Nöjesnytt Växjö 1
valborgsmeny Äntligen är det dags att fira in vår
en! Och vad är då trevligare än att bjuda hem vänner och familj på god mat under valborgsmässoafton? Här har vi samlat några trerättersmenyer som du enkelt lagar hemma och avnjuter innan det är dags att bege sig till majbrasan. BURRATA 4 portioner 2 mozzarella 1,5 dl Arla Ko® syrad grädde TOMATSALLAD 500 g blandade tomater 1 kruka färsk basilika 1 kruka färsk mynta 1 citron, finrivet skal 50 g rostade pistagenötter 2 msk kallpressad olvolja Flingsalt Bryt mozzarellan i mindre bitar. Lägg i en bunke och vispa tills den blir smulig. Tillsätt grädde och vispa till en jämn smet. Ställ kallt. Skär tomaterna i bitar och lägg i en skål eller på ett fat. Skeda över burrata och toppa med färska örter, citronskal och nötter. Ringla över olivolja och strö över salt. RÅRAKOR MED RÄKOR 4 portioner 100 g Arla® svenskt smör 1 kg potatis 1 tsk salt TILL SERVERING 2 dl Arla Köket® smetana 100 g skalade räkor 1 finhackad schalottenlök Smörgåskrasse 1 citron i klyftor Smält 50 g av smöret. Tvätta potatisen och grovriv den. Blanda potatis med smör och salt. Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna. Klicka ut potatisen i pannan och tryck till med en stekspade så rårakan blir tunn. Stek på hög värme ca 2 min per sida. De ska få fin färg och bli krispiga. Servera krispiga rårakor med smetana, räkor, finhackad lök, krasse och citron. MELANZANE ALLA PARMIGIANA 4 portioner 2 auberginer 1 msk salt 2 msk olivolja 150 g Arla® mozzarella TOMATSÅS 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 2 burkar konserverade körsbärstomater 2 dl vatten 1/2 tsk chiliflakes 1 tsk strösocker 1 tsk salt STRÖBRÖDSRÖRA 150 g parmesanost 1 kruka färsk basilika 1 dl panko 1/2 dl olivolja Värm ugnen till 225°. Skär auberginen i tunna skivor, Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och salta på båda sidor. Låt stå ca 10 min. Torka av auberginskivorna med hushållspapper. Ringla över olivolja och rosta i mitten av ugnen tills de fått fin färg, ca 15 min. TOMATSÅS: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en kastrull 2–3 min. Tillsätt tomater, vatten, chili flakes, socker och salt. Låt sjuda utan lock ca 20 min. STRÖBRÖDSRÖRA: Finriv osten och hacka basilikan. Lägg i en skål och blanda med panko och olivolja. Smörj en ugnsform, ca 15x25 cm. Varva tomatsås, aubergine, mozzarella och ströbrödsröra. Det övesta lagret ska vara aubergine toppad med mozzarella och lite ströbrödsröra. Gratinera högt upp i ugnen 15–20 min. Skeda över burrata och toppa med färska örter, citronskal och nötter. Ringla över olivolja och strö över salt. BOUILLABAISSE 4 portioner 10 blåmusslor med skal 300 g laxfilé 300 g torskfilé 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 42 | nöjesnytt Olivolja 400 g krossade tomater 1 dl torrt vitt vin 8 dl vatten 4 msk fiskfond 1 tsk torkad timjan 1 tsk hela fänkålsfrön 1/2 g saffran 100 skalade räkor 2 msk hackad färsk persilja 1 dl Arla Köket® crème fraiche 1 pressad vitlöksklyfta Borsta musslorna väl och ta bort skägget. Skölj dem noga och släng musslor som inte stänger sig när man knackar på skalet. Dela fisken i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor gryta. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond, timjan, fänkål och saffran. Låt koka upp. Lägg i musslorna och låt dem koka ca 5 min. Lägg i fisken och sjud ytterligare 3-4 min. Tillsätt räkor och persilja. Blanda crème fraiche med vitlök och servera till grytan. VIT KLADDCHOKLADTÅRTA 16 bitar 250 g vit choklad 200 g Arla® svenskt smör 3 ägg 2,5 dl strösocker 2 msk konjak 2 dl vetemjöl GLASYR 150 g vit choklad 1/2 dl Arla Köket® vispgrädde Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i chokladblandningen, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen. Hacka den vita chokladen till glasyren. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Låt glasyren halvstelna ca 5 min i kyl. Bred glasyren över kakan och låt den fortsätta stelna i kyl. Toppa kladdkakan med färska bär. KÄLLA: ARLA