Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Harjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Forskning för jägare
Svensk Jakt Säljakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av ljuddämpare
Svensk Jakt Harens år
Svensk Jakt Dovtroféer
Svensk Jakt Viltet efter skottet VILTET EFTER SKOT
TET Så tar du hand om hare Haren är ett i jaktsammanhang klassiskt vilt som jagas på flera olika sätt och som skänker många fina jaktupplevelser. Klappjakt på åkermark, drevjakt med stövare, kortbent drivande hund, månskensjakt med studsare eller tryckjakt. H 58 aren fascinerar, gäckar och beundras av många jägare och naturintresserade. Det är ett nätt och vackert djur, men med en förvånansvärt påtaglig viltsmak i köttet. Denna uppskattas av många, men passar inte alla. Så se till att vårda, jaga och hantera haren på bästa sätt – den kommer inte att svika dig. Precis som med mycket annat viltkött finns inte så många vetenskapliga undersökningar om exakt hur man ska gå till väga för att få den allra bästa kvaliteten på köttet på tallriken. Dessutom råder jägaren och viltvårdaren inte heller över harens liv och leverne – foderintag, foderkvalitet, daglig stressnivå och ålder är faktorer som kan påverka köttet i slutändan. Men det finns ändå ett antal förhållningsregler att ha i åtanke, som börjar vid jakt starten och slutar när den första biten kött ska serveras på tallriken. ‹‹‹ 5. Häng inte haren ute så köttet kan frysa, det försämrar kvaliteten. Följ Jonas Malmstens tio tips så får du ett bra harkött 1. Respektera viltet Jaga med respekt för viltet. Stressade djur riskerar att få sämre kvalitet på köttet. Vi vet inte hur stressad haren är i vardagen och vad som kan vara naturligt eller onaturligt. Faktum är att vi vet ytterst lite om vardagsstress hos vilt, men vi bör vara överens om att vi inte bör spä på den med stressande jakt. 2. Skottet Skjut haren med rätt hagelstorlek och på så rätt avstånd som möjligt. Att skjuta en hare på för nära håll med för kraftig krutladdning kan göra att stora mängder kött förstörs. Detta är ett onödigt slöseri med en fin resurs. För långa håll ska så klart också undvikas. 3. Urtaget Ta ur haren så fort som möjligt då jäsningen i harens grovtarm fortgår långt efter döden. Hagel kan ha skadat mage och tarm vilket kan försämra både hygienen och kvaliteten. Använd handskar. 4. Granris eller inte? Det finns en poäng med att stoppa en grankvist i bukhålan, men det är tveksamt av hygieniska skäl. Kvisten ger ingen smak, men underlättar för värmen att lämna bukhålan och risken för att köttet surnar minskar. Dessutom kan det minska risken för att fåglar kommer och hackar i bukhålan. 5. Hängning För att köttet ska få bättre kvalitet är det viktigt att haren kyls ner, men detta ska varken ske för fort eller för långsamt. En februari dag kan vara väldigt kall, och köttet i en nyskjuten hare riskerar att frysa om den hängs utomhus. Häng den oflådda haren i en varmare bod eller ett kylskåp (i sju–åtta grader) i stället. Sänk temperaturen efter tolv timmar – gärna ner till en till två grader – och låt haren hänga länge. Det ger förutsättningar för ett betydligt mörare kött. Nr 11 2022 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Mårdhundsjakt
Svensk Jakt Fler jämthundar i Sverige
Svensk Jakt Bygg ett konstgryt - del 2
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Hört, sett & läst
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Årets viltkrog
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer