Buffé 1
TACOFREDAG LÅNGKOKT CHILI PÅ HÖGREV MED CHOKLAD 6
PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER ca 1 kg högrev i bit 1 torkad hel chipotlechili 1 torkad hel anchochili 1 gul lök 4 vitlöksklyftor 3 msk tomatpuré 1 kanelstång 1 msk malen spiskummin 2 tsk torkad oregano 2 tsk malen koriander 33 cl ljus öl 1–2 dl vatten 1 oxbuljongtärning 25 g mörk choklad (70 %) olja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Lägg den torkade chilin i en skål och häll över ca 2 dl kokande vatten, låt stå minst 15 minuter. Ta bort stjälken från chilifrukterna TIPS! Istället för bröd, servera din taco i kål eller salladsblad. 85 % VARM GURKSALLAD MED MYNTA 4–6 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 1 gurka 1 msk olivolja 2 salladslökar 1 dl färsk mynta 1 tsk svarta sesamfrön 1–2 msk färskpressad limejuice 1 tsk flingsalt 2 krm svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala gurkan och skär i bitar. Stek i oljan på hög värme tills den får fin färg. 2. Skiva salladslöken tunt. Lägg den stekta gurkan på ett fat och strö över salladslök, mynta och sesamfrön. Ringla över limejuice och strö över salt och peppar. KRISPIG SALLAD MED KÅLRABBI OCH PÄRON 4–6 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 500 g kålrabbi 500 g päron 2 stjälkar selleri 1 dl finskuren gräslök 1 msk vitvinsvinäger 1 msk olivolja ½ tsk salt 1 krm svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala och strimla kålrabbi och päron. Strimla sellerin. Blanda alla ingredienser i en skål. av svenskarna äter tacos regelbundet och 55 % av dem väljer att göra det på just fredagar. och mixa slätt med vattnet. 2. Skala och hacka lök och vitlök. Putsa och skär köttet i ca 2 x 2 cm stora tärningar. 3. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja i en gryta eller stor kastrull på svag värme tillsammans med tomatpuré och kryddor ca 5 minuter. Höj värmen och tillsätt köttet. Stek tills köttet får lite färg. 4. Tillsätt de mixade chilifrukterna, öl, vatten och buljongtärning. Låt koka på svag värme under lock 2–3 timmar, tills köttet är mört och faller isär. Rör om då och då. 5. Bryt ner chokladen i grytan och smaka av med salt och peppar. 30 BUFFÉ #10/2018