år. För den oerfarna av indisk mat och smak gör han valet lätt. Flera av maträtterna, som serveras i en rykande het järnform med en specialsalSHaIfur raHman som arbetar på den indiska restaurangen Sazna berättaratt de lagar sina grytor på traditionellt indiskt vis fast med smaker från Bangladeshiska köket. Foto: AGnetA JohAnsson lad och masalasås, är innan de grillats i lerugn - marinerade i yoghurt och kryddor. Till detta JESPER ALMÉN jesper.almen@fixmedia.se mat & krogliv FREDAGAR ETT GLAS CAVA OCH TRE PINCHOS 100:ALKOHOLFRITT ALT. FINNS