detta enligt nationella och regionala riktlinjer.
Malnutrition och viktförlust vid pre-dialys kan förebyggas med proteinreducerad kost som också motverkar och lindrar uremiska symtom, som till exempel illamående och dålig aptit och även bromsar njursviktens progresstakt. Att PR-kosten påverkar progresstakten är omtvistat. Men man har sett att behandlingen har viss effekt hos patienter med CKD (Chronic Kidney Disease) 3-5. Även sekundära metaboliska konsekvenser minskas, som hyperkalemi. Kosten innehåller mindre fosfat, kalium och ibland även natrium. För att den proteinreducerade kosten skall ge den effekt man önskar behöver energiintaget vara tillfredsställande och uppnå den rekommenderade energinivån då detta syftar till att motverka proteinkatabolism. Man måste ta hänsyn till individuella variationer, till exempel övervikt, fysisk aktivitet, uremigrad samt individens möjligheter att minska på proteinintaget. Rådet Referenser Alp Ikizler, T. (2013a). A patient with CKD and Poor Nutritional Status. Clinical Journal of the American Society of Nephrology: CJASN, volym (8), pages 2174-2182. doi: 10.2215/CJN.04630513. Epub 2013 Aug 22. Chauveau, P., & Fouque, D. (2012). Renal disease, A practical Nutrition guide. Lyon. Department of Nephrology, Edouard Herriot Hospital. Dietisternas Riksförbund. (2006). Riktlinjer för nutritionsbehandling vid njursvikt utan dialys. Hämtad 16 oktober, 2015 från: 42 http://www.drf.nu/wp-content/uploads/2014/08/2006Riktlinjer-Njursvikt-utan-dialys-2006.pdf Fouque, D., Vennegoor, M., Ter Wee, P., Wanner, C., Basci, A., Canaud, B., Vanholder, R. (2007). EBPG Guideline on Nutrition. Nephrology Dialysis Transplantation, volym (22) supply 2: ii45-ii87 doi:10.1093/ndt/gfm020. För fullständig referenslista, kontakta artikelförfattaren. DIALÄSEN 3.2016 är att supplementera med essentiella aminosyror om proteinintaget understiger 40 g protein/dag eller om intaget av högvärdigt protein är lågt. Det är viktigt att regelbundet bedöma, uppfölja och utvärdera protein- och energiintaget, för att veta när åtgärder ska sättas in och även ta hjälp av dietist i rätt tid. Dietisten kan göra en nutritionsbedömning i sin tur och justera proteinoch energiintaget. Ofta behövs näringsdrycker eller proteinlåga, energirika speciallivsmedel som komplement. Text Malin Orevi Lind, sjuksköterska. Texten bygger på en uppgift inom utbildningen »Personcentrerad omvårdnad vid njursvikt« vid Sophiahemmet högskola. E-post malin.orevi-lind@hotmail.com ISTOCK.COM