NG Sthlm 1
Krog THE END OF ESPERANTO Efter totalt 13 år har
stjärnkrogen Esperanto och dess systerrestauranger lagt ner hela sin verksamhet. TEXT: PELLE TAMLEHT RESTAURANGERNA I GRUPPEN har under året haft en ojämn beläggning som inte har täckt kostnaderna, berättar företaget i ett pressmeddelande. Styrelsen har därför ansökt om att försätta företaget i konkurs. DETTA INNEBÄR ATT restaurangerna Esperanto, Imouto och Shibumi har stängt med omedelbar verkan. – Jag skulle med detta meddelande vilja passa på att rikta ett stort tack till alla de gäster som har besökt oss genom åren och som har fyllt restaurangerna med liv och glädje. Tack även till alla våra underbara leverantörer som med sin passion och kunskap präglat våra restauranger, säger Sayan Isaksson i samma pressmeddelande och fortsätter med att rikta ett tack till personalen. – Ett stort tack givetvis också till alla fantastiska medarbetare som jag har haft den stora äran att jobba med genom alla år. Vi är verkligen ledsna från företagets sida över den svåra situation som uppstår för de anställda i samband med stängningen. Det har varit ett stort äventyr fyllt av kreativitet, kamratskap och kärlek. Därför är det med stor sorg som vi nu tvingas stänga våra kära restauranger. DE PLANERADE SOMMARRESTAURANGERNA, “Sommarsalongen” och ’Shibumis Backyard BBQ’, som skulle ha öppnat i slutet av juni, kommer således inte heller att vara öppna under sommaren. REDAN 2006 BELÖNADES Esperanto med Nöjesguidens Stockholmspris efter en recension där betyget satts till det högsta möjliga. Året därpå fick krogen sin första stjärna i Guide Michelin och den har sedan dess räknats till en av landets absolut bästa restauranger. FÖLJANDE ÅR ÖPPNADE Esperantos systerrestauranger Råkultur och Shibumi i samma hus, och slutligen även sushirestaurangen Imouto. Samtliga öppningar mottogs väl av såväl foodies som restaurangskribenter, och även den sistnämnda hann få en stjärna i Michelinguiden. DET SENASTE DECENNIET har samtliga krogar i Sollevihuset drivits av Sayan Isaksson, som förutom de kulinariska framgångarna med krogen har guld i såväl Kock-VM som Kock-OS på sin meritlista. Vad som blir kockens nästa hemvist är i skrivande stund okänt. 70 NÖJESGUIDEN | NR 7, 2018