VellingePosten nr 13 2025 1
4 Sommar på Näset i samarbete med FRÅN JORD TILL
BORD – EN SMAKRIK SIGHTSEEING I DET LOKALA SKÅNE En sensommardag i augusti bjuder Ica Toppen in till en upplevelse utöver det vanliga. Med lokalbussen som färdmedel och smaklökarna som kompass får deltagarna följa med på en inspirerande rundtur bland några av traktens främsta matproducenter – och avsluta dagen med en trerätters middag där råvarorna fått stå i centrum. Den 14 augusti 2025 rullar bussen ut från Ica Toppen med en måltidsupplevelse i sikte – bokstavligen från jord till bord. Under dagen får deltagarna besöka gårdar och producenter som levererar till butiken, lära känna människorna bakom maten och provsmaka det bästa Skåne har att erbjuda. Bakom initiativet står Jens på Ica Toppen, som berättar hur idén föddes: – För några år sedan var jag på ett studiebesök på Almhaga följ oss på sociala medier facebook instagram hemsida VÄLKOMMEN TILL EN RIKTIG KÖTTBUTIK MITT I HÖLLVIKEN! HOS OSS HITTAR NI ALLT FÖR EN DELIKAT MIDDAG! BUTIKSHÄNGT NÖTKÖTT FRÅN SVENSKA GÅRDAR OCH BÖNDER. MARINERADE GRILLSPETT & SNURROR, KORV MM TILL GRILLEN. Öppettider: Mån - Fre Lördag Söndag VÄLKOMNA IN OCH UTFORSTA! Kontakt 10.00 - 18.00 10.00 - 15.00 10.00 - 13.00 info@hollvikenskottogrill.se Tel: 040-45 04 04 www.hollvikenskottogrill.se lökodling i Höllviken. Det var ett helt nytt sätt att se på något så vardagligt som lök. Jag har varit på flera vinresor genom åren, men att få följa löken från jord till bord, i vår egen hembygd, var minst lika fascinerande. Just Almhaga är ett självklart stopp under rundturen. Här delar Mattias och Therese Petersson generöst med sig av sin historia som en av Sveriges största lökodlare. Gruppen får lära sig om olika löksorter, om odlingens utveckling – och skratta tillsammans under ekande rundvandringar i lökhallarna. Resan fortsätter förbi de nyanlagda vinfälten mellan Höllviken och Trelleborg – en framtida del av turen, enligt arrangörerna, som hoppas kunna bjuda in till vingårdsbesök längre fram. Därefter bär det av till Hyllehög gård, där de ekologiska äggen produceras med varsam hand. – Gården har varit i familjens ägo sedan 1648, berättar Ola Fredgardh som tillsammans med sin fru Jennie driver verksamheten idag. Vi vill att djuren ska ha det naturligt och bra, och det märks på kvaliteten. Besökarna får både historik och framtidsvisioner, och förstås en närmare titt på hönorna som levererar några av områdets mest eftertraktade ägg. På Hallongården bjuds det på fika och rundvandring bland hallonbuskar och jordgubbsland. Kerstin Biärsjö guidar och berättar om hantverket bakom de förädlade bären – saft, sylt, såser och glass – som paketeras i charmiga burkar och flaskor. – Allt vi gör här sker med kärlek till både råvaran och platsen, säger Kerstin. Att få visa det för nyfikna besökare känns fantastiskt. Nästa stopp är Vellinge Bryggeri – ett nyetablerat mikrobryggeri mitt i byn. Här får deltagarna inblick i hantverket bakom en lokal öl och möjlighet att provsmaka olika sorter. – Flera i gruppen tyckte detta var höjdpunkten, skrattar Jens Bertilzon,ägare av ICA Toppen i Höllviken bjuder in till en upplevelse utöver det vanliga. Jens. Det är också roligt att vi nu kan köpa med oss flaskor direkt från producenten, i och med att gårdsförsäljningen blivit tillåten. Sista anhalten på turen är Gränsbo gård i Gessie, där Ulf och Elna Gränsbo odlar potatis. Även här blir det ett varmt mottagande och fascinerande berättelser om hur odling och packning fungerar i praktiken. Dagen avslutas på Delitorget, där en trerätters middag väntar – med råvaror från de gårdar som besökts under turen. – Vi vill att fler ska få upp ögonen för hur mycket kvalitet, passion och hantverk som ryms i vårt närområde. Det är mat med både hjärta och historia, säger Jens. Från jord till bord – sightseeingtur Datum: 14 augusti 2025 kl 13-19.30 Rundtur till lokala gårdar och producenter Trerätters middag på Delitorget med lokala råvaror Start och mål: Ica Toppen Begränsat antal platser – förbokning krävs Kläder efter väder Pris 650 kr per deltagare. Biljetter köpes i kassan på Delitorget Höllviken = Matmecka Sommaren är här och i Höl lv iken rustar restaurangnäringen f ör en spännande matsommar. 42 Höl lviken är ju numera ett matmecka, då det ju duggar av rest a u r a n g e r i b y n . 15-16-17 AUGUSTI Hello Höllviken bjuder på en helg fylld med livemusik, roliga aktiviteter, god mat, tävlingar och festligheter för hela familjen, över hela Höllviken! Håll utkik i sociala medier efter det fullständiga programmet! Höllviken har ett fantastiskt utbud av restauranger. Det finns nu över 50 olika ställen i Höllviken och Ljunghusen, där det går att få något att äta och dricka. Utbudet är verkligen varierat med Millennium som förra året invigde sin nya uteservering, Norells Fisk & Skaldjur och Delitorget på Toppengallerian, Bistro Bro i hamnen, Smokey BBQ& Pickles på Foteviken. Dessutom den spännande strandrestaurangen Strandtugg som erbjuder ett underbart ställe på Kämpinge stranden. Nu ser vi fram emot en härlig sommar med allt mer välbesökta restauranger. Text SK Save the date!