Hemlagat Aktuellt, produkter, tips, intervjuer.
Hemlagat Recept: Säsongens råvaruhjältar Smakrika
och prisvärda råvaror i säsong, som kål och jordärtskocka u
Hemlagat Gårdsfisk, en skånsk idé Vi besöker Gårds
fisk, vars idé om landbaserad fiskodling ger oss god och hå
Hemlagat Recept: Snacka om macka! Nu snackar alla
om mackor, och vi gör en för utflykt, en för brunch och en
det av tre hobbykockar som inte kunde något om re
staurangbranschen. Men de visste att de älskade mackor. — Vi är ett maskrosbarn i restaurangvärlden. Vi hade tur och skicklighet att fånga upp den sandwichtrend som startade i USA för ett antal år sedan, säger Mattias. Trenden handlar om hur hyllade kockar från E n kväll i februari 1971 hängde Elvis Presley i Graceland med ett par vänner. De började diskutera Elvis favoritmacka — Fool’s Gold Loaf. En liten urholkad limpa fylld med jordnötssmör, grapefruktssylt och bacon. 8 000 kalorier. Elvis blev sugen. Problemet var bara att mackan tillverkades på en restaurang i Colorado. Så de flög helt enkelt dit i Elvis privatjet. Restaurangen levererade 22 mackor till flygplatsen i Denver. Där satt de, tillsammans med de två piloterna, åt mackor och sköljde ner allt med Perrier och champagne. Historien är extravagant, men Elvis Presley och mackan har det gemensamt att de fört samman det extravaganta med det folkliga. Den macktrend vi ser i dag är det mötet. Ett bröd av nostalgisk trygghet i botten och ett av "fine dining" ovanpå. Däremellan ligger det som är absolut viktigast — oavsett vad det är. En aspekt till och med Dagobert hade koll på. — Ska du som läsare av den här artikeln ta med sig en enda sak, är det ration, alltså förhållandet mellan de olika beståndsdelarna. Det som är inne i mackan ska ha två till tre gånger så mycket volym som brödet. Det är den enskilt viktigaste grejen. Har du vanligt bröd måste du ladda på för att smaken och sältan ska komma igenom. Olika bröd orkar bära olika mycket innehåll. Vi steker våra mackor i vår egen steksmet, men måste ändå ösa på med innehåll. Orden kommer från Mattias Svensson, en av grundarna till mackrestaurangen Sandhäxan i Stockholm. Mattias understryker att mackorna ska se snudd på overkligt maximalt laddade ut. Restaurang Sandhäxan borde egentligen inte existera. Den startade samtidigt som pandemin, och 34 He lm agat fina restauranger väljer att byta spår och starta små, enkla sandwich-hak. En trend som pågått sedan finanskrisen 2008 i USA med grund i nostalgi och en önskan om att få laga mat från ax till limpa igen, att hitta tillbaka till hjärtat i matlagningen, till varför de en gång blev kockar. Kanske lite som om du bytt från jobbet att utveckla Teslas servostyrning, till att bygga egna elcyklar? Trenden syns också i populärkulturen. Filmen Chef från 2014 handlar om stjärnkocken som sade upp sig och började sälja kubanska mackor från sin egen foodtruck. En film som också fått en uppföljare i form av en matlagningsserie på Netflix. Tidigare i år kom den hyllade serien The Bear, som handlar om en Michelinkock som tar över sin brors mackställe i Chicago. — The Bear ligger så nära verkligheten att jag nästan inte kan titta på den. Hur den visar livet i köket. Stressen och logistiken, men också familjekänslan och det genuina hantverket. Alla moment är på finkocksnivå, säger Mattias Svensson. Sandhäxan är inte den enda restaurang som blommat upp i sandwichtrenden. Restaurang Burgundy i Stockholm hyllar ”nattmackan” på sitt eget vis genom att sedan många år bjuda in kockar och andra restauranger för att gästspela genom att komma och göra just ”sin nattmacka”. Men hur startade då det här med finmackor en gång i tiden? Jo, någon gång i mitten av 1700-talet började John Montagu, 4th Earl of Sandwich, beställa in sin mat mellan två skivor bröd. Enligt myten var det när han spelade kort och hasardspel och inte ville bli kladdig om händerna. / / Forts. s. 36
Hemlagat En revolution: Det nya skafferiet Skaffer
iet, eller vad som finns i det, har genomgått en slags revo
Hemlagat Recept: Dessert i rosa Elegant och bubbli
g sorbet på röd grapefrukt.