DIETISTERNA SARA LUNDSTRÖM | LEG DIETIST NORRLAND
S UNIVERSITETSSJUKHUS Dietister i teamarbete D eltagarna i årets njurmedicinska vårmöte möttes av Umeås skirt grönskande björkar och ett strålande soligt väder. Förväntningarna att åka på dessa dagar är givetvis höga – man hoppas att få höra nya rön inom området njurmedicin och nutrition samt att träffa kollegor och utbyta erfarenheter. Som den ansvarige för dietistprogrammet var spänningen och förväntningen hög! Hur skulle "mina gäster" tycka att det i förväg annonserade programmet motsvarade vad som i slutändan presenterades? Skulle de få med sig nya kunskaper från mötet att kunna använda i sin kliniska vardag? Så här i efterhand vet jag att jag oroade mig helt i onödan. Alla såg ut att trivas, deltog aktivt i diskussionerna och bidrog på alla sätt till att göra dessa dagar givande för varandra. Mötet började med en workshop tillsammans med Annika Nordström, dietist på kirurgen i Lycksele och Umeå. Ämnet var nutrition efter en gastric bypass operation och hur vi ska hantera råden efter operation i kombination med de riktlinjer som gäller för patienter i dialys. Vi kunde alla tillsammans konstatera, att för de riktigt stora patienter som genomgår dessa operationer blir den stora svårigheten att i de små portionerna kunna "maxa" proteinberikningen så maten är fortsatt ätbar. Temat för det gemensamma programmet var teamarbete och att ta tillvara de yttre och inre resurserna inom vården för att optimera för patienten. För att belysa detta presenterade vi paramedicinare i Umeå hur vi jobbar som ett team tillsammans med de olika sektionerna inom njurmedicin. Vi ser bland annat fördelen med att träffa patienten i samband med andra inbokade besök på sjukhuset. Detta upplever vi förstärker teamets stöd till patienten. Som en del av det gemensamma programmet föreläste Sintra Eyre om kroppssammansättningsmätning på njurpatienter. Den allt mer vanliga bioimpedansmetoden togs upp. Sintra förtydligade hur viktigt det är att de variabler som matas in överensstämmer med verkligheten för att resultaten ska vara tillförlitliga. En felmarginal med en centimeter på patientens längd leder till ett kilo fel i vätska! Efter lunch fortsatte diskussionen i ämnet tillsammans med fysioterapeuterna. Där kunde vi konstatera att det är positivt att räkna ut FFMI (fettfrimasseindex) som jämförelse över tid och att mäta muskelstyrka vid samma tillfälle som bioimpedansmätningen för att utvärdera effekten av eventuella muskelförluster. Catarina Hellmers Larsson presenterade sin masteruppsats för kollegorna. I den har hon kartlagt njurpatienters DIALÄSEN 4.2016 nutrition på vårdavdelning och undersökt vilken screeningmetod som bäst fångar upp njurpatienter som ligger i riskzon för undernäring eller redan är undernärda. Resultatet i studien visade att om patienten skattade sin aptitlöshet kunde fler njurpatienter i riskzon för undernäring identifieras. Sigrid Wegener redde ut begreppen fosfor och fosfat. Hon berättade bland annat att långkok binder fosfor hårdare i livsmedlet och därför blir mer svårtillgängligt. Fosfor som tillsats i modifierad stärkelse har visat sig sakna betydelse för slutprodukter då det endast används som katalysator i modifieringsprocessen. Även Lecitin är en slamkrypare, då det är organiskt bundet och därför har ett sämre upptag än andra tillsatser och genom det får en liten betydelse. För att uppdatera oss i vad som händer inför den kommande nutritionsmappen i SNR-registret berättade dietist Malin Söderholm om arbetet. Det finns bland annat önskemål om att kroppssammansättningsmätning ska kunna registreras och att till exempel SKL:s screening ska föras in som första utredning för risk för undernäring. Sara Lundström leg. dietist, Medicincentrum, Njurmedicin Norrlands universitetsjukhus, sara.lundstrom@vll.se Föreningen Dietisternas Riksförbunds Referensgrupp i Njurmedicin består av verksamma dietister inom njursjukvård. Målsättningen är att alla njursjuka ska få adekvat och enhetlig nutritionsbehandling oavsett var i landet de bor samt sprida kunskap och erfarenheter inom nutrition och njurmedicin till dietister och övrig sjukvårdspersonal. Vi arbetar tvärprofessionellt för att utforma riktlinjer och informationsmaterial för nutritionsbehandling vid olika stadier av njursvikt. Föreningen samarbetar med Svensk Njurmedicinsk Sjuksköterskeförening och har ett dietistprogram vid deras vårmöte samt är remissinstans för Dietisternas Riksförbund inom njursjukvård. Medlemmar: ordförande Sigrid Wegener, Akademiska universitetssjukhuset; vice ordförande Sintra Eyre, Sahlgrenska universitetssjukhuset; sekreterarare Sara Lundström, Norrlands universitetssjukhus; kassör Stig Mattsson, Falu lasarett; ledamot Hanna Nixon, Vrinnevisjukhuset; ledamot Anna Berglund, Mälarsjukhuset; ledamot Helena Simonsson, Centralsjukhuset Kristianstad/Hässleholm. Läs mer på www.drf.nu/grupper/njurmedicin/ 43