Nöjesnytt Växjö 1
grenache VIKTIG DUSSINDRUVA I BERÖMT VIN Den kall
as ofta för en dussindruva eftersom den kan ge lite bleka rödviner. Den blandas vanligen med andra druvor, men det finns riktigt goda rena grenacheviner också. Grenache, eller garnacha som druvan heter i Spanien (där den också har sitt ursprung) är en blå druva med lite oförtjänt dåligt rykte. Den är oftast en ingrediens i andra viner. E n av de mest berömda blandningarna är vinerna från Châteauneuf-du-Pape. Annars är druvan väldigt vanlig just i södra Rhône, men förekommer även i Spanien, Australien, Sydafrika och USA. Den används även till roséviner - framför allt i Frankrike och Spanien. Ett rent granachevin smakar kryddigt och fruktigt på samma gång. De billigare sorterna har ofta hög alkoholhalt och är inte särskilt angenäma, men lägger du på en slant kan du räkna med en finfin upplevelse. MEZE OCH SÖNDAGSSTEK Välj mat som inte riskerar att överrösta druvans egen kryddighet, mellanösternkäk passar utmärkt. Varför inte ett litet mezebord? En söndagsstek är också ett förträffligt val. Annars kan man faktiskt använda sig av den gamla klyschan att servera mat från samma region som druvorna har vuxit i. En fransk grenache gillar fransk mat och vice versa. Vinerna är däremot inte värda att lagras alltför länge, så korka upp din grenache redan i dag! Vin är till för att upptäckas. Och drickas. I 3 TIPS GRENACHE 1. XAVIER CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE, 2011, (6267), 225 KRONOR. Ett lysande exempel på vad grenache kan åstadkomma i en blandning. Här är det 60 procent av druvan. Lite dyrt kan tyckas, men njut den till en riktigt god köttbit för lyxfeeling. Hittar du inte just det här vinet - välj en annan Chateauneufdu-Pape. De funkar i alla lägen. 2. VIA TERRA SELECTION GARNATXA NEGRA (2500), 119 KRONOR. Ett rent grenachevin och härligt kryddigt med fin fruktighet. Prisvärt dessutom om du vill testa hur grenache egentligen smakar. Servera gärna till en paella med kyckling. 3. MUGA ROSÉ, 2014 (90130), 109 KRONOR. En fin grenacheblandning och en bra rosé som funkar även så här års. Passar väldigt bra till kycklingrätter. TEXT: MIA GAHNE VÄRT ATT VETA Grenache är en lättodlad druva som kräver väldigt mycket sol och därför ger hög alkoholhalt. Den används oftast i blandningar med andra druvor, som till exempel tempranillo, syrah, mourvèdre och Cariñena. Det finns både röda, vita och roséviner med grenache i. 62 | nöjesnytt