Nöjesnytt Jönköping 1
Nöjesnytt Jönköping Sida 2
Nöjesnytt Jönköping Sida 3
Nöjesnytt Jönköping Sida 4
Nöjesnytt Jönköping Sida 5
Nöjesnytt Jönköping Sida 6
Nöjesnytt Jönköping Sida 7
Nöjesnytt Jönköping Sida 8
Nöjesnytt Jönköping Sida 9
Nöjesnytt Jönköping Sida 10
Nöjesnytt Jönköping Sida 11
Nöjesnytt Jönköping Sida 12
Nöjesnytt Jönköping Sida 13
Nöjesnytt Jönköping Sida 14
Nöjesnytt Jönköping Sida 15
Nöjesnytt Jönköping Sida 16
Nöjesnytt Jönköping NÖJESNYTT MODE
Nöjesnytt Jönköping Sida 18
Nöjesnytt Jönköping Sida 19
Nöjesnytt Jönköping Sida 20
Nöjesnytt Jönköping Sida 21
Nöjesnytt Jönköping Sida 22
Nöjesnytt Jönköping Sida 23
Nöjesnytt Jönköping TREND
Nöjesnytt Jönköping Sida 25
Nöjesnytt Jönköping Sida 26
Nöjesnytt Jönköping Sida 27
Nöjesnytt Jönköping Sida 28
Nöjesnytt Jönköping Sida 29
Nöjesnytt Jönköping Sida 30
Nöjesnytt Jönköping Sida 31
Nöjesnytt Jönköping Sida 32
Nöjesnytt Jönköping Sida 33
Nöjesnytt Jönköping Sida 34
Nöjesnytt Jönköping Sida 35
Nöjesnytt Jönköping Sida 36
Nöjesnytt Jönköping Sida 37
Nöjesnytt Jönköping Sida 38
Nöjesnytt Jönköping Sida 39
Nöjesnytt Jönköping Sida 40
Nöjesnytt Jönköping Sida 41
Nöjesnytt Jönköping STUDENTLIV
Nöjesnytt Jönköping Sida 43
Nöjesnytt Jönköping Sida 44
Nöjesnytt Jönköping Sida 45
Nöjesnytt Jönköping Sida 46
Nöjesnytt Jönköping Sida 47
Nöjesnytt Jönköping Sida 48 ÄR GOTT! 1989 köpte Le
nnart Almquist sin första lakritsgryta. I samma veva sålde han sitt tidigare företag, Dr Dryels halstabletter, för att helt satsa på tillverkningen av konfektyr efter att ha sålt lakrits på Kiviks marknad. Almquists unika metergodis blev en succé. saker till hela Sverige. Leveranser skickas även till Danmark och Tyskland. – Alla älskar godis, säger Andreas Almquist, delägare i sin fars B konfektyrfabrik. Det är en väldigt tacksam bransch att befinna sig i. Besökarna i butiken blir överlyckliga när de får strosa runt bland sortimentet och vi får in nya kunder varje vecka tack vare att ryktet om oss går från mun till mun. Här görs inget massproducerat, utan vi står alltid för bra kvalité och färskt utbud. Redan under september börjar planeringen inför jul och i november fylls butiken av praliner med smaker av allt från saffran till pepparkaka. Produktionen är som mest intensiv under den här perioden innan julafton, eftersom företag hör av sig redan under tidig höst och vill göra beställningar på julkorgar som ska delas ut till personal och kunder. Just nu skymtas jultomtar i marsipan och julskum ute i butiken. Doften av brända mandlar ligger och lockar över hela fabriken. – Man utsätts ständigt för nya utmaningar, berättar Andreas. Legoarbeten, specialbeställningar av chokladkakor, är fantastiskt roliga att få genomföra. En gång fick jag en beställning av ett företag som ville ha älghuvuden gjorda av choklad. Då fixade vi det. Dessa älgar gör vi nu året runt. Andreas guidar runt mig i fabriken. Bland marsipanmaskiner, chokladband och gjutningslinjer, provsmakar jag marmeladrutor med persikosmak, nygjorda, chokladdoppade marsipanraliner Lagom till jul är det mycket choklad i omlopp. I dagsläget har Ryfors Konfektyr utvidgats såpass mycket att man i chokladtill- rända mandlar kompletterade så småningom sortimentet och 1992 påbörjade det framgångsrika företaget även tillverkning av praliner. Idag säljer Ryfors Konfektyr sina söt- och, självklart, fabrikens egen storsäljare - Ryforskolan. Jag förstår kolans popularitet. Pralinen smälter så fort man lägger den på tungan och avger den perfekta smaken av kola som inte är för söt, men heller inte för stark. Det är lätt att bli beroende. Borde man inte bli det när man jobbar på en godisfabrik? – Det är klart att man äter godis varje dag här, förklarar Andreas. Men det handlar mer om att vi vill säkra kvalitén i vårt utbud. I stora grytor rörs nybrända mandlar med av gigantiska trä- slevar. Marmeladrutorna vänds runt i högar av socker. Lakritsremmar ligger och drar sig i torkrummet. Jag får provsmaka skillnaden mellan marsipankonfektyr baserad på mandel, och en maspipanpralin vars bas består av socker. Skillnaden gör sig påtaglig direkt. Den sistnämnda pralinen av socker efterlämnar en söt, klibbig hinna i munnen, medan den nytillverkade godisbiten med mandel som bas glider ner i magen och efterlämnar en härlig, nötig eftersmak. Av de totalt tio anställda som arbetar på Ryfors Konfektyr, är flera medlemmar av släkten Almquist. I produktionsutrymmet visar Andreas mig den allra första versionen av produktionsutrustningen - en lakritsgryta, ett band och ett torkskåp. Tillverkningen av lakrits ser likadan ut idag som den gjorde när fabriken startade. Mjöl, vatten, sirap, medicinkol, lakritsrot och anisolja blandas i grytan. Smeten värms upp till 100 grader och hälls upp för att svalna. Remmarna klipps därefter till och läggs slutligen på tork innan förpackningen av lakritsen sker. verkningen kan skapa så mycket som 600 formar chokladpraliner per timme. Varje form innehåller 20 praliner. Själva fyllningen läggs i för hand inuti respektive pralin. Med tanke på hur mycket omsorg som krävs under chokladtillverkningen, blir varje bit unik i sin smak. Produktionen görs alltid under varierande förutsättningar. En liten detalj som temperaturen i rummet kan påverka smaken hos chokladen. – Godisbranschen påverkas inte direkt av om det är hög- eller lågkonjunktur, säger Andreas. Är det dåliga tider tröstäter man godis. Om det tvärtom är bättre tider, vill man unna sig. Så produktionen ligger alltid på en jämn nivå. Det är inte bara egen konfektyr som säljs ute i butiken, utan även inköpt godis av hög kvalité. Marsipantomtarna trängs med jullådorna av blandad konfektyr. Bland de lite mer utstickande inslagen på hyllorna, utmärker sig de manliga könsorganen av choklad, ”Lilleman”. För en annan som älskar att äta godis, men är novis vad gäller tillverkningen, är det en spännande resa att ge sig ut bland dofter, maskiner och färgglada praliner. Smält choklad virvlar runt i sina behållare, likt fontäner av sagolik, flytande föda. Andreas skickar med mig en låda full av Ryfors grädd- och chokladkola. Sex timmar efter besöket har halva innehållet i lådan försvunnit. Undrar varför. Det är ju snart jul visserligen, så jag antar att lite frosseri är tillåtet. Dessutom ska inte god konfektyr stå orörd i onödan, utan den ska njutas av i sin fräschaste form. Och tar det helt slut kan jag alltid åka tillbaka till Mullsjö och handla en låda till. ■ AV: SARA ANDERSSON 48 | nöjesnytt
Nöjesnytt Jönköping Sida 49
Nöjesnytt Jönköping Sida 50
Nöjesnytt Jönköping Sida 51
Nöjesnytt Jönköping Sida 52
Nöjesnytt Jönköping Sida 53
Nöjesnytt Jönköping Sida 54
Nöjesnytt Jönköping Sida 55
Nöjesnytt Jönköping TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Jönköping Sida 57
Nöjesnytt Jönköping Sida 58
Nöjesnytt Jönköping Sida 59
Nöjesnytt Jönköping Sida 60
Nöjesnytt Jönköping Sida 61
Nöjesnytt Jönköping Sida 62
Nöjesnytt Jönköping Sida 63
Nöjesnytt Jönköping Sida 64
Nöjesnytt Jönköping Sida 65
Nöjesnytt Jönköping RECENSIONER
Nöjesnytt Jönköping Sida 67
Nöjesnytt Jönköping Sida 68
Nöjesnytt Jönköping Sida 69
Nöjesnytt Jönköping Sida 70
Nöjesnytt Jönköping Sida 71
Nöjesnytt Jönköping Sida 72
Nöjesnytt Jönköping Sida 73
Nöjesnytt Jönköping Sida 74
Nöjesnytt Jönköping Sida 75
Nöjesnytt Jönköping SERIER
Nöjesnytt Jönköping Sida 77
Nöjesnytt Jönköping Sida 78
Nöjesnytt Jönköping Sida 79
Nöjesnytt Jönköping Sida 80
Nöjesnytt Jönköping Sida 81
Nöjesnytt Jönköping Sida 82