STT 1
20 STT Vecka 41 onsdag 8 oktober 2014 VARDAGSLIV
ÄNNU MERA ELIN Farväl julen! Jag hade verkligen börjat se fram emot julen. Tänkt på hur mysigt det skulle bli med kalla vinterkvällar i soff an med tända ljus och en ask choklad. En röd och vit ask med två lager där man måste bjuda in någon född innan 1960 för att få slut på de där spritkaramellerna och lyfta på det översta lagret. Lyfta bort den där vita lite vadderade pappersskivan och förtjust se ett helt orört lager med fi na praliner i sina formgjutna fack. Där bland de andra godbitarna fi nns det en pralin som står ut som en lysande stjärna och får de andra chokladbitarna att framstå som sådana där äckliga chokladkalenderbitar. Pralinen som är en treenighet, en symbol för såväl den klassiska som den moderna julen. Pralinen som får systrar, bröder, dött - rar, söner, kusiner, farmödrar och föräldrar att tindra med ögonen på det där viset som man bara kan mot en trillingnöt i en aladdinask vid jul. Jag hade verkligen sett fram emot julen. Hade. Ett livslångt förhållande En symbol för såväl den klassiska som den moderna julen! Sista dagen i september började som vilken annan dag som helst, jag trodde att det skulle bli en sån där vardag som inte sticker ut avsevärt från de andra vardagarna. Tänk så fel jag hade. På eftermiddagen mött es jag av den tragiska nyheten att trillingnöt hade gått bort (även körsbär i likör tydligen, men vem bryr sig om den egentligen?!). Jag och trillingnöt mött es första gången julafton 1994, jag var då tre år, hade precis förstått vad choklad var och ville smaka ur de vuxnas ask. trillingnöten blev mitt val och sedan dess har vi hängt ihop som ler- och långhalm. Vi har faktiskt till och med fi rat varenda jul tillsammans, och i år skulle vi ha 20-års-jubileum. Det är med stor sorg jag tvingas inse att vår tid är över. Att trillingnöten brutalt har bragts om livet av en hallon/lakritspralin med uppenbara att itydproblem. En tragisk framtid Vi alla vet att frukt inte är godis, och det borde man även kunna begära att Marabou, en av Sveriges äldsta och största godistillverkare ska ha koll på, ändå väljer de alltså att införa en pralin med hallon och lakrits. I år kommer det dessutom att fi nnas en pralin med fl äder i och för några år sedan bytt es även den klassiska ägglikören ut mot jordgubbscreme. Ser ni inte vad som håller på att hända?! Det är frukt och bär, rött er och blommor som tar över. Om några år kommer Aladdinasken vara fylld med oätliga nyttigheter. Kan ni tänka er hur det kommer kommer att bli för våra framtida barn och barnbarn?! ”Snälla farmor kan vi inte lyfta på översta lagret?!” ”Nej inte förrän tallkott en är uppäten, kära barn!” Och visst, nött er kommer också från skogen, men de har blandats med choklad i evigheter. De är en enighet med chokladen och tycks fi nnas enbart för att göra chokladpraliner godare, vackrare och helt underbara. Ondskefullt och smaklöst I år kommer inte julen bli som vanligt, den röda asken kommer inte fi nnas med oss. För utan trillingnöten är den ärligt talat ingenting att ha. Såvida bortplockandet av trillingnöten inte är ett PR-trick, ett ondskefullt och smaklöst sådant så är det här mitt farväl till min barndoms jular. Farväl. Birgit och Lennart fi rar 40 år som vaktmästare ÖRSÅS År 1974, på Elmo Calfs personalfest, gjorde Birgit och Lennart Josefsson sin debut som vaktmästare i Örsåsgården. I år är det 40-årsjubileum, och nu på lördag fi - ras de med en överraskningskväll. – Vi vet bara att vi ska vara här klockan sju, säger de. Och visst är de väl värda att fi ra. I 40 år har de nu skött bokningar och lokaler i Örsåsgården. Ett stundtals ganska krävande arbete, speciellt under de år de båda hade andra jobb, Birgit som dagbarnvårdare och Lennart som lastbilschauff ör. De åren sammanföll även med en tid då bygdegården hade många uthyrningar. – Användandet har minskat nu, tyvärr. Folk som fylller 50 och 60 åker bort istället för att ordna fest, säger Birgit. När de började som vaktmästare var det stor ruljans i bygdegården, med bibliotek på andra våning, samt tvätt stuga och en industri i källaren. – Vi har en bastu också, den håller vi fortfarande på med, men det är inte så många som bastar nu längre. Men fortfarande händer det mycket i Örsåsgården. Varannan onsdag året om arrangeras Trivselbingo, ett evenemang som i september fi rade 50-årsjubiluem. Och varje torsdag är det folkdans med Kindsnejdens folkdanslag. – De har också hållit på länge, de började redan innan vi kom hit, säger Lennart. Just nu är det fl era evenemang på gång. Ikväll anordnar SPF sin populära modevisning, sedan länge slutsåld, och nästa helg blir det inspirationsmässa, för andra året i rad. Birgit och Lennart har UPPSKATTADE VAKTMÄSTARE. Birgit och Lennart Josefsson fi ar 40-årsjubileum som vaktmästare i Örsåsgården. På lördag hyllas de för sitt arbete. – De är våra stött epelare, säger Rolf Idehall, ordförande i Örsåsgårdens styrelse. FOTO:KATARINA JOHANSSON förstås många minnen från dessa 40 år. Som på 1980-talet, när Markbygdens auktionstjänst ordnade auktioner i Örsåsgården var fj ortonde dag . – Då var det mycket folk igång dem. LENNART JOSEFSSON De brukar titta lite konstigt när man sparkar och mycket grejer, vilket jobb de hade med att bära in allt! Och den gången det ordnades ett vietnamesiskt bröllop, det minns Birgit och Lennart med glädje: – Vi blev inbjudna att vara med av brudens mor. Det var en rolig upplevelse. De serverade 13 rätt er, med genomgående konjak som dryck, och bruden bytt e klänning tre gånger. En viktig uppgift är att kolla över lokalen innan låsning. – Det har ju hänt ibland att man hitt at någon som somnat bakom jalusierna när man ska låsa, de brukar titta lite konstigt när man sparkar igång dem, säger Lennart. Missöden har ju inträffat genom åren. Under den stränga vintern för två år sedan frös vatt net, och det rann ner i Bodegan i källaren så taket där förstördes. I somras kom ytt erligare en vatt enskada. – Det var ett väldigt skyfall den 7 juli, då dagvatt net gick baklänges upp i septitanken och in i källaren. Nu håller vi på att söka pengar för att åtgärda det. Men trots sådana bakslag är det ett roligt arbete de har, det är Birgit och Lennart överens om. – Man träff ar mycket folk, det är det roligaste. Och nu när det är färre fester är det inte så betungande heller, förr hände det att man kunde få städa hela natt en. Och att de är uppskatt ade för sitt arbete är det ingen tvekan om. – De betyder väldigt mycket, säger Rolf Idehall, ordförande i Örsåsgårdens styrelse. – De är våra stött epelare, och har haft i stort sett dygnet runt-tjänst i alla år. De har inte haft många lediga helger, och har till och med lagt sina semestrar utefter när det passar här. Birgit och Lennart ställer också alltid upp när det är något som behöver åtgärdas, även sådant som inte direkt ingår i deras uppgifter, säger Rolf. – En gång hade någon spolat ner ett par damtrosor i toalett en som Lennart fi ck ligga med en tråd och försöka fi ska upp. Och jag vet inte hur många gånger Birgit fått köra hem någon som somnat på någon fest. – Det går inte att överdriva den betydelse de har! KATARINA JOHANSSON katarina@stthuset.com SKOLMATEN VECKA 42 Elin Larsson, krönikör i STT, är uppvuxen i Sexdrega och bor i Redslared. Här skriver hon om vardagsfunderingar ur en ung Kindsbos perspektiv. Tipsa henne gärna på elin@stthuset.com. Hon fi nns även på annumeraelin@blogspot.com. TRANÄNGSKOLAN/ GYMNASIET Mån: Stekt fl äsk med löksås, kokt potatis. Veg: Pastagratäng. Tis. Alt 1: Morotsbiffar med solrosfrön och röda linser, kokt ris. Alt 2: Bakpotatis med krämig linsröra. Ons. Fisk i ugn med färska tomater, purjolök, basilika och grädde. Tagliatelle. Tor. Egengjord pyttipanna, inlagda rödbetor. Veg: Potatis- och rödbetsgratäng. Fre. Högsbosoppa. Mjukt bröd. TRANEMO KOMMUN SKOLOR OCH FÖRSKOLOR Mån: Stekt fl äsk med löksås, kokt potatis. Tis. Alt 1: Morotsbiffar med solrosfrön och röda linser, kokt ris. Alt 2: Bakpotatis med krämig linsröra. Ons. Fisk i ugn med färska tomater, purjolök, basilika och grädde. Tagliatelle. Tor. Egengjord pyttipanna, inlagda rödbetor. Veg: Potatis- och rödbetsgratäng. Fre. Högsbosoppa. Mjukt bröd. SVENLJUNGA Mån: Blodpudding, potatisbullar. Tis: Fiskgratäng med örtsås, potatis. Ons: Ostgratinerad falukorv, mos. Tor: Kycklinggryta, ris. Fre: Gulaschsoppa, mjukt bröd, ost. I regel serveras ett varierat salladsbord, mjukt/hårt bröd, margarin, mjölk eller vatten i samtliga skolmatsalar. Reservation för ändringar.