Nöjesnytt Växjö 1
INTERNATIONAL food festival Den 19-22 april komme
r världen till Växjö. I alla fall stora delar av världens matkultur, då det återigen är dags för International Food Festival. International Food Festival startade sin turné runtom i Sverige 2008 och det här året har de med sig en av de största festivalerna någonsin. Från onsdagen den 19 april till lördagen den 22 april mellan klockan 11 och 19 fylls Stortorget i Växjö med dofter och smaker från hela världen. Robert Norrhede, event manager för festivalen, berättar mer: –Vår målsättning är att presentera mat från hela världen, även om majoriteten är från Europa, som Polen, Rumänien, Italien, Tyskland och Frankrike, förstås. Men vi har även representanter från Mexiko, Venezuela, Thailand, Elfenbenskusten och USA. Tanken är att man kommer hit och representerar sitt land med de traditionella maträtter som finns i det land man härstammar från. Vi vill ta en bit av världen till Sverige, med idén att man inte ska behöva åka utomlands för att få en genuin boef bourguignon, phad thai eller bratwurst, utan man kan få det på hemmaplan. Sammanlagt är det 20 länder representerade över 35 matstånd. Det är samma kockar som reser med hela turnén och kravet är att den som har respektive stånd ska härstamma från det land man representerar. –Nytt för i år är att vi faktiskt har en svensk kock med oss, Patrik Ekwall, som bjuder på viltmat från Falköping. Han kör älgkebab, vildsvin, ren och hjort. Han sa: ”jag tror inte att jag säljer någon älgkebab i Norrland, men där har de ju inga vildsvin så det lär gå åt”. Och i Småland är det väl nästan tvärtom?, skrattar Robert. Festivalen är i tältform för att gästerna ska komma närmare kockarna och maten och få möjlighet att insupa alla fantastiska dofter och nästan smaka maten innan man får den i munnen, som Robert uttrycker det. Tältlösningen är också ett medvetet val, påpekar han: –En del av våra kockar utgår ju egentligen från food trucks, men vi tycker inte det är så trevligt att man har en lucka och en stängd miljö där man inte kan se det som tilllagas. Det minsta ståndet är tre meter och det största är tolv meter. Alla utställare är egenföretagare och allt är skött enligt svenska regler, där man betalar skatt och moms i Sverige. Jag vill också påpeka att vi handlar mycket råvaror lokalt, på den plats där vi är för tillfället. Om det finns en torghandlare som säljer potatis, lök eller något annat vi behöver så köper vi det på plats och är noga med att det ska vara närodlat. Inträdet till området är fritt så att man kan gå runt och titta och lukta på all fantastisk mat, även om maten i sig så klart kostar. Det kommer även att finnas en del delikatesser man kan köra med sig hem, som éclaire, macarons, småkakor, korvar och annat. En för vissa viktig fråga är om det finns några rättigheter på tältområdet? –Ja, rättigheter att sälja mat (skratt). Vi vill inte ha alkoholtillstånd, det är ett medvetet val. Vi vill inte att man ska äta för att man har druckit och råkar vara hungrig, för oss är det maten som står i centrum till hundra procent, slår Robert fast. Företaget bakom International Food Festival, Groupe Geraud, samarbetar också med en organisation som heter Svenska Stadskärnor och det med ett specifikt syfte. –Det finns en stor risk att våra stadskärnor håller på att dö ut, att folk lotsat ut på stora köpcenter utanför staden. Det tycker vi inte om. Vi vill lyfta innerstan och göra något extra för stadskärnan i de städer vi besöker. I Växjö kommer det att bli någon form av internationellt tema i butikerna under International Food Festival. Group Geraud har runt 1200 marknader i veckan runtom i Europa och det vi fokuserar på är torghandel, på det gamla hederliga sättet. I Sverige säljs det mest blommor, honung och grönsaker på torghandeln – vi vill försöka lyfta det till den nivå man har nere i Europa, med möjlighet att kunna köpa fisk, kött och andra råvaror. I TEXT: OLA KARLSSON 2 | nöjesnytt