Nöjesnytt Jönköping 1
Nöjesnytt Jönköping Sida 2
Nöjesnytt Jönköping Sida 3
Nöjesnytt Jönköping Sida 4
Nöjesnytt Jönköping Sida 5
Nöjesnytt Jönköping Sida 6
Nöjesnytt Jönköping Sida 7
Nöjesnytt Jönköping Sida 8
Nöjesnytt Jönköping Sida 9
Nöjesnytt Jönköping Sida 10
Nöjesnytt Jönköping Sida 11
Nöjesnytt Jönköping Sida 12
Nöjesnytt Jönköping Sida 13
Nöjesnytt Jönköping Sida 14
Nöjesnytt Jönköping Sida 15
Nöjesnytt Jönköping Sida 16
Nöjesnytt Jönköping NÖJESNYTT MODE
Nöjesnytt Jönköping Sida 18
Nöjesnytt Jönköping Sida 19
Nöjesnytt Jönköping Sida 20
Nöjesnytt Jönköping Sida 21
Nöjesnytt Jönköping Sida 22
Nöjesnytt Jönköping Sida 23
Nöjesnytt Jönköping TREND
Nöjesnytt Jönköping Sida 25
Nöjesnytt Jönköping Sida 26
Nöjesnytt Jönköping Sida 27
Nöjesnytt Jönköping Sida 28
Nöjesnytt Jönköping Sida 29
Nöjesnytt Jönköping Sida 30
Nöjesnytt Jönköping Sida 31
Nöjesnytt Jönköping Sida 32
Nöjesnytt Jönköping Sida 33
Nöjesnytt Jönköping Sida 34
Nöjesnytt Jönköping Sida 35
Nöjesnytt Jönköping Sida 36 Morgonkaffe, elvakaffe
, kaffe på maten, trekaffe och varför inte en liten kopp på kvällskvisten. Kanske koffeinfritt. Men med påtår. =sant bäst beroende på hur man ser det, på att dricka kaffe. 3,2 koppar om dagen slurpar vi i oss, det är bara våra nordiska grannar i öst som brädar oss med 3,5 koppar. Landet lagom har blivit storkonsumenter av kaffe. Vi, ett folk V vars inställning till all sorts överkonsumtion i övrigt är påtagligt negativ, har blivit ledande på att smutta malda bönor i kopp, dricka på bit och doppa kaka utan att den går sönder. Hur gick det till? – Jag tror att det är ett naturligt sätt för svensken att umgås, vi tar en fika med kompisar och kaffet har alltmer blivit en social dryck som har funnits med genom åren, säger Arne Johansson. Arne Johansson är ägare till ett av Jönköpings mest populära kaféer, Mackmakeriet. Han ser en markant ökning i vår kaffekonsumtion när hösten kommer, vinterhalvåret är bästa tiden. Då vill vi gärna krypa ihop och värma oss med en het kopp java. Många tror att kaffet en gång i tiden kom från Colombia eller Brasilien. Nog för att dessa båda länder har blivit stora exportörer av bönorna, men ursprungligen hittades kaffeträdet av en herde i Afrika. Enligt myten var hans getter på bete, fick i sig frukter från kaffeträdet och började därefter bete sig spattigare än någonsin. En uppiggande effekt är troligtvis det största kännetecknet än idag. Många häver en kopp innan de ens hunnit klä på sig ordentligt. Det har blivit en livsstil att sippa kaffedrycker, att tacka nej anses nästan förnärmande av den som frågar. Johan Ernfridsson, ägare av en annan mycket välbesökt samlingsplats i centrala Jönköping; Johans Café, märker också av vårt koffeinbehov. – Höst- och vinterperioden är ju caféernas "guldtid". Det börjar bli mörkt och kallt och då känns det ganska gött att komma in i en varm lokal med lite tända ljus, bara slå sig ner med en kopp. Man unnar sig lite extra, man tar den där kakan eller tårtbiten också bara för att ge sig själv lite vardagslyx. Statistiken talar också sitt tydliga språk. Enligt Restaurang- index, ett index med uppgifter som tas fram i samarbete mellan Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR), Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån (SCB), har den enskilt högsta försäljningsutvecklingen i år hittills varit kaféer. 9,5 procents försäljningsökning närmare bestämt under perioden januari till september jämfört med samma period år 2010. Trots att omsättningen pekar upp så pekar världens ekonomi, och så även den svenska, stadigt ner. Restaurangföretagen är trots det mycket positiva i sin syn på efterfrågan på några månaders 36 | nöjesnytt i svenskar har ett, enligt många andra, nästan sjukligt behov av denna ursprungligen religiösa dryck. Statistiska centralbyrån (SCB) är vi faktiskt näst värst, eller Enligt bulle sikt. I Konjunkturinstitutets oktobermätning räknade 50 procent av restaurangföretagen med ökad efterfrågan de närmaste tre månaderna. Bengt Hedlund, VD för Svensk Servicehandel & Fastfood, tror inte heller att konjunkturläget bör påverka vårt förhållande till kaffe. – Nej, vi ser att kaffedrickandet fortsätter öka. Det är något man ska unna sig. Svensken är sedan långt tillbaka ett kaffedrickande folk och vi är snabba på att ta till oss nya trender. Dessutom dricker vi kvalitetskaffe, endast Arabicabönor. Även Johan Ernfridsson ser liknande tendenser. Han tror att den sviktande ekonomin har fått motsatt effekt på vårt köpbeteende. – När nu världsläget har varit lite turbulent tror jag att man vill gå ut och träffas över en kopp kaffe. Man kan umgås några timmar tillsammans på ett trevligt sätt, få något gott i magen för en ganska rimlig peng. En fika för 50-60 kronor svider inte lika hårt i plånboken som exempelvis ett krogbesök eller bio, även om ekonomin är kärv. Alltså, oavsett hur lite det skramlar i sparbössan så verkar vi spendera de sista penningarna på att fika. Det tog cirka 2000 år för drycken som först resulterade i spattiga getter att nå oss, för årstiden, köldslagna nordbor. Att under en filt kupa händerna runt en varm kopp kaffe har nu blivit del av vår vardag. En del av vår kultur. En trygghet när världen utanför fönstret känns kall och stressig. Johan Ernfridsson och Arne Johansson är överens: så länge kaffet inte överstiger 25 kronor är kunderna villiga att betala. Men då måste det ingå. Påtår, alltså. ■ TEXT: JOHANNA BORGSTRÖM KÄLLOR: WWW.SCB.SE & WWW.KAFFEINFOIRMATION.SE KOKA KAFFE – I KRIG & FRED För ett gott skratt och ett givet samtalsämne under nästa fika- paus, ta del av ”Handbok för kaffekokning vid Försvarsmakten”. De hysteriskt grundliga och fantastiskt komiskt överdrivna för-klaringarna på allt från kroppsposition vid ansats mot kaffebryggaren till låst tumgrepp vid lyft av vattenkärl är klart värda fem minuter av din tid. Lagom lång tid för ett ta en kopp kaffe. Exempel ur ”Handbok för kaffekokning vid försvarsmakten”: Varning! Bryggning av för svagt kaffe kan medföra risk för hörselskador samt skapa dålig stämning. Beprövad kunskap säger att hellre för starkt än för svagt kaffe bör eftersträvas. Dock varnas för excesser vid dosering av kaffe. BRILJERA MED EGENROSTAT DET ÄR INTE SÅ SVÅRT SOM DET LÅTER • Köp ett bra råkaffe, du hittar det hos din närmaste välsorterade kaffebutik. • Lägg ett enkelt lager råkaffe i en osmord långpanna. Ställ in ugnen på ca 225-250º C och rosta i ca 8-12 minuter för mellanrost, lite längre för mörkrost. Rysta gärna pannan några gånger. När bönorna börjar bli bruna och knäpper som popcorn börjar kaffet bli färdigt. I slutet går det mycket snabbt vilket gör att man får vaka noggrant – övning ger färdighet. Kyl kaffet så snabbt som möjligt, t ex genom att hälla över bönorna i en bunke eller en kall långpanna. Förvara kaffet i en tättslutande burk, svalt och torrt, och mal det vid varje tillagning. Njut! kaffe +
Nöjesnytt Jönköping Sida 37
Nöjesnytt Jönköping Sida 38
Nöjesnytt Jönköping Sida 39
Nöjesnytt Jönköping Sida 40
Nöjesnytt Jönköping Sida 41
Nöjesnytt Jönköping STUDENTLIV
Nöjesnytt Jönköping Sida 43
Nöjesnytt Jönköping Sida 44
Nöjesnytt Jönköping Sida 45
Nöjesnytt Jönköping Sida 46
Nöjesnytt Jönköping Sida 47
Nöjesnytt Jönköping Sida 48
Nöjesnytt Jönköping Sida 49
Nöjesnytt Jönköping Sida 50
Nöjesnytt Jönköping Sida 51
Nöjesnytt Jönköping Sida 52
Nöjesnytt Jönköping Sida 53
Nöjesnytt Jönköping Sida 54
Nöjesnytt Jönköping Sida 55
Nöjesnytt Jönköping TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Jönköping Sida 57
Nöjesnytt Jönköping Sida 58
Nöjesnytt Jönköping Sida 59
Nöjesnytt Jönköping Sida 60
Nöjesnytt Jönköping Sida 61
Nöjesnytt Jönköping Sida 62
Nöjesnytt Jönköping Sida 63
Nöjesnytt Jönköping Sida 64
Nöjesnytt Jönköping Sida 65
Nöjesnytt Jönköping RECENSIONER
Nöjesnytt Jönköping Sida 67
Nöjesnytt Jönköping Sida 68
Nöjesnytt Jönköping Sida 69
Nöjesnytt Jönköping Sida 70
Nöjesnytt Jönköping Sida 71
Nöjesnytt Jönköping Sida 72
Nöjesnytt Jönköping Sida 73
Nöjesnytt Jönköping Sida 74
Nöjesnytt Jönköping Sida 75
Nöjesnytt Jönköping SERIER
Nöjesnytt Jönköping Sida 77
Nöjesnytt Jönköping Sida 78
Nöjesnytt Jönköping Sida 79
Nöjesnytt Jönköping Sida 80
Nöjesnytt Jönköping Sida 81
Nöjesnytt Jönköping Sida 82