Nöjesnytt Jönköping 1
jureskogs – SNABBMAT MEN INTE SKRÄPMAT Hur god ka
n en snabbmatsburgare bli? Ingen vet, inte ens Johan Jureskog, en av grundarna till ”Jureskogs”. Johan har spenderat en hel massa år på att resa runt jorden för att hitta världens bästa burgare, ytterligare några år med sin egen köttlyxkrog, och som gästkock på andra hamburgerkedjor. En sak kom Johan fram till – den kan bli mycket godare än nästan alla burgare som går att hitta bland Sveriges snabbmatställen. Den kan också bli bättre på andra sätt, bättre för din hälsa, för miljön och för djuren. Hur trevlig kan en snabbmatsrestaurang bli? Ingen vet det heller, inte ens Johans bror Ludvig Jureskog, den andra grundaren till ”Jureskogs”. Ludvig har varit hovmästare på några av Sveriges finaste restauranger – ”trevlig” sitter inpräntat i honom sedan första gången han stack in huvudet på den lokala restaurangen för 20+ år sedan. En sak kom Ludvig fram till - en snabbmatsrestaurang kan bli mycket trevligare! Tillsammans funderade de på hur de kan testa exakt hur bra en snabbmatupplevelse kan bli. Men det kändes aldrig bra nog. Vart skulle de sätta ribban? Och ännu viktigare; hur skulle de kunna hålla den där höga nivån utan att det kostar som en lyxkrog? De drömde om att skapa världens bästa snabbmat - hamburgare i världsklass men tillgängliga för alla, inte gourmetburgare, höga som hus och dyra som rysk kaviar. Drömmen blev aldrig mer än just en dröm. Tills de träffade Erik och Oliver. Erik Thulin och Oliver Hildebrandt hade två saker gemensamt med bröderna Jureskog: 1. De älskade hamburgare, 2. De visste att en hamburgare måste kosta som en hamburgare, oavsett hur bra den är. Annars skulle de aldrig kunna konkurrera med jättarna, och därmed inte driva någon större förändring. Det som verkade omöjligt för bröderna Jureskog kändes fullt möjligt för Erik och Oliver – att få ned prisnivån utan att tumma på ambitionsnivån. De fyra hamburgarfantasterna förstod snabbt att de tillsammans kompletterade varandra perfekt, och resten är inte bara historia – det är en framtid med en helt ny typ av snabbmatskedja. Många älskar fastfood och speciellt burgare. Men i vägen för denna självklarhet står en utbredd tro att snabbmat är lika med skräpmat. Det vill Jureskogs ändra på. Enkelt behöver inte vara lika med dåligt för konsumenten, miljön och för djuren. Att Jureskogs kallar sin mat för fastfood är egentligen ganska konstigt. Det enda som skall gå snabbt i deras process är nämligen hur snabbt maten lagas. Nästan allting annat har fått ta mer tid. Det tog över ett år bara att hitta rätt köttleverantör och det blev en bonde som aldrig hade tänkt vara köttleverantör. Till skillnad från de flesta andra använder Jureskogs nämligen kött från djur som hela sitt liv haft ett annat syfte – mjölkkor. Ett kött som enligt Jureskogs både smakar och känns bättre. Jureskogs är ensamma bland kedjorna om att använda 100% svensk mjölkko från svenska bönder.. Enligt Johan Jureskog är detta det godaste köttet han hittat för hamburgare som ska kunna göras enkla och till ett ok pris. Eftersom Johan även driver en köttrestaurang som blivit utsedd till världens 11:e bästa så borde han ha koll på det där med kött. Riktigt bra råvaror räcker ofta långt och den burgare som Jureskogs gäster tycker är allra godast heter Pure Quality och innehåller bara kött, bröd och ost. I 14 | nöjesnytt