Nöjesnytt Jönköping 1
RESTAURANG KAPRIS På övervåningen hos nya Hedins
bil ovanför A6-området hittar man restaurang Kapris med Hassan Roshandel, känd från Sveriges Mästerkock 2016 i spetsen. Hassan tog sig hela vägen till finalen i denna tävling, där det är tusentals sökanden men bara ett fåtal som platsar i finalen. Han åkte ut på ett litet misstag, deltagarna hade nämligen fått en låda innehållande 10 olika ingredienser och de var tvungna att göra en rätt med allt innehåll. Hassan missade kaprisen och det blev hans fall. Men han ville vända detta till något positivt och döpte sin restaurang till just Kapris. På restaurangen hittar man klassisk mat med en modern touch, det är stort fokus på lokala råvaror och dess producenter. De har öppet 7 dagar i veckan med frukost, lunch samt sen lunch från 15.00 för de som är lite hungriga på eftermiddagen. De tar också emot större sällskap på kvällstid, för de som vill fira något extra eller företag som vill ut och äta i lugn miljö med personalen. Restaurangen har en egen ingång, så det funkar även utanför Hedins öppettider. På lördagar och söndagar serveras brunch med olika teman, kan vara alltifrån amerikanskt till mexikanskt, italienskt, småländskt och västkust etc. Hassan planerar att bygga en stor uteservering som kommer att ge stans bästa utsikt förklarar han, den kommer att vara inglasad vilket ger möjlighet att sitta där året runt. När det blir klart vågar han inte lova, men inom en snar framtid är målet. Restaurangen har fullständiga rättigheter, vilket gör att det blir en perfekt möjlighet att springa upp en våning och köpa en flaska champagne för att fira sitt nybilsköp. På fredagar mellan 16.00 - 19.00 är det afterwork som gäller på Kapris. Det finns även möjlighet att boka matlagningsevent, där man lagar mat tillsammans med Hassan och Peter i restaurangen. Hassan berättar att han tycker det är kul med det där lite extra. Han driver även hemmakocken.com, en tjänst där han åker hem till folk privat eller till ett företag för att laga mat. Det kan exempelvis vara en hemmafest eller ett företagsevent där man vill ha lite extra. Efter att Hassan kom tillbaka från tävlingen bestämde han sig att öppna en restaurang. Då såg han att Hedins Bil ville ha en restaurang på deras övervåning. Hassan tyckte det kändes intressant så han skickade in en ansökan. Det visade sig vara flera som hade gjort det, men de fastnade verkligen för Hassans idéer och det blev startskottet för denna resa. Kapris har fått en riktig rivstart sedan starten i början av oktober och responsen är stor. Hassan hoppas nu att ännu fler ska hitta dit och han berättar att det kommer att byggas mycket fler parkeringsplatser utanför, eftersom bilfirman använder många av de som finns där just nu. ■ TEXT & FOTO: ANNA NILSSON STRÅH Den 31:a maj tog Sara Holm över frisörsalongen på Östra Storgatan 144. Efter att tidigare ha hyrt en stol på en annan salong, så fick hon nu möjligheten att driva en helt egen. Stråh Studio gör allt inom hår för kvinnor, män och barn. Allt ifrån klippningar till uppsättningar och extensions. Sara fick ta över tidigare ägares kundkrets och tack vare många trogna kunder blev tiderna snabbt uppbokade, så uppbokade att hon fort var tvungen att hitta en medarbetare som kunde hjälpa till. Sofie blev då räddaren i nöden och tjejerna berättar att det sa ”klick” direkt mellan dem när Sofie sökte tjänsten. Sara är väldigt nöjd med storleken på salongen, den är lagom stor så att det blir en mysig känsla, båda mellan henne och Sofie, men även för kunderna. Men snart river de allt för en helrenovering där allt ska göras om, allt ifrån väggar till hyllor och stolar. Det kommer att bli ett helt annat utseende. De slår igen salongen under två veckor i början av januari och kör sedan en stor invigning den 15:e, där både gamla och nya kunder är välkomna. Tanken med salongen är att det ska kännas väldigt hemtrevligt, som en slags vardagsrumskänsla. De vill att kunderna ska komma dit tidigare än deras avsatta tid, ta en kopp kaffe och kunna slappna av i en trevlig och lugn miljö. Ledordet för salongen är just omtanke. Just nu kör de allt ifrån tjejkvällar till olika typer av event, där bland annat möhippor är populärt. Sara berättar att kunderna gärna får ringa och bolla idéer för olika typer av tillställningar, de är alltid öppna för förslag. Heta trender inom hår just nu är olika typer av luggar, lobbar är väldigt stort, ombré hänger kvar fast i mer mustiga färger nu under höst och vintern och den stora skäggtrenden fortsätter. Den kan komma att droppa av, berättar Sara, men det är ändå många män som har vant sig vid att ha skägg och hon tror att de kommer att fortsätta med det, många tycker att de känner sig mer manliga i det. Både Sara och Sofie berättar att det är viktigt som frisör att hänga med och uppdatera sig, de kollar mycket på nätet för inspiration och går på en hel del visningar. Folk har mer koll nu för tiden i och med sociala medier, så gäller att verkligen hänga med. Det är ofta som kunderna kommer med egna förslag som tjejerna kan spinna vidare på. De berättar också att de går på en del tillställningar för att träffa andra frisörer och knyta kontakter. Något som har blivit allt vanligare, man ser varandra som kollegor istället för konkurrenter. Man vill hjälpa varandra, det kan vara allt ifrån att man rekommenderar en annan salong ifall man är fullbokad till att man lånar färg om något är slut samt hittar på saker tillsammans. Stråh Studio är aktiv i sociala medier, både på Facebook och Instagram där de varje fredag exempelvis kör ”Fredagstips” med alltifrån hur man enkelt skapar en snygg håruppsättning till hur man skapar volym i håret samt hur man gör fina lockar med sin locktång. Även om salongens läge är lite i utkanten av stan så tycker Sara att det funkar riktigt bra, de har många trogna kunder och det är dessutom nära till mycket och det finns gratis parkeringar precis utanför. ■ TEXT & FOTO: ANNA NILSSON