Cirkulera 1
Släng inte maten! En tredjedel av maten slängs is
tället för att ätas upp. KRISPIGA GRÖNSAKER Grönsaker som blivit mjuka blir fräscha igen om du lägger dem i kallt, saltat vatten en stund innan de ska kokas. KNÄCKEBRÖD OCH KRISPIGA CHIPS Kex och hårdbröd som blivit mjuka blir krispiga och torra om du värmer dem i ugnen några minuter. Det här fungerar även på chips och popcorn. 175 graders ugnsvärme, 2–5 minuter. FRÄSCH OST En ostbit som blivit torr kan du linda in i en handduk fuktad med saltat vatten en stund. Då blir den fräsch och god igen. För att få längre hållbarhet på osten kan du lägga en sockerbit i ostkupan. Då möglar den inte lika snabbt. UPPIGGAT RIS Kokt ris som blivit torrt och hårt fräschar du snabbt upp i en kastrull med en liten skvätt vatten i. Sätt på locket och värm på låg temperatur tills riset är fräscht igen. ”NYBAKT” BRÖD Pensla bröd som blivit lite torrt och trist med vatten och slå in det i folie. Värm i 175 graders ugnsvärme i upp till tio minuter så smakar det som nybakat. Hårda vetebullar doppas i mjölk och gräddas i ett par minuter för att bli mjuka igen. En småtorr baguette sprejas med vatten och bakas i tre–fyra minuter. I förebyggande syfte kan du lägga ett halvt äpple i brödlådan. En halv rå potatis motverkar mögel. Källa: Tidningen Land CIRKULERA #3 2015 | 19 Lär mer om avfall och miljö! Du som är lärare och vill ge dina elever möjlighet att lära sig mer om avfall och miljö – boka en miljölektion med oss på VafabMiljö. Läs mer om VafabMiljö skolinformation på www.vafabmiljo.se/skolinfo och kontakta oss på skolinfo@vafabmiljo.se