I ASIEN, AFRIKA OCH LATINAMERIKA är insekter en n
aturlig del av kosten ÄR INSEKTER DEN NYA MATEN? Insekter ger mer näring på mindre mängd kött. isste du att det går åt cirka 15 000 liter vatten för att producera 1 kg nötkött? Det säger sig självt att det inte är hållbart. Sedan länge vet vi även att växthusgaser, som till exempel koldioxid och metan, bidrar till klimatförändringar. Boskapsdjur producerar mycket metangas och därför är det viktigt att vi drar ner på köttätandet, särskilt av rött kött, och ersätter köttet med andra proteinkällor. FN har kommit fram till att insekter kan blir framtidens nya proteinkälla. Vad sägs om helstekta gräshoppor, marinerade myror eller larver i tommatsås? om proteinkälla är insekter mycket bättre för miljön då energiförbrukningen är väsentligt lägre men det ger V S också mer näring på mindre mängd kött. Om man inte är villig att prova på insektsprotein så är vegetariska måltider ett hållbart val. Börja gärna med en vegetarisk dag i veckan så hjälper du miljön mer än vad du tror. Om du vill göra mer hållbara val men ändå äta kött, försök alltid välja svenskt, närproducerat och ekologiskt. Antibiotikaresistansen har nämligen ökat i Sverige på grund av importerat kött. Är köttet även ekologiskt och närproducerat så undviker du bekämpningsmedel och den miljöpåverkan som transporten annars skulle medföra. Vill du veta mer, ladda ned WWF:s app Köttguiden. Källa: WWF och SVT CIRKULERA #1 2017 | 9