NG Sthlm 1
DETTA ÄR EN ANNONS DESTINATION RIGA Vi tog färjan
till Riga, som var hippare än väntat. När du hör ordet “Lettland” tänker du kanske inte på trendiga klädaffärer och högkvalitativa restauranger. Och när du hör ordet “färja” tänker du kanske inte i första hand på spännande kulinariska upplevelser. Men det beror på att du är fördomsfull. Vi åkte med Tallink till Baltikums huvudstad Riga och fick lära oss ett och annat. På ditvägen har vi bokat en svit på färjan. Den är 30 kvadratmeter stor och har separat sovrum med havsutsikt. Det finns dessutom en soffgrupp, en tv och en minibar där dryckerna ingår. Som om inte det vore nog serveras man en specialfrukost med ett glas mousserande vin om man slagit på stort och bokat en hytt. Det första vi gör på båten är att unna oss varsin jättestor dry martini. Sedan äter vi middag på restaurangen Grill House. Av namnet att döma trodde vi på förhand att det vegetariska alternativet skulle vara skit. Men vi blir serverade väldigt goda veganska rödbetshamburgare. Nästa morgon vaknar vi i Lettland. Vi promenerar från färjan till Tallink Hotel och checkar in och sätter sedan vi kurs mot Miera Iela, som utsetts till världens hipstrigaste kvarter av sajten Skyscanner. På en husfasad har någon sprejat ”Gentrifikacijas Promenade”. Vi hittar ett chokladmuseum som vi blir nyfikna på. Inne på museet har de en indian bakom plexiglas. ”See the indian and hear the sound of the jungle” står det i broschyren. Vi skrattar okontrollerat åt att de har något så extremt opassande och undrar hur det är möjligt. När vi sansat oss fotar vi oss och gör videos med stora chokladbitar som rekvisita i museets fotoautomater. Vi fortsätter till baren Taka som ligger på samma gata och som jag hittat när jag googlat efter dive bars och hipsterbarer i Riga. Väggarna är målade i alla regnbågens färger och pyntade med lokal konst. Här dricker vi den lettiska ölen 1984, som visar sig vara en riktig höjdare. På kvällen äter vi middag på den vegetariska restaurangen Fat Pumpkin. Till huvudrätt beställer vi båda rösti med svamp, friterad halloumi och en vegansk sås. Maten är förstklassig. Jag googlar ”best breakfast in Riga” och hittar ett ställe som heter Big Bad Bagels. Efter att ha sänkt en utmärkt blt promenerar jag planlöst i staden. I ett skyltfönster ser jag den gula förpackningen till Andy Warhols parfym You’re In som Comme des Garcons ”relanserade” under New York fashion week 2017. Originalet var ett konstverk där Andy Warhol hade sprejmålat Coca-Cola-burkar och fyllt dem med en citrusdoftande vätska som han hävdade var toalettvatten. Butiken heter ITK KIT och visar sig ha ett street wear-sortiment som utklassar alla klädbutiker i Stockholm. På hyllorna trängs märken som Gosha Rubchinskiy, Kappa, Fucking Awesome, NineOneSeven, Fila och Han Kjøbenhavn. Jag köper ett par svarta strumpor från Gosha Rubchinskiy. När jag betalat går jag till den finska hamburgerkedjan Hesburger, som utanför Finland har restauranger i Tyskland, Litauen, Estland, Lettland och Ryssland. Mellan 2004 och 2006 hade de faktiskt en restaurang i Damaskus i Syrien, men den fick läggas ner för att den inte drog in några stålar. – Hello. I would like a hamburger with french fries and a Coca-Cola Zero, säger jag. – Large or small coke and fries? – Large coke and small fries. – We don’t have large coke and small fries. You have to order large-large or small-small. Jag orkar inte gå till botten med den här Have it our way-mentaliteten så jag beställer en stor cola och en stor pommes frites. Både inredningen på restaurangen och smaken på hamburgaren påminner så mycket om McDonalds att det borde vara fråga om något slags varumärkesintrång. Hesburger har dock majonnäs på sin standardhamburgare, vilket är uppskattat. Avslutningsvis tar vi en obligatorisk promenad i Gamla stan, som i Riga heter Vecrīga och finns uppsatt på Unescos världsarvslista, innan det är dags att ta färjan hem igen.