Cirkulera Ledaren
Cirkulera Cirkulär ekonomi
Cirkulera Nytt driftkontor i Köping Många tyckte t
ill om oss
Cirkulera Nya avfallsplanen klar
Cirkulera Lasse Åberg
Cirkulera Kreativ design
Cirkulera Godaste grytan Recept av Carina Färm REC
EPT GRYTA FRÅN LÖRUDDEN 4 portioner Tid: 30 min Ingredienser: • 2 grönsaksbuljongtärningar • 3 dl grädde eller växtbaserat alternativ • 3 dl torrt vitt vin + 6 dl vatten (om soppa), (halvera mängden vätska om du vill göra en gryta och red av med lite majsmjöl på slutet för att få till en simmigare konsistens) • 1 msk curry • 1 msk torkad timjan • 1 msk torkad dragon • 1 påse saffran • 1 färsk fänkål • 2 paprikor, t ex röd + gul • 1 purjolök • 1 gul lök • 1 burk krossade tomater • 300 g quornbitar • (mjölkfritt) smör • Salt Aioli: • ca 2 msk majonnäs • 2 dl crème fraiche eller växtbaserat alternativ • 1 pressad vitlöksklyfta • ½ krm cayennepeppar • ½-1 tsk gurkmeja Så här gör du: 1. Skär fänkål och paprikorna i bitar, ca 2 cm stora. 2. Ansa och skiva purjolöken i skivor, 2–3 mm breda. 3. Skala gula löken och skär i bitar ca 2 cm stora. 4. Hetta upp en panna eller gryta och smält smöret. Fräs kryddorna i smör en minut innan grönsakerna tillsätts och får fräsa försiktigt i några minuter. 5. Slå på tomater, vin och vatten, tillsätt buljongtärningarna. Rör om så att buljongtärningarna löses upp och allt blandas väl. Låt puttra i 10 min. 6. Tillsätt grädde och quornbitar och salta efter tycke och smak. Låt puttra ytterligare 5–10 min. Carina Färm. RECEPT UR BOKEN MIN MAMMA, MORMOR OCH JAG LAGAR HÅLLBAR HUSMAN AV CARINA FÄRM. Foto: Pia Nordlander, bildN. Fler recept finns på www.hallbarhusman.se CIRKULERA #1 2021 – Oj, vad många gånger vi har lagat den här grytan som kan serveras med till exempel ris som tillbehör, eller soppan som det lika gärna kan bli beroende på hur mycket vätska du tillsätter. Min kära mamma frågade efter receptet på restaurang Lörudden utanför Sundsvall för många år sedan, och jag följer det mer eller mindre utan modifieringar förutom att inte ha i fisk, räkor eller musslor som i ursprungsreceptet. Den är suveränt god bara med grönsaker men du kan även lägga i quorn-bitar om du vill ersätta fisken med en annan proteinkälla. 7. Vill du ha soppan eller grytan lite tjockare? Då kan du reda av den. Ta ca 1 msk majsmjöl eller vetemjöl som rörs ut i lite vatten i en kopp, blanda ner i soppan/ grytan och låt puttra ytterligare 5 min för att få den att tjockna. 8. Aioli är jättegott att servera till. Blanda alla ingredienserna och lägg en klick på toppen av grytan när den lagts upp på tallriken. Ett färskt bröd och eventuellt lite lagrad ost smakar supergott till! 15 Extra gott med aioli till! Godaste grytan
Cirkulera Hon odlar överallt Linda Holtby är miljö
informatör och kommunikatör på VafabMiljö
Cirkulera Vad händer sen? Vad händer med kläder oc
h prylar du slänger?
Cirkulera Kryss & tävling Med miljövänliga priser
Cirkulera Tips inför vintern
Cirkulera Mobila Återbruket
Cirkulera Återbrukens öppettider