Matmagasinet juni 2025 1
Till bords med Frida Bäcke KUL FAKTA! Vad gör du
om dagarna? Äger och driver Socker Sucker i Stockholm tillsammans med min vän och kollega Bedros Kabranian. Akutell med? Boken Socker Sucker – klassiska bakverk på ny nivå. Nobel konditor 2024, konditorernas konditor tre år i rad. Smakminne? Mormors plättar när jag var liten. Tillsammans med hemkokt jordgubbssylt och strösocker. FRIDA BÄCKE, KONDITORERNAS KONDITOR Vad bakar du i sommar? – Det jag älskar mest med sommaren är att det finns så otroligt mycket härliga bär att plocka. Jag äter dem gärna med glass eller lätt vispad chantilly som är en bladning av smörkräm och maräng. Jag gillar att ta vara på sommaren så det blir ganska lite tid i köket men för gästerna blir det absolut sockerkaka med lättvispad grädde och färska bär. Det låter kanske enkelt men min stora favorit är faktiskt jordgubbar med mjölk. Vilka tips har du för att göra egen glass hemma? – Att göra glass hemma kan vara klurigt men ett enkelt tips som aldrig slår fel är att göra parfait. Precis lika gott som glass och här är det lättare att få till en fluffig krämig glasskänsla utan glassmaskin. Har du ett stående recept som du alltid återkommer till? – Jag vill gärna dela med mig ett recept på parfait från min och Bedros receptbok Socker sucker. Du behöver 225 g vispgrädde, 60 g äggula, 150 g strösocker och 25 g punsch. Vispa äggula med socker till ett fluffigt skum, tillsätt lättvispad grädde och punsch. In i frysen och sen är det bara att njuta tillsammans med sommarens alla bär. Hallonglass med pistagenötter. Finns på ica.se En sommarrätt du aldrig glömmer? Jag älskar grillat tillsammans med en potatissallad, eller en grillad korv i skogen. Med kondenserad mjölk blir dina bakverk och glassar extra krämiga och goda. Foto Dan Lepp