Nolltretton 1
MAT & DRYCK ”Nya” Venezia Restaurang & Pizzeria S
ATSAR I EKHOLMEN Text & Foto: Kristian Andersson Venezia Restaurang & Pizzeria i Ekholmen, Linköping, har renoverats och byggts om. I slutet av oktober slog man upp portarna till de nya lokalerna dit man välkomnar gäster att njuta av en utökad meny av italienska pizzor, samt olika maträtter med kött grillat på äkta kolgrill. Jimmy Gasbarro, köksmästare, har arbetat på Venezia Restaurang & Pizzeria i cirka 15 år och förklarar att lokalen krävde en renovering och restaurangen ett nytt koncept. - Vi har alltid varit en populär pizzeria med luncher och mycket avhämtning under kvällar och helger, men vi kände att det behövdes något nytt i Ekholmen Centrum samtidigt som möbler och annan inredning efter många år började bli slitna. Därför beslutade vi oss för att göra en totalrenovering och satsa på nytt koncept även om vi håller fast i det gamla för våra stamgäster som uppskattar våra klassiska pizzor och kebab, säger han och fortsätter; - Pizzamenyn har utökats med så kallade Signumpizzor, som bakas av italienskt vårvetemjöl och med tomatsås från san marzano-tomater som växer i södra Italien. Råvarorna vi använder är noga utvalda och av hög kvalitet. Resultatet blir en oerhört god och smakrik pizza som jag tror många kommer märka är annorlunda jämfört med andra pizzor de smakat. Vidare har Venezia införskaffat en äkta kolgrill och erbjuder olika grillrätter med tillbehör. Tanken är att de som bor i Ekholmen ska ha en lokal restaurang att gå till istället för att tvingas ta sig till stan för att äta ute. - Vi är också ett steakhouse med grillat kvalitetskött av olika slag. Man väljer vad för kött man vill ha och hur det ska tillagas, därefter bestämmer man tillbehör, såsom olika varianter av potatis inklusive sallad m m. Kolgrillen sätter en utsökt smak på köttet, så det tror jag blir en succé, säger Jimmy och berättar vidare; - Vi erbjuder även ett urval av förrätter, hamburgare, pastarätter, såser och sallader samt har utökat med fler öl- och vinsorter. Hos oss ska familj, vänner eller kollegor kunna umgås, sitta tillsammans i en avslappnad miljö och få en kombinerad smakupplevelse av god mat och dryck, avslutar han. Snabbtips om kryddning SALT Nästan alla maträtter behöver salt för att smaka bra. Tänk på att om receptet innehåller buljongtärning, fond eller soja så får du saltsmak därifrån. Om det blir för mycket salt - tillsätt då mera vätska så späds den smaken ut. HAR DU KRYDDAT FÖR STARKT? Om du skulle ta för mycket peppar, chili, sambal oelek eller någon annan stark krydda – tillsätt då mera fett som exempelvis vispgrädde, smör, creme fraiche eller rapsolja så rundas hettan av. Kryddan sätter piff på maten! Text: Joakim Löwing Foto: Shutterstock Det vanligaste misstaget man gör vid matlagning är att krydda för mycket. För att maten ska smaka gott måste den kryddas. Men det är viktigt att det blir lagom kryddat, vilket kan vara svårt om man är nybörjare i köket. - Det viktigaste är att få en balans mellan sötma och syra, samt - Allra bäst är att börja försiktigt och prova sig fram, tipsar Louise Ridderström, verksamhetsledare för Östgötamat. som förstärka andra smaker. Här är de vanligaste sorterna: en touch av beska - exempelvis i form av öl i en gryta. Sältan, saltet, ska fungera som en brygga mellan sötman, syran och beskan. Det bästa rådet jag kan ge är att ta det lite försiktigt med kryddningen. Det går ju alltid att krydda mera vid serveringen, säger Louise Ridderström. Den allmänna uppfattningen är att peppar är starkt. Men olika sorter kan ha väldigt olika smak och kan både smaksätta såväl 22 NOLLTRETTON • Svartpeppar – har en behaglig, varm hetta och stänk av rå svamp. Passar till fisk- och skaldjur, nötkött, dressingar, svamp, pizza, pasta och ris. • Vitpeppar – har en fyllig och varm, lite stickande hetta med inslag av halm. Passar till fisk- och skaldjur, kalv- och lammkött, spenat, blomkål, majonnäs och bechamelsås. • Grönpeppar – är mer syrlig och frisk med örtig smak och inslag av chevré. Passar bra till fisk- och skaldjur, fläsk-, kalv- och lammkött, kyckling, mejeriprodukter och ljusa såser. • Rosépeppar – tillhör inte pepparsläktet, utan kommer från ett tropiskt träd. Smaken är fyllig och blommig med sötaktig viol. Passar till fisk- och skaldjur, kalv, lamm, kyckling, ljusa såser och desserter. • Kryddpeppar – tillhör inte heller pepparsläktet, utan är de torkade bären från ett tropiskt träd. Den är söt, fruktig och smakar milt av nejlika. Passar till fisk, de flesta former av kött, vitkål, grönkål och ljusa såser. Kryddor innehåller antioxidanter och fungerar som naturliga konserveringsmedel, vilket gör att maträtterna håller sig fräscha längre. De kan också användas som skydd mot bakterier, vara inflammationshämmande och öka kroppens förbränning av kalorier.