Sommarguiden Örebro 1
ÖREBRO LÄNETS BRYGGERIER Det finns bryggerier i Ö
rebro län som tillverkar öl. Och vad kan stå på bordet när det kommer gäster? Här ger vi några tips. Kopparbergs bryggeri är självfallet störst av alla i länet. Den som åkt tunnelbana i London har säkert sätt deras reklam för cider. Bryggeriet tillverkar bland annat öl som Sofiero original, Höga Kusten, Fagerhult och Zeunerts. Första ut var Närke Kulturbryggeri som funnits sedan mars 2003. Med slogans som Inget blask och Örebro bitter – du blir vad du dricker, har de etablerat sig. Bryggeriet har egen pub för provsmakning och stundtals genomförs även konserter. Örebro Brygghus öppnade 2016. Här tillverkas Juicy Jams session IPA som tidigare varit/är Live at Hearts festivalöl. Drycken bjuder på humledoft med inslag av grape, honung och aprikos. Deras Trüe Jues är en suröl som passar som aperitif och Mango Jerry, även det en suröl. Half Coast IPA är redan en klassiker. Vid Sibbetorps Gård i Pålsboda, cirka tre mil söder om Örebro, hittar vi ett bryggeri med elva olika typer av öl som tillverkas under varumärket Ä.K.T.A öl. Förkortningen står för Ärligt, Kontrollerat, Traditionellt, Alternativt. Självfallet bryggs all öl utan tillsatser. Nora Brygghus döper sina öl till något som kan relateras till tåg. Förstlingen är exempelvis ett sådant öl. Bryggeriets lokaler i Nora har anor från 1850-talet och det är här man brygger sina öl. På Apex sköts bryggandet av Niklas Lundgren och Daniel Gacic. Känns namnen igen kan det bero på att de har ett förflutet i 59 Times The Pain och Voice Of A Generation. Bryggeriet har flyttat sin verksamhet från Nora till Örebro. Gammelbacka Bryggeri finns i Karlskoga. I februari 2017 levererade de första omgången om åtta olika öltyper till pubarna Woodys och Red Brick i Karlskoga. Och sedan juni 2017 finns sju öl att beställa genom Systembolagets specialsortiment. I bryggeripuben Tappen arrangeras både ölprovningar och konserter. 1 RUM & KÖK Under lunchtid serveras traditionell svensk husmanskost, tillagad från grunden. Lunchmenyn rymmer en dagens rätt likväl som ett flertal andra rätter i form av bland annat kött, fisk, pasta, sallad och vegetariska alternativ. Kvällstid är det à la carte som gäller och då rymmer menyn ett tiotal rätter med inspiration från världens alla hörn. Gemensamt för alla rätter är att de tillagas från grunden, med råvaror som i så stor utsträckning som möjligt är både ekologiska och närodlade. Stortorget 16, Örebro. Tel. 019-10 67 55. www.1rumokok.com Närke Kulturbryggeri, Bild: Ulf Hjelting 44