Nöjesnytt Växjö 1
corvına SÄTTER SPETS PÅ VINERNA Corvina - lägg na
mnet på minnet. Risken är ganska stor att det är en druva du kanske inte ens hört talas om. Ändå har du förmodligen druckit viner som gjorts på corvina utan att veta om det. C orvinadruvan är huvudingrediensen i amaroneviner, vilka du förmodligen åtminstone har smakat om du bemödar dig att läsa den här spalten. Den odlas nästan uteslutande i nordöstra Italien, i Venetien närmare bestämt. Det typiska för druvan är dess tjocka skal som ger väldigt fruktiga viner med mjuka tanniner och tydlig smak av körsbär, hallon och mandel. Vinerna kan variera från lätta Valpolicellaviner till riktigt tunga pjäser som megamaffiga amaroneviner, fylliga ripassovarianter och sötare reciotoviner. Gemensamt för de tyngre sorterna är att druvorna skördas tidigt, torkas och får skrumpna innan de används, då koncentreras smakerna och ger fylliga och alkoholstarka viner. Ofta blandas corvinan med andra mer neutrala druvor, till exempel molinara och rondinella, men ju högre andel corvina desto bättre brukar vinerna vara. De lite lättare vinerna från Valpolicella gör sig fint till vegetariska rätter, gärna med pasta eller svamp, eller varför inte både och? Tyngre amarone är drömpartnern till vilt och vågar jag viska hästkött? Jag är medveten om att det är extremt politiskt inkorrekt, men det lite söta och smakrika köttet gifter sig så förunderligt väl med alkoholstarka och kralliga amaronerna, laddade med hästkrafter. Recioto är i sin tur ett drömvin till ost, hemskt gärna en bit parmesan, grazie mille. ■ 3 TIPS CORVINA 1. RACCOLTO CORVINA, 2015 (3302), 84 KRONOR. Prisvärt och relativt fylligt och bra köttvin med smak av plommon och örter med lång eftersmak. Gott till en mustig gryta eller en charktallrik. 2. MONTI GARBI RIPASSO, 2013 (5328), 119 KRONOR. Mycket smak för pengarna. Fylligt och mjukt på samma gång. Avnjutes lämpligen till en saftig köttbit med en härligt krämig potatisgratäng. 3. ZENATO RIPASSA, 2012 (12324), 195 KRONOR. En riktigt maffig historia som gjord för kulna höstkvällar. Allra helst framför brasan med en god ostbit och mysigt sällskap. VÄRT ATT VETA TEXT: MIA GAHNE Corvinas fullständiga namn är corvina veronese, men druvan kallas även cruina. Den blandas ofta ihop med corvinone, men det är en helt annan druva. Corvina är den viktigaste druvan i regionerna Bardolino och Valpolicella. Ibland lagras vinerna på ekfat för att ge extra smak. 52 | nöjesnytt